Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μοντέλο μετανάστευσης για σκλάβους η Κύπρος


Είπαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι διεθνών, ευρωπαϊκών και κυπριακών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την αθώωση του Δώρου Πολυκάρπου από το δικαστήριο Λάρνακας, σε σχέση με τα επεισόδια των Φοινικούδων του Νοεμβρίου 2010:

Κώστας Γκαζής (Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):

«Με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο 2012 και με δεδομένο ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα και θέματα πολιτικού ασύλου, εμείς δηλώνουμε ότι ενθαρρύνουμε και προτείνουμε τη συνεργασία του επίσημου κράτους με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και με τους υπόλοιπους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον κοινό σκοπό που είναι η τήρηση της νομιμότητας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι θέμα πολυτέλειας ή διακριτικής ευχέρειας, αλλά είναι το απαραίτητο στοιχείο του κράτους δικαίου. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε, επιδιώκουμε και ελπίζουμε η σημερινή απόφαση αθώωσης του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΚΙΣΑ να αποτελέσει τον μοχλό που θα οδηγήσει το κυπριακό κράτος σε πιο αγαστή και σταθερή συνεργασία με όλους τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που με αθροιστική τάση εμφανίζονται, δυστυχώς, σε όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο».

Barbara Harrel-Bond (Fahamu Refugee Legal Aid Network Program και Euro-Mediterranean Human Rights Network): 

«Είμαι πολύ λυπημένη βλέποντας πόσο άσχημα μεταχειρίζονται σήμερα τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Κύπρο - έναν τόπο οι κάτοικοι του οποίου έχουν εμπειρίες εκτοπισμού και ξέρουν τι σημαίνει να υποφέρεις λόγω ξεριζωμού, έστω και αν είναι πρόσφυγες όχι σε άλλη χώρα, αλλά στην ίδια τη χώρα τους. Θα μπορούσα να πω "ντροπή στην Κύπρο", αλλά δυστυχώς γνωρίζω ότι αυτά συμβαίνουν όχι μόνο στην Κύπρο. Επιστρέφω από τη Δανία, όπου κατέφυγαν Ιρανοί και Σύροι πρόσφυγες που κρατούνται σε κέντρα υποδοχής για πολλούς μήνες, ενώ άσχημες και απαράδεκτες συνθήκες περιμένουν τους πρόσφυγες και στη Βουλγαρία, στη Σερβία, ακόμα και στη χώρα όπου ζω, τη Βρετανία. Είναι λοιπόν ντροπή για την Ευρώπη…»
.
Ανθούλα Παπαδοπούλου (Πρόεδρος ΚΙΣΑ): 


«Ένα μεγάλο μέρος του ρατσισμού και των διακρίσεων εναντίον των μεταναστών πηγάζουν από το μοντέλο μετανάστευσης που υιοθέτησε η Κύπρος εδώ και πολύ καιρό και το οποίο διατηρείται σχεδόν ανέπαφο, εκτός από ορισμένες μικροδιορθώσεις.

Αυτό το μοντέλο πολύ βασικά λέει ότι η Κύπρος χρειάζεται μετανάστες και αυτούς τους μετανάστες, τους θέλει να είναι σκλάβοι. Ουσιαστικά θέλει να εισάγει μηχανές που εργάζονται και που όταν δεν μας κάνουν πια, τους αποπέμπουμε. Αυτό το μοντέλο μετανάστευσης θέλει τους ανθρώπους αναλώσιμους -όποιο χρώμα, φυλή ή θρήσκευμα και αν έχουν- που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από την κυπριακή κοινωνία. Υπογραμμίζω το γεγονός ότι η Αστυνομία, που είναι κομμάτι του συστήματος, είναι ένας από τους μηχανισμούς διατήρησης και προαγωγής αυτού του μοντέλου μεταχείρισης των μεταναστών στην Κύπρο».

Μαρία Χρυσάνθου, εκπαιδευτικός:

«Παρατηρώ ότι αυτήν τη δημοσιογραφική διάσκεψη ήρθαν να την καλύψουν ελάχιστοι δημοσιογράφοι κι αυτό δείχνει την ελάχιστη αξία που δίνει η κοινωνία και τα ΜΜΕ σε θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσωπικά νιώθω ντροπή για τους πρώην συναδέλφους μου (αφού δεν είμαι δημοσιογράφος πια), γιατί δεν υπάρχει καμιά πραγματική δικαιολογία για οποιονδήποτε να μην είναι εδώ - κι αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που διακηρύττει με κάθε ευκαιρία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων παραβιάστηκαν επανειλημμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: