Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

8 ΜΑΡΤΗ: ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως παγκόσμια ημέρα των γυναικών, δεν ξεκίνησε ως παραχώρηση, αλλά έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του  εργατικού κινήματος και του αγώνα των εργατριών…

Το 1820 στη Νέα Αγγλία: η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία απεργία στις βιοτεχνίες ενδυμάτων για μείωση του ωραρίου (από 14 σε 10 ώρες), καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το 1834 και το 1836: δύο μεγάλες απεργίες των εργατριών στη βαμβακοβιομηχανία τηςLowell στη Μασαχουσέτη, με ίδια αιτήματα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν μετά από κάποια χρόνια (1844) η ίδρυση του πρώτου γυναικείου σωματείου.

Στις 8 Μάρτη 1857 εργάτριες της βιομηχανίας υφασμάτων απεργούν και η αστυνομία δίνει ένα αιματηρό τέλος σε μια μαζικότατη διαδήλωση, όχι μόνο με συλλήψεις, αλλά και με δολοφονίες.

Το 1910 στη Νέα Υόρκη μια συγκλονιστική απεργία 13 εβδομάδων που ξεκίνησε από εργάτριες της βιομηχανίας πουκαμίσων «Τρίγωνο» και κορυφώθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργατριών σε διαδήλωση, έμεινε στην ιστορία ως «η εξέγερση των 20.000 γυναικών».

 Στις 8 Μάρτη 1910, στην Κοπεγχάγη στα πλαίσια του συνεδρίου της 2ης Διεθνούς, λαμβάνει χώρα η παγκόσμια διάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών και η Κλάρα Τσέτκιν προτείνει την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ως φόρο τιμής στις γυναικείες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, στις εργάτριες όλου του κόσμου και στον αγώνα για δικαίωμα ψήφου.

Ένα χρόνο μετά, το 1911, το «Τρίγωνο» παίρνει φωτιά και οι εργάτριες πηδούν φλεγόμενες από τον 9ο όροφο ή στο φρεάτιο του ασανσέρ, αφού οι εργοδότες έχουν κλειδώσει τις πόρτες. Απολογισμός ήταν 146 νεκρές εργάτριες, η πλειοψηφία κάτω των 18 ετών.

Στις 8 Μάρτη 1912, 23.000 εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης απεργούν και ζητούν 10ωρο, καλύτερες συνθήκες, ίσο μισθό με τους άντρες, κατάργηση της παιδικής εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» κατακλύζει τους δρόμους της Νέας Υόρκης και η αστυνομία γράφει –ξανά- ένα άσχημο τέλος.

Στις 8 Μάρτη 1914 στη Γερμανία διαδηλώνουν χιλιάδες γυναίκες, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, το οποίο κατακτούν ύστερα από 4 χρόνια.

Στις 8 Μάρτη 1917 (23 Φλεβάρη με το παλιό ημερολόγιο) η απεργία γυναικών στον τομέα κλωστοϋφαντουργίας στη Ρωσία συνοδεύεται με μια τεράστια διαδήλωση στην  Πετρούπολη μια από τις πρώτες της ρώσικης επανάστασης.

Στις 8 Μάρτη 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών στο Ράβενσμπρουκ οι κρατούμενες γιορτάζουν τη μέρα της γυναίκας.

Το 1977 ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την 8η Μάρτη και ξεκινάει έτσι η ενσωμάτωση του  χαρακτήρα της ημέρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: