Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Foreign Office: Γιατί κηρύχθηκε παράνομο το ΑΚΕΛ επί αποικιοκρατίας


Οι λόγοι που οδήγησαν τον κυβερνήτη της Κύπρου επί Αγγλοκρατίας, με τη πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο να κηρύξει παράνομο το ΑΚΕΛ το 1955 και τις δορυφορικές του οργανώσεις  μπορούν να εντοπισθούν στη πιο πρόσφατη αλλά και παλαιότερη  κομμουνιστική δραστηριότητα στο νησί. Αυτό αναφέρει έγγραφο του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών που μαζί με άλλα για τις πρώην αποικίες δόθηκαν χθες  στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τη τρίτη σειρά εγγράφων για τις πρώην αποικίες που δόθηκαν έως τώρα  στη δημοσιότητα.

Η έκταση  μέχρι της οποίας διείσδυσε ο κομμουνισμός στη πολιτική και οικονομική ζωή του νησιού, αναφέρεται, μπορεί να υπολογιστεί από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών όπου τρεις υποψήφιοι  που υποστηρίχθηκαν από το ΑΚΕΛ εκλέγησαν δήμαρχοι, ενώ η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο νησί κυριαρχείται από τους Κομμουνιστές με 26 χιλιάδες μέλη έναντι 3 χιλιάδων μελών των δεξιών οργανώσεων και 2 χιλιάδων των ανεξάρτητων.

Σύμφωνα με το έγγραφο,  σε περίπτωση διεξαγωγής γενικών εκλογών η τότε δύναμη του ΑΚΕΛ υπολογιζόταν μεταξύ 20-55 τοις  εκατόν του εκλογικού σώματος. Ο Μητροπολίτης Κιτίου υπολόγιζε ότι ποσοστό 40 τοις εκατόν του πληθυσμού της Κύπρου είναι Κομμουνιστές ή οπαδοί του ΑΚΕΛ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πορεία του κόμματος και των δορυφόρων του βρίσκεται στα χέρια ανδρών και γυναικών αφοσιωμένων στην ιδέα του διεθνούς κομμουνισμού, αναφέρεται. Ο ρόλος, συνεχίζει το έγγραφο, που οι κομμουνιστικές οργανώσεις στη Κύπρο διαδραμάτισαν στη πολιτική ζωή του τόπου τα χρόνια μετά το πόλεμο υπήρξε σταθερά επιζήμιος.

"Εμπέδωσαν στους Κύπριους μια εξτρεμιστική και άκαμπτη συμπεριφορά.

Ήταν οι κομμουνιστές πρώτοι που επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις, σαμποτάζ και φυσικό εκφοβισμό προωθώντας τους πολιτικούς τους στόχους. Είναι αυτοί που ανέπτυξαν την αντίληψη του `αγώνα` εναντίον της νόμιμης εξουσίας: τις μαζικές διαδηλώσεις, τις πολιτικές απεργίες, τη συνθηματολογία, την στασιαστική προπαγάνδα".

Παρόλο που η ηγεσία του ΑΚΕΛ, συνεχίζει το έγγραφο, αναμφίβολα για λόγους τακτικής, ορισμένες φορές αποκήρυξε "την τρομοκρατία από την εξτρεμιστική δεξιά οργάνωση γνωστή σαν ΕΟΚΑ"  υπάρχουν στοιχεία ότι κομμουνιστές και υποστηρικτές τους διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στις ταραχές και στις παράνομες πράξεις των "τρομοκρατών".

"Οι απεργίες διαμαρτυρίας στις 2 Αυγούστου και 29 Σεπτεμβρίου που οδήγησαν σε ταραχές και  βία διοργανώθηκαν από κομμουνιστές σε συνεργασία με δεξιούς εξτρεμιστές και ήταν ένας κομμουνιστής που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 27 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν επικεφαλής διαδήλωσης", αναφέρεται.

Σε αυτό το στρατηγικά σημαντικό νησί η κομμουνιστική δραστηριότητα  συνιστά μια σημαντικά υποχθόνια κατάσταση για τον ελεύθερο κόσμο, αναφέρεται επίσης. Προστίθεται ότι τα τελευταία χρόνια  στόχος του ΑΚΕΛ ήταν ο τερματισμός της χρησιμοποίησης της Κύπρου ως στρατιωτικής βάσης `εναντίον φιλειρηνικών κρατών.`

"Οι Κυβερνήσεις της Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνούν για την ανάγκη διατήρησης Βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στη Κύπρο ως προπύργιο του ελεύθερου κόσμου. Ωστόσο οι Κύπριοι κομμουνιστές επιζητούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του διεθνούς κομμουνισμού υποκινώντας εσωτερικές αντιδράσεις για την ύπαρξη των βάσεων στο νησί Αποτελεί απώτερο στόχο τους να αποτρέψουν τη Βρετανία και τους συμμάχους τους να χρησιμοποιείται το νησί για στρατιωτικούς σκοπούς."

Σε αυτό το ρόλο, αναφέρεται, η Κύπρος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ταραγμένη κατάσταση πραγμάτων στης ανατολική Μεσόγειο και τη Μέσα Ανατολή.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν υπήρξε αργό στο να αξιοποιήσει τις διαφορές γνώμης μεταξύ Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας  όσον αφόρα στο πολιτικό μέλλον της Κύπρου ωθώντας τη κοινή γνώμη μακριά από τη μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό.

"Πρόσφατα επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο  Κύπρου για τις προσπάθειες του να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία και αξίωσε ότι θα έπρεπε να αρνηθεί να διαπραγματευθεί σε οποιανδήποτε άλλη βάση παρά εκείνη της άμεσης αυτοδιάθεσης και υπό τον όρο του αποκλεισμού της Κύπρου ως στρατιωτικής βάσης. Στόχος του κόμματος φανερά είναι η παρεμπόδιση της εξεύρεσης διευθέτησης. 

Αποτελεί κομμουνιστική πολιτική η αξιοποίηση του κυπριακού εθνικιστικού αισθήματος  εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης και με αυτό το τρόπο να υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα  των βάσεων", καταλήγει το έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: