Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ενοχλεί το σφυροδρέπανο και το σήμα της ΕΣΣΔ


Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε χτες ότι το σφυροδρέπανο και το έμβλημα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα ρούχων στην ευρωπαϊκή αγορά διότι αντίκειται στη νομοθεσία ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ, όπως της Ουγγαρίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κλιμακούμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε εξέλιξη τόσο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όσο και στην ΕΕ, με απαγορεύσεις σοσιαλιστικών συμβόλων, ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών, απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων κ.ά. Εντάσσεται στο γενικευμένο αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας, καθώς και στην προσπάθεια εξίσωσης του σοσιαλισμού με το φασισμό, ενώ αναδεικνύει και το φόβο που έχουν οι κυρίαρχες δυνάμεις για οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο, ακόμα και αν αποτελεί σήμα σε κάποια ρούχα...

Το συγκεκριμένο γεγονός ήρθε στην επιφάνεια χτες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει προηγούμενη προσφυγή της «Couture Tech Ltd», μιας εταιρείας που σχετίζεται με τις διεθνείς δραστηριότητες Ρώσου σχεδιαστή ρούχων, η οποία είχε καταθέσει στο Γραφείο των κοινοτικών σημάτων της ΕΕ το 2006 αίτηση για καταχώρηση του εμβλήματος της ΕΣΣΔ στα ρούχα της. Το ευρωπαϊκό Γραφείο απέρριψε το αίτημα το 2008 με το αιτιολογικό ότι το σήμα του οποίου ζητήθηκε έγκριση «αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη», με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εξέδωσε χτες την παραπάνω απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε χτες την προσφυγή σημειώνοντας ότι ο κοινοτικός κανονισμός για τα κοινοτικά σήματα προβλέπει ότι "ένα σήμα δεν πρέπει να γίνεται δεκτό αν αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη, και τούτο έστω και αν οι ανωτέρω λόγοι ισχύουν μόνον εντός ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως".

Το Δικαστήριο της ΕΕ επικαλείται τον ποινικό κώδικα της Λετονίας και κυρίως της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τον οποίο «όποιος διανέμει, χρησιμοποιεί και επιδεικνύει δημοσίως τον αγκυλωτό σταυρό, αναφορά στα αρχικά SS, σταυρό με βραχίονες απεικονίζοντες βέλη, σφυροδρέπανο, ερυθρό αστέρα με πέντε βραχίονες ή σύμβολα που απεικονίζουν τα παραπάνω διαπράττει έγκλημα το οποίο τιμωρείται με την επιβολή προστίμου».

Στην Ουγγαρία, τόσο το σφυροδρέπανο όσο και το κόκκινο αστέρι, είναι πολιτικά σύμβολα τα οποία έχουν τεθεί εκτός νόμου από τις αστικές μετασοβιετικές πολιτικές ελίτ. Παρόμοιες καταστάσεις ισχύουν στην Τσεχία (απαγόρευση λειτουργίας της Κομμουνιστικής Νεολαίας) αλλά και στην Εσθονία (όπου διώκονται οι κομμουνιστές και οι Ναζί παρουσιάζονται ως απελευθερωτές).

Αυτά είναι τα «χρηστά ήθη», ενώ τα σύμβολα χαρακτηρίζονται «σύμβολα αυταρχισμού» στη γνωστή ανιστόρητη «λογική», της εξίσωσης του φασισμού (γέννημα θρέμμα και παράγωγο του καπιταλισμού) με το σοσιαλισμό που έδωσε ώθηση προς τα μπρος σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτά είναι τα δήθεν ελεύθερα και δημοκρατικά όργανα της ΕΕ...

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το κατά πόσον η επιχειρηματολογία της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να δράσει ως "οδηγός" για την απαγόρευση προώθησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και της πολιτικής παρέμβασης των κομμουνιστών σε επίπεδο ΕΕ  (πχ συμμετοχή κομμουνιστικών κομμάτων σε ευρωεκλογές κλπ).

Το σίγουρο είναι πάντως, πως όσο η κρίση του καπιταλισμού και οι διαλυτικές τάσεις της Ευρωζώνης παροξύνονται, τόσο πιο πολύ η ΕΕ θα προσπαθεί να φιμώσει την κομμουνιστική Αριστερά δίνοντας, παράλληλα, γη και ύδωρ στην ακροδεξιά κάθε απόχρωσης, μετατρεπόμενη έτσι σε ένα νέο ολοκληρωτισμό!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά ρε σύντροφοι εσείς δηλαδή υποστηρίζεται να κατοχυρώσει μια ιδιωτική εταιρεία ρούχων το σφυροδρέπανο ως δικό της σήμα
Με τούτη την ιστορία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί . Ούλα πατεντάρουντα ή κατοχυρώνουντα οι εταιρείες. Αύριο εν να βγαίνουμε με κόκκινη σημαία και θα πρέπει να πληρώνουμε και δικαιώματα σε αυτούς που την εκατοχυρώσαν
Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Ouggaria, tsexia, letonia kai esthonia ezisan apo proto xeri ti simenei koummounismos...

opos apagorevoun otidipote fernei sti thimisi tous Nazi, etsi apagorevoun kai otidipote ferni sti thimisi sovietiko koummounismo..

tora an eseis den katalavenete oti oso katara itan o nazismos toso katara eitan yia avtous (pou to ezisan proto xeri kai oxi opos esas) o sovietikos koumounismos, tote ti na pei kaneis..

ethelotiflite dioti distixos yia sas to pos megalosate den exei kamia ma kamia diafora apo to pos megalonna oi mikroi stin germania epi nazi... eixan ta hitler youths tous kai eseis tin edon..

opou ekei opos kai se sas ginete ena indoctrination mia plisi egkefalou... nai distixos den pollodiaferete apo ekeinous..

από τις αστικές μετασοβιετικές πολιτικές ελίτ. IMISH.. paramithkia tis xalimas.. eto oi athropoi ipoferan...

Εσθονία (όπου διώκονται οι κομμουνιστές και οι Ναζί παρουσιάζονται ως απελευθερωτές). sirnete to tsie toutoi yia na diksete pioi en oi kakoi.. etous nazi... ate olan pou dame..

ksipnate ta gerima.. kanenas en thelei na sas faei... akrivos to idio diavazo pou tous xrisavgites oti theloun na tous fan tsie tsinous... (mallon oi men thelete na fate tous de tsie fakka giro) KSIPNATE....

ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ είπε...

Συντροφε Μαριε
Μα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει καμία σχέση με μια υποτιθέμενη προστασία των συμβόλων του κομμουνισμού από την εμπορευματοποίηση, -η οποία θα ήταν θεμιτή-, αλλά για μια υπόκλιση της ΕΕ στον επίσημο κρατικό αντικομμουνισμό του ουγγρικού κράτους!

Tο θεμα ειναι η απαγορευση.Ουτε μας βεβαια μας αρεσει η εμπορευματοποιηση αλλα δυστυχως ζουμε στην οικονομια της αγορας και συυμβολα οπως το σφυροδρεπανο το αλφαδι και προσωπα οπως ο ΤΣΕ βρισκονται χιλιαδες στην αγορα,δεν ειναι κατι που μπορει να αποτραπει δεν σημαινει ομως οτι κατοχυρωνουν και δικαιωματα απο τα συμβολα

ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ είπε...

Ανωνυμε

Οπως βλεπεις δεν σε λογοκριναμε οπως νομιζες,εμεις δεν φιμωνουμε κανεναν. Το να ταυτιζεις τους ναζι με τον σοσιαλισμο(γιατι στον κομμουνισμο δεν εφτασε καμια κοινωνια) ειναι εντελως ανιστορητο και ισοπεδωτικο ακομα και με τα εγκληματα που εγιναν στο ονομα του σοσιαλισμου.
Δεν ταυτιζομαστε σε καμια περιπτωση με το σοβιετικο μοντελο οπως εξελιχτηκε και κυριαρχησε,αντιθετα λεμε οτι ενω ξεκινησε σαν μια σοσιαλιστικη κοινωνια που οι εργατες και ο λαος γενικα ειχαν μεγαλες κατακτησεις και δικαιωματα,εξελιχτηκε σε ενα κρατικο καπιταλισμο με μια ελιτ να κυριαρχει με καθε τροπο οικονομικα και κοινωνικα στον λαο γι αυτο και κατερευσε. Ειναι κατι που και μεις οπως ολη η αριστερα που οραματιζεται μια αλλη κοινωνια μελετουμε αυτα που εγιναν και δεν φοβομαστε να πουμε τα αρνητικα γιατι δεν ειναι αυτη η κοινωνια που οραματιζομαστε αλλα μια κοινωνια οπου θα κυριαρχει η αλληλεγγυη η κοινωνικη δικαιοσυνη οπου ο οι εργατες και ο λαος θα εχουν τη εξουσια και οχι οι καπιταλιστες.

Φυσικα δεν ειναι τυχαιο που δεν κανεις καμια κριτικη στον καπιταλισμο και λες απλα οτι ταχα οι μετασοβιετικες ελιτ ειναι παραμυθια της χαλιμας,ελα ομως που αυτοι οι λαοι σημερα ζουν ακομα χειροτερα και δεν εχουν καν κοινωνικες προνοιες που τοτε μπορει να τις ειχαν οπως δωρεαν στεγη τροφη παιδεια και υγεια..

Κανενα δεν θελουμε να φαμε,εμεις θελουμε ενα κοσμο ελευθερο για ολους και για να γινει αυτο πρεπει να εκλειψει η κυριαρχια αυτων που μας επιβαλουν τις πολιτικες τους και οδηγουν τους εργαζομενους και τους λαους σε ανεργια,φτωχεια εξαθλιωση και πολεμους

Ανώνυμος είπε...

Ανταρτες,

Χαίρομε ιδιαιτέρος που ξεπεράσεται τις προσδοκίες μου με την απάντηση σας. Ίσως να ήθελα να σας προκαλέσω για να δημοσιοποιήσετε το σχόλιο μου.

Χαίρομαι επίσης για τον ορθό σας λόγο που και πάλι οφείλω να ομολογήσω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μου με την έλλειψη φανατισμού απο μέρους σας.

Για τον καπιταλίσμο δεν έκανα αναφορά διότι δεν σχολίαζα τον καπιταλισμό αλλα τον σοβιετικό κουμουνισμό που και για αυτόν εκατομύρια ανθρώποι υπέφεραν. Το αν ζούν χειρότερα είναι σχετικό. Και τα δύο συστήματα (καπιταλισμός - σοβιετικός κουμουνισμός) μόνο καλό δεν έχουν κάνει στο κόσμο. Και τα δυο συστήματα ακριβώς λόγο του ότι κάποιοι έχουν την απόλυτη δύναμη πάνω στους υπόλοιπους έιναι Σε αυτό μάλλον συμφωνούμαι.

ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ είπε...

Εξαρταται ομως και σε ποια περιοδο της σοβιετικης ενωσης αναφερεσαι γιατι εχει μεγαλη διαφορα το τι γινοταν το 19,το 36,το 56 και το 89..

Και βεβαιως ποιο ειναι για σενα το ιδανικο συστημα και αν εισαι βεβαια κομμουνιστης γιατι εμεις ειμαστε και υπερασπιζομαστε και τις κατακτησεις που ειχε ο λαος στη οκτωβριανη επανασταση

Ανώνυμος είπε...

Μα ο τύπος είναι ανιστόρητος και δεν ενδιαφέρεται να μάθει όπως βεβαίως και κάθε τύπος μεγαλωμένος με δυτικά αναψυκτικά και νομιζόμενη καλοπέραση. ΑΝΤΑΡΤΕΣ, δεν πρόκειται να μετριαστεί το μίσος του (δεν γνωρίζει καν γιατί μισεί-έτσι του έμαθαν, έτσι κάνει) με τα λόγια σας. Αφήστε τον να υποφέρει στον καπιταλιστικό παράδεισο, αυτός και οι λοιποί ανιστόρητοι...

Ανώνυμος είπε...

Είναι κι ένας τύπος με greeklish ανωτέρω που χαρακτηρίζει τον κομμουνισμό κατάρα. Ο τύπος μπερδεύει τα μπούτια του αγνοεί φυσικά την ελληνική γλώσσα, όπως σχεδόν κάθε ένας γνήσιος αυτοαναγορεύομενος πατριώτης - νοικοκυραίος και φυσικά στο τέλος μας προτρέπει να ξυπνήσουμε. Του υπομνύω να διαβάσει τη ρήση περί βλακείας του Einstein. Δυστυχώς η προπαγάνδα τόσα χρόνια έχει αλλοιώσει συνειδήσεις και τους έκανε να πιστεύσουν σε πράγματα που δεν είδαν, δεν βίωσαν παρά μόνο γεύτηκαν σαν ξαναζεσταμένο φαγητό από τα χειραγωγούμενα δυτικά και νυν καπιταλιστικώς παγκοσμιοποιημένα Μ.Μ.Ε.. Την ώρα που του παίρνουν το σπίτι, δεν έχει νοσοκομείο, σχολείο και φαγητό, υποστηρίζει την κάστα των εκμεταλλευτών του. Πας μη έχων ταξική συνείδηση είναι απλά φελός. Ευχαριστώ.