Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» η νέα τάση που επιβάλουν οι εργοδότες στην Κύπρο


Το μοντέλο της Γερμανίας που λέγαμε και για το οποίο αναδημοσιεύσαμε σχετικό κείμενο εδώ

Αναδημοσιεύουμε την σχετική είδηση από τον  Φιλελεύθερο


Βάσει ευρωπαϊκής εναρμονιστικής οδηγίας
«Ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» η νέα τάση στην απασχόληση στην Κύπρο


Μια νέα μορφή απασχόλησης που ακούει στον «ενοικιαζόμενο εργαζόμενο» εισάγεται στην Κύπρο με ευρωπαϊκή εναρμονιστική οδηγία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις του ο κ. Φακοντής, με βάση συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία που θα καλύπτει όλους τους κλάδους, θα παρέχεται η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης, που θα έχουν την δυνατότητα να εργοδοτούν εργαζόμενους τους οποίους να υπενοικιάζουν σε έμμεσους εργοδότες με μάξιμουμ περίοδο δεκαοκτώ μηνών.

Σημείωσε, ότι «υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία λόγω κινδύνου αντικατάστασης της έκτακτης απασχόλησης ή της εποχιακής με ενοικιαζόμενους εργατοϋπάλληλους.

Αναφερόμενος στους κινδύνους που υπάρχουν, ο κ. Φακοντής εστίασε την προσοχή στον τομέα της γεωργίας σημειώνοντας ότι πολλές από τις εργασίες είναι εποχιακές. «Σήμερα με βάση αυτή την οδηγία θα υπάρχει δυνατότητα αντί να εργοδοτούν εποχιακούς εργαζόμενους να ενοικιάζουν εργαζόμενους».

Άλλος τομέας, σημείωσε, είναι κι αυτός της ξενοδοχειακής βιομηχανίας όπου υπάρχει ο κίνδυνος να αντικατασταθούν εργαζόμενοι με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, να αντικατασταθούν Κύπριοι με κοινοτικούς.

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να έχουν τους ίδιους όρους απασχόλησης όπως και οι κανονικοί μισθωτοί εργαζόμενοι», είπε ο κ. Φακοντής διερωτώμενος ωστόσο «αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου αυτών των περιπτώσεων;».

Ανέφερε ότι «ο κύριος εργοδότης είναι ουσιαστικά η επιχείρηση προσωρινής απασχόλησης, η οποία αυτή θα μετα-ενοικιάζει στον έμμεσο εργοδότη».

Ο κ. Φακοντής, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία έχει επενδυθεί με ένα ωραίο μανδύα, ο οποίος αναφέρεται στην διασφάλιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων για να μην υπάρχει εκμετάλλευση.

Είπε πως σε χώρες που έχει υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία και εφαρμόζεται συνεχίζουν να παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα «γι αυτό εμείς ως Επιτροπή θέλουμε να μελετήσουμε εις βάθος την νομοθεσία και θα προσπαθήσουμε εκεί και όπου μας το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εισαγάγουμε ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των εργαζομένων από πιθανή εκμετάλλευση από ασυνείδητους εργοδότες».

Επρεπε ήδη, σημείωσε ο κ. Φακοντής, να είχαμε υιοθετήσει την συγκεκριμένη νομοθεσία και μας δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: