Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δυναμικές κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων εργαζομένων στα κατεχόμενα

Με αρκετά πιο δυναμικό τρόπο επανήλθαν χθες οι υπάλληλοι του «δήμου» Λευκωσίας, μεταφέροντας αυτή τη φορά τις κινητοποιήσεις τους από τη «δημαρχία» μπροστά στην «πρωθυπουργία». Και χθες δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις με την «αστυνομία», με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να εισέλθουν στην «πρωθυπουργία» αλλά να αποκρούονται από τις αρκετές δεκάδες «αστυνομικών».

Ειδοποιός διαφορά των χθεσινών επεισοδίων ήταν το γεγονός ότι οι «δημοτικοί» υπάλληλοι (που παραμένουν απλήρωτοι για δυόμισι μήνες) είχαν χθες στο πλευρό τους αρκετά μέλη της πλατφόρμας τ/κ συντεχνιών, στοιχείο που δείχνει ότι το εργατικό μέτωπο που σήκωσε στο πόδι πέρσι τα κατεχόμενα παραμένει ακόμα εν ζωή.

Πάνω από 3.000 άτομα πορεύθηκαν χθες από το «δημαρχείο» Λευκωσίας προς την «πρωθυπουργία» φωνάζοντας συνθήματα κατά της «κυβέρνησης», του «δημάρχου», αλλά και του ίδιου του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος μάταια προσπαθεί να εμφανιστεί ως προασπιστής των «δημοτικών» υπαλλήλων και πολέμιος της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ.

Παρόλο που με κάθε ευκαιρία ο Έρογλου τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσιούκ, εντούτοις δεν μπορεί να... διαγράψει τους ισχυρούς δεσμούς του με το ΚΕΕ, την υπογραφή του (επί «πρωθυπουργίας» του) στο επίμαχο οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, αλλά και την υπόγεια στήριξη που δείχνει να παρέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον «δήμαρχο» Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και το πρόβλημα της μη πληρωμής των «δημοτικών» υπαλλήλων έχει καταστεί πρόβλημα της «κυβέρνησης» και της «προεδρίας».

Τ/κ κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν ότι η οικονομική τρύπα που έχει ανοίξει στο «δήμο» επί Μπουλουτογλουλαρί είναι πρωτόγνωρη και δεν μπορεί να κλείσει όσο και αν «κυβέρνηση» και «προεδρία» καταβάλλουν προσπάθειες να κουκουλώσουν την κατάσταση.

 Με πέτρες 

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν και χθες «επιθετικά», θέλοντας να εισέλθουν στην «πρωθυπουργία». «Αστυνομικοί» με πλήρη εξάρτυση είχαν καλύψει όλες τις πλευρές και τις προσβάσεις του κτηρίου και έτσι οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να πετάνε στους «αστυνομικούς» μπουκάλια, πέτρες και να καίνε σκουπίδια και λάστιχα. 

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο, με τα τ/κ ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες (πέντε τουλάχιστον μεταφέρθηκαν στο «νοσοκομείο») αλλά και για συλλήψεις. Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για άσκηση υπέρμετρης βίας εκ μέρους της «αστυνομίας», ενώ από την πλευρά της η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες είχε στην κατοχή του μαχαίρι.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης ο επικεφαλής της συντεχνίας υπαλλήλων του «δήμου» Σαβάς Μποζάτ ανακοίνωσε ότι ο αγώνας δεν σταματά, αλλά «θα συνεχιστεί μέχρι να νικήσουμε». «Δίνουμε τον αγώνα για το ψωμί μας», είπε, εξηγώντας πως από τους 5 μήνες του 2012 οι ίδιοι δεν πληρώθηκαν για τους δυο μήνες. Να σημειωθεί ότι οι «δημοτικοί» υπάλληλοι αψήφησαν χθες την προχθεσινή απαγόρευση εκ μέρους του «υπουργικού συμβουλίου» της απεργίας τους και δεν μετέβησαν καθόλου στις δουλειές τους. Για αυτή ακριβώς την απόφαση η συντεχνία θα προσφύγει στο «ανώτατο δικαστήριο».

Θυμήθηκαν συσκέψεις 

Η χθεσινή μέρα, πάντως, ξεκίνησε με σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τους Έρογλου, Κιουτσιούκ και τους «υπουργούς» οικονομίας και εσωτερικών. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η σύσκεψη αφορούσε μόνο το θέμα του «δήμου» και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα εξεύρει τρόπους για να πληρώνονται κανονικά οι «δημοτικοί» υπάλληλοι. Σε αυτήν την ανακοίνωση ο Μποζάτ ευλόγως διερωτήθηκε «γιατί δεν συσκέπτονταν πριν κατέβουμε στους δρόμους;»

Σε δηλώσεις του ο Έρογλου είπε πως εργαζόμενοι και κάτοικοι Λευκωσίας είναι θύματα της κατάστασης, καθώς οι πρώτοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ οι δεύτεροι ζουν μέσα στις στοίβες σκουπιδιών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απεργίας. Απέρριψε πάντως τις πληροφορίες που τον ήθελαν να κηρύττει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Από την πλευρά του ο Κιουτσιούκ είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρωθούν οι υπάλληλοι, αλλά κατηγόρησε μερίδα συντεχνιών ότι εργάζονται για να πλήξουν την «κυβέρνηση» και το ΚΕΕ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: