Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Για δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα κάνουν λόγο Τ/κ πολιτικοί


Σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας στη Λευκωσία.


Για έγκλημα πολέμου, με βάση το άρθρο 49 της Σύμβασης της Γενεύης, που συνιστά η συστηματική και οργανωμένη μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα μετά την εισβολή του 1974, μίλησαν οι εκπρόσωποι των τ/κ κομμάτων Ενωμένη Κύπρος (KEK) και Νέα Κύπρος (ΚΝΚ), Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν και Μουράτ Κανατλί αντίστοιχα.

Μιλώντας στο δεύτερο μέρος των πρωινών εργασιών των «Ημερών Μελέτης» της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL) που διεξάγονται για δεύτερη ημέρα στη Λευκωσία, οι δύο Τ/κ πολιτικοί, καθώς και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών οργανώσεων των δασκάλων (ΚΤΟS), Γκιουβέν Βάρογλου και της συντεχνίας εργαζομένων (Dev Is), Χασάν Φελέκ, συμφώνησαν στο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού στα κατεχόμενα και σημείωσαν την ανάγκη διεξαγωγής μιας απογραφής πληθυσμού με διεθνείς παρατηρητές.

Ολοι οι ομιλητές σημείωσαν επίσης, ότι ο αριθμός των Τ/κ που διαμένουν στα κατεχόμενα είναι πλέον πολύ πιο μικρός από τον αριθμό των εποίκων και με τη δημογραφική αλλοίωση καταστρέφονται ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η παράδοση και η κουλτούρα των Τ/κ. «Οι Τ/κ είναι μειοψηφία στην ίδια τους τη χώρα», όπως είπαν και ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Η ζωή κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μια ανοικτή φυλακή, ανέφερε από πλευράς του ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, λέγοντας πως κι αυτοί που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι θύματα που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για την αποικιοκρατική πολιτική της. Με βάση την απογραφή του 2011, είπε, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έφθανε τις 294.906, όμως αυτός είναι λάθος αριθμός. Επεσήμανε ότι στην απογραφή του 2005 υπήρχε αύξηση 1% του πληθυσμού και το 2006 κατά 16% και διερωτήθηκε πώς υπήρξε αύξηση 15% σε ένα χρόνο.

Ο «ιατρικός σύλλογος», συνέχισε, είχε δώσει στοιχεία πως το 1990 στα «δημόσια νοσηλευτήρια» στα κατεχόμενα είχαν προσέλθει για θεραπεία 100.000 άτομα και το 2008 ανήλθαν σε 700.000. Το 2010, ανέφερε, ο πληθυσμός της κατεχόμενης Λευκωσίας είχε φτάσει τις 80.000 ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στα κατεχόμενα, η Turkcell είχε τον Ιούλιο του 2012 422.000 συνδρομητές και η Telsim 250.000. Εκτιμάται, συνέχισε, ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα υπερβαίνει τις 600.000 και ίσως φθάνει το ένα εκατομμύριο, εκ των οποίων μόνο 100.000 είναι Τ/κ.

Ο Μουράτ Κανατλί, μέλος της Γραμματείας του ΚΕΚ επεσήμανε ότι σύμφωνα και με απόφαση του ΕΔΑΔ η «διοίκηση» στο «βόρειο τμήμα» της Κύπρου είναι υποτελής στην Τουρκία. Ολες οι «αρχές» στα κατεχόμενα, είπε, είναι υποτελείς στην Τουρκία και όσοι εκ Τουρκίας θέλουν να πάρουν την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους πρέπει να πάρουν άδεια από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα. Σε ένα άκρως εμπιστευτικό άρθρο της Τουρκίας για τη μετανάστευση και το εργατικό δυναμικό, ανέφερε, γίνεται λόγος για μετακίνηση φθηνού εργατικού δυναμικού στα κατεχόμενα.

Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη των Τούρκων καθηγητών Πουρκίς και Κουρτουλούς για τη δεξαμενή σκέψης TUBIKAT που αφορούσε τον χαρακτήρα και τα προβλήματα οικονομικο-κοινωνικής ενσωμάτωσης των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι σε αυτή συμπεραίνεται ότι οι μετακινήσεις πληθυσμού έγιναν εσκεμμένα. Με ένα πρωτόκολλο που είχε υπογραφθεί το Σεπτέμβριο του 1975 με την Τουρκία, συνέχισε, και μετά από μια εκκένωση χωριών στην χώρα αυτή λόγω πλημμυρών, έλεγαν των Τούρκων πού θα μείνουν στα κατεχόμενα, πού θα μείνουν, πόση έκταση θα καλλιεργούν, κ.ά. Η μετακίνηση αυτή, είπε, συνεχίστηκε με αυτή τη μορφή έως τα μέσα του ’90 και άλλαξε από το 2000 παίρνοντας τη μορφή φθηνού εργατικού δυναμικού.

Ο ΓΓ της Den Is, Χασάν Φελέκ είπε ότι στους Τ/κ επικρατεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα πολλοί Τ/κ νέοι να έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο από το 1974 και μετά.

Ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού στα κατεχόμενα, είπε, «είναι μυστικό». Η δεύτερη τώρα ροή ανθρώπων από την Τουρκία ως φθηνό εργατικό δυναμικό, πρόσθεσε, δημιουργεί προβλήματα όπως το μαύρο εργατικό χρήμα και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Γκιουβέν Βάρογλου σημείωσε ότι με την ταχύτητα που αυξάνεται ο πληθυσμός στα κατεχόμενα οι δομές της παιδείας και της υγείας δεν θα αντέξουν. Στα κατεχόμενα είπε, υπάρχουν 122 σχολεία και 192 τζαμιά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν οι ίδιοι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως είπε, και σύμφωνα με τις απαντήσεις 22296 μαθητών, το 34% των μαθητών έχουν έναν γονιό υπήκοο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 9% έχει μητέρα και πατέρα με διπλή υπηκοότητα (τουρκική και του ψευδοκράτους), 19% έχει μητέρα και πατέρα με υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Τα στοιχεία, ανέφερε, δείχνουν ότι οι Τ/κ είναι μειονότητα.

Ο κ. Βάρογλου είπε ότι οι Ε/κ δεν μοιράζονται την Κυπριακή Δημοκρατία με τους Τ/κ και από την άλλη υπάρχει η Τουρκία που έχει στόχο την αποικιοποίηση του νησιού. Ο εποικισμός, πρόσθεσε, συνεχίζεται και έφερε ως παράδειγμα της αλλοίωσης που έχει συντελεστεί ότι μετά το 1974, σε χωριά της Καρπασίας στα κατεχόμενα δόθηκαν ονόματα τουρκικών εταιρειών τσιγάρων, ενώ οι Τ/κ υποχρεώθηκαν ν’ αλλάξουν επίθετα. Η Τουρκία, συνέχισε, απέδειξε μετά το 1974 ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και με πολιτικές αφομοίωσης οδηγεί τους Τ/κ στον αφανισμό. Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή οι Τ/κ στα κατεχόμενα είναι περίπου 130.000 ενώ ο συνολικός πληθυσμός φθάνει τις 800.000.

Είπε επίσης ότι ενώ στην Τουρκία κλείνουν τα καζίνο και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, στα κατεχόμενα ανθίζει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η πορνεία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Οι εκπρόσωποι των τ/κ κομμάτων και οργανώσεων υπογράμμισαν ότι η πραγματική λύση στα προβλήματα των δύο κοινοτήτων είναι η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση του λαού και του τόπου στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εξίσου υπογράμμισαν ότι η συμβολή της ΕΕ όπως και άλλων διεθνών οργανισμών στον αγώνα των Τ/κ για επιβίωση και λύση πρέπει να είναι πιο δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: