Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ο Jeronimo Ji Jaga δε λύγισε ποτέ! Έφυγε ο αρχηγός των Μαύρων Πάνθηρων


        Δεν μπόρεσαν να σπάσουν τον Τζερόνιμο Τζι Τζάγκα.

Το F.B.I. και ο γενικός εισαγγελέας του Λος Άτζελες παγίδευσαν τον αρχηγό των Μαύρων Πάνθηρων με κατηγορίες για δολοφονία και τον φυλάκισαν για 27 έτη.

Ο Τζερόνιμο πέρασε τα οκτώ από αυτά τα χρόνια σε πλήρη απομόνωση, με μια τρύπα στο πάτωμα του μικροσκοπικού κελιού του να χρησιμεύει σαν τουαλέτα.

Τελικά αποφυλακίστηκε το 1997 μετά την πλήρη απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες.

Ο Τζερόνιμο Τζι Τζάγκα πέθανε στις 2 Ιουνίου στην Τανζανία. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1947, στο Μόργκαν Σίτυ, 70 μίλια νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης.

Ο μελλοντικός επαναστάτης μεγάλωσε με το όνομα Έλμερ Πράττ. Έζησε με τα έξι αδέλφια και αδελφές του σε μια μικρή πόλη φυλετικά διαχωρισμένη. Ο πατέρας του είχε ένα μικρό σιδεράδικο. Ο Έλμερ Πράττ υπήρξε αμυντικός στην ομάδα ποδοσφαίρου, του Γυμνάσιου Για Έγχρωμους, του Μόργκαν Σίτυ.
Κατετάγη στον Αμερικανικό στρατό και πολέμησε στο Βιετνάμ, παίρνοντας το βαθμό του λοχία στη 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Ο Πράττ γύρισε σπίτι τραυματισμένος με δύο Πορφυρές Καρδιές και άλλα μετάλλια.

Το Πεντάγωνο εξαπέλυσε έναν βρώμικο, ρατσιστικό πόλεμο ενάντια στον λαό του Βιετνάμ. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Βιετναμέζοι σκοτώθηκαν. Υπό κομμουνιστική ηγεσία το Βιετνάμ νίκησε την τρομερή πολεμική μηχανή της Γούολ Στρήτ. Το απίθανο θάρρος και η επιμονή του λαού του Βιετνάμ επηρέασε τους Ασιάτες, Μαύρους, Λατίνους και Ιθαγενείς στρατιώτες. Δεν επρόκειτο να γυρίσουν σπίτια τους και να ανεχθούν τα ίδια σκατά.

Μετά το Βιετνάμ ο Έλμερ Πράττ γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κάτω από τον “Νόμο για τους βετεράνους”( G.I. Bill ) [1]. Άλλαξε το όνομα του το 1968 σε “Τζερόνιμο” εις μνήμην του μεγάλου Ιθαγενή Αρχηγού.

Το “Τζι Τζάγκα” αναφέρεται σε έναν Αφρικανικό λαό που έζησε στο Κονγκό.

Μαύροι επαναστάτες εμπνεύστηκαν από τους Ιθαγενικούς λαούς που δεν σταμάτησαν ποτέ να πολεμούν για την ελευθερία τους παρά τους αιώνες γενοκτονίας. Οι αρχηγοί του Αμερικάνικου Ινδιάνικου Κινήματος είπαν ότι εμπνεύστηκαν από το Κόμμα των Μαύρων Πάνθηρων.

Παγκόσμια προσπάθεια υπεράσπισης που τον ελευθέρωσε.

Ο Τζερόνιμο ποτέ δεν ενέδωσε παρά το ξύλο από τους δεσμοφύλακες. Χρησιμοποίησε ασκήσεις Γιόγκα και ένα πρόγραμμα σωματικής εξάσκησης που ανέπτυξε ο ίδιος, με την ονομασία celisthenics, για να διατηρηθεί υγιής.

Ο δικηγόρος υπεράσπισής του, Τζόνυ Κόχραν Τζούνιορ, δεν εγκατέλειψε ποτέ και ο ίδιος χαρακτηρίζοντας την υπόθεση του Τζερόνιμο την πιο σημαντική της καριέρας του.
Μια παγκόσμια προσπάθεια υπεράσπισης τελικά ανέδειξε τη παγίδευση της υπόθεσης.

Ο Τζερόνιμο Τζι Τζάγκα απελευθερώθηκε στις 10 Ιουνίου του 1997. Η κομητεία του Λος Άτζελες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησαν να του καταβάλουν 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Ο Τζερόνιμο μίλησε στις 28 Μαρτίου του 1998 στην Ουάσιγκτον, σε διαδήλωση του “κινήματος της Ιεριχούς” για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Μίλησε στις 26 Φεβρουαρίου του 1999 στη Νέα Υόρκη, σε διαδήλωση στο δημαρχείο, για την απελευθέρωση του Μούμια Αμπού Τζαμάλ.
Όποτε ακούτε την κυβέρνηση των Η.Π.Α. να παραπονιέται για παραβιάσεις “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Κίνα, θυμηθείτε ότι ο Τζερόνιμο Τζι Τζάγκα πέρασε τόσα χρόνια στη φυλακή όσα και ο Νέλσον Μαντέλα στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Αιώνιες οι μνήμες του Τζερόνιμο και του Τζερόνιμο Τζι Τζάγκα.

Σημειώσεις :
[1] Ο “νόμος των βετεράνων” (G.I.Bill), ή επίσημα “Νόμος για την επανένταξη των Ένστολων” είναι ο νόμος του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που επέτρεπε την φοίτηση σε κολέγια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τους βετεράνους του πολέμου. Επίσης έδινε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για την αγορά κατοικιών και την έναρξη μικρών επιχειρήσεων.
(Πηγή : http://en.wikipedia.org/wiki/G.I._Bill )
Με τον ίδιο νόμο, όταν γύρισε από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, σπούδασε και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ο ιστορικός των κινημάτων, Μαρξιστής και μετέπειτα αναρχικός, Howard Zinn.
http://parallhlografos.wordpress.com/2011/06/10/%CE%BF-jeronimo-ji-jaga-%CE%B4%CE%B5-%CE%BB%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89/



Δεν υπάρχουν σχόλια: