Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Υπερσύγχρονα αμερικανικά κατασκοπευτικά στο Fir Λευκωσίας

Στην περιοχή η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ

Όπως και στο παρελθόν το κυπριακό κράτος άφηνε τα αεροπλάνα των αμερικάνών να πετούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου και να τον χρησιμοποιούν για πολεμικά σχέδια και επιχειρήσεις τους εναντίον άλλων χωρών, έτσι και τώρα τον εκμεταλλεύονται για να παρακολουθούν Συρία και Ιράν, βρισκόμενοι σε ετοιμότητα για πολεμικές επιχειρήσεις στις χώρες αυτές. Και μάλιστα αυτή τη φορά σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική, κατασκοπευτικά και μαχητικά των ΗΠΑ που πετούν τις τελευταίες μέρες για πολλές συνεχόμενες ώρες στην περιοχή μας, πλέον δεν προσγειώνονται στις Βρετανικές Βάσεις για ανεφοδιασμό, αλλά ανεφοδιάζονται στον αέρα. Μάλιστα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τελευταίου τύπου μαχητικά, ανεφοδιάστηκαν από ιπτάμενο βυτιοφόρο που ήρθε στο FIR Λευκωσίας, από βάση στη Βρετανία όπου και επέστρεψε μετά τον ανεφοδιασμό.

Αναδημοσιεύουμε από τον Φιλελεύθερο

Μερικά από τα πλέον σύγχρονα κατασκοπευτικά αεροσκάφη της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, πετούν πλέον σχεδόν σε 24ωρη βάση στην περιοχή μας και κυρίως στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας (FIR). Αισθητή είναι και η παρουσία επίσης τελευταίας τεχνολογίας μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην περιοχή. Τόσο οι κινήσεις τους όσο και η συνολική συμπεριφορά της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή, δείχνει ότι σκοπός είναι η κοντινή παρακολούθηση των εξελίξεων σε Ιράν και Συρία, ενώ τα δεδομένα παραπέμπουν σε μια κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας» για δράση.

Να σημειωθεί ότι η πτητική συμπεριφορά των τελευταιών ημερών είναι σημαντικά διαφοροποιημένη από τη συμπεριφορά που καταγράφηκε κατά την περίοδο της γεώτρησης των κυπριακών κοιτασμάτων. Οι διαφορές είναι μεγάλες ακόμα και από τη δράση του ειδικού αμερικανικού ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους, το οποίο εκτελούσε πολύωρες πτήσεις επιτήρησης στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ και κοντά στην περιοχή γεώτρησης του «Αφροδίτη».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική, κατασκοπευτικά και μαχητικά των ΗΠΑ που πετούν τις τελευταίες μέρες για πολλές συνεχόμενες ώρες στην περιοχή μας, πλέον δεν προσγειώνονται στις Βρετανικές Βάσεις για ανεφοδιασμό, αλλά ανεφοδιάζονται στον αέρα. Μάλιστα, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τελευταίου τύπου μαχητικά, ανεφοδιάστηκαν από ιπτάμενο βυτιοφόρο που ήρθε στο FIR Λευκωσίας, από βάση στη Βρετανία όπου και επέστρεψε μετά τον ανεφοδιασμό. Ειδικοί εκτιμούν, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα βέβαιοι, ότι μεταξύ άλλων στην περιοχή πετούν τα τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικά «F22S», μαζί με «F15C» που είναι εξοπλισμένα με ραντάρ «APG-63».

Η συνεχής πολύωρη δραστηριότητα σε διάφορα ύψη πτήσης, δείχνει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, ενώ οι κατασκοπευτικές ιπτάμενες μηχανές δείχνουν ότι δεν θέλουν να χάσουν ούτε στιγμή από τις πηγές που παρακολουθούν. Σημειώνεται επίσης ότι τις τελευταίες μέρες αυξήθηκε η παρουσία μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, ενώ περιοδικές πτήσεις κατασκοπευτικών του Ισραήλ επίσης καταγράφονται στα ραντάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: