Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Πέρασαν τα πρώτα μνημονιακά μέτρα στην βουλή.Αυξήσεις φόρων και με διάταγμα ελέω Μνημονίου



Αναδημοσιεύουμε άρθρα από τις εφημερίδες με παρεμβολές κάποια σχόλια μας.

Η Βουλή ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ χτες τρία μνημονιακά νομοσχέδια, τα πρώτα από σύνολο 23 και αυτοδεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει και υπερψηφίσει τα υπόλοιπα την ερχόμενη Τετάρτη. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει από τα χθεσινά νομοσχέδια είναι η πρόνοια με την οποία παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών δικαίωμα να αυξάνει φόρους κατανάλωσης με διάταγμα που θα δημοσιεύει στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για θεσμική αλλαγή που εκτοπίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον έλεγχο και στην ουσία πλήττει δημοκρατικές διαδικασίες, κάτι που επεσήμαναν όλα τα κόμματα..(αλλά το ψήφισαν)

Η έγκριση των νομοσχεδίων έγινε από την πλειοψηφία των βουλευτών, οι οποίοι παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους, έδωσαν θετική ψήφο για να μην μείνει εκτεθειμένη η χώρα. (Για να υπακούσουν στις διαταγές της πλουτοκρατίας εννοούν)

Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή έχει στην ουσία διαμορφώσει και το πολιτικoμνημονιακό ψηφιδωτό, με τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι να εγκρίνουν τα νομοσχέδια και την ΕΔΕΚ να ακολουθεί αντιμνημονιακή γραμμή,(σε ορισμένα) κάτι που ήταν από μέρες τώρα εμφανές.

Συνοπτικά η Βουλή ομόφωνα ενέκρινε τα εξής:

Αύξηση φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοόλ (με εξαίρεση το κρασί), αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 18% το 2013 και σε 19% το 2014, και
Kλιμακωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων σε κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου και περαιτέρω οριζόντια μείωση απολαβών και συντάξεων κατά 3% από την 1/1/ 2014.

Όπως αναφέρθηκε, η ψήφιση των τριών νομοσχεδίων για εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων ήταν ομόφωνη με εξαίρεση την αύξηση του ΦΠΑ, την οποία καταψήφισε ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης. 

Το Σώμα κατά πλειοψηφία απέρριψε τροπολογίες που κατατέθηκαν για μετατροπή της οριζόντιας μείωσης του 3% σε κλιμακωτή (κατατέθηκε από την ΕΔΕΚ) και για αύξηση του φόρου κατανάλωσης και στα πούρα (με πρόταση των Οικολόγων ), συμμεριζόμενο έτσι τις προειδοποιήσεις και ανησυχίες που προηγήθηκαν χθες από τον γ.δ. του υπουργείου Οικονομικών για μη τροποποίηση των νομοσχεδίων, αφού έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα. Aρκετοί βουλευτές, πάντως, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την αδυναμία τροποποίησης των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Συγκεκριμένα τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν:

Το νόμο που τροποποιεί τον Περί Εταιρειών Νόμο του 2011 και προβλέπει υποχρεωτική καταβολή τέλους 350 ευρώ για όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Κυπριακό Μητρώο Εταιρειών, χωρίς καμία εξαίρεση (Κάντε κλικ εδώ).

Το νόμο που τροποποιεί τον Περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμο, βάσει του οποίου αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,095% στο 0,11%. (Κάντε κλικ εδώ)

Επίσης, στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται ο νόμος που τροποποιεί τους Περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμους του 2004 έως 2011 και προβλέπει αύξηση της φορολογίας σε καπνά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά και μπύρες, καθώς και αύξηση για πετρελαιοειδή και βενζίνη κατά 7 σεντ το λίτρο από 1ης Ιανουαρίου 2013 και κατά 5 σεντ από 1ης Ιανουαρίου 2014. Για το θέμα, αναφέρεται ότι θα γίνει διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών με τη Βουλή και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο φόρος στον καπνό για στριφτά τσιγάρα θα αυξηθεί από 60 ευρώ στα 150 ευρώ ανά κιλό και κατά 20 σεντ στα τσιγάρα ανά πακέτο των είκοσι. Στα οινοπνευματώδη ο φόρος στην αιθυλική αλκοόλη θα αυξηθεί από 598 στα 956 ευρώ ανά χίλια λίτρα, επηρεάζοντας όλα τα ποτά πλην του κρασιού και στην μπίρα κατά 25%.

Εξάλλου, στο νόμο που τροποποιεί τον Περί ΦΠΑ Νόμο προβλέπεται αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ σε 18% από 1ης Ιανουαρίου 2013 και σε 19% από 1ης Ιανουαρίου του 2014, καθώς και αύξηση του μειωμένου συντελεστή σε 9% από 1ης Ιανουαρίου 2014. Για το θέμα επίσης αναφέρεται ότι θα γίνει διαβούλευση.

Μεταξύ των νομοσχεδίων αναφέρεται, εξάλλου, ο νόμος που τροποποιεί τους Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμους του 1980 έως 2011. (Κάντε κλικ εδώ)

Ως ξεχωριστό νομοσχέδιο σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο θα γίνει νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στα πλαίσια της υλοποίησης της Συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους(Κάντε κλικ εδώ)

Επίσης, στον νόμο που τροποποιεί τους Περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους του 2002 έως 2011, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του ύψους επιδόματος τέκνου κατά 9%, επέκταση της περιόδου μη αύξησης του επιδόματος μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2017 και διαφοροποίηση του τρόπου αναπροσαρμογής του επιδόματος από 1ης Ιανουαρίου 2017 με βάση την ΑΤΑ.

Ακόμη, στον νόμο που τροποποιεί τους Περί Παροχής Επιδόματος Μάνας Νόμους του 2003 έως 2010, προβλέπεται, βάση του νομοσχεδίου κατάργηση του επιδόματος μάνας.

Άλλο νομοσχέδιο αφορά τον νόμο που τροποποιεί τον Περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμο του 2011.

Επίσης, προωθείται κατάργηση του δικαιώματος αγοράς αφορολόγητου οχήματος από ιδιώτες, αξιωματούχους και εν ενεργεία ή αποχωρήσαντες κρατικούς υπαλλήλους.

Ακόμη, στο νόμο που τροποποιεί τους Περί Κανονικών Ασφαλίσεων Νόμους του 2010 μέχρι 2012, προωθούνται τροποποιήσεις που αφορούν την εφ’ όρου ζωής αναλογιστική μείωση τους ύψους της σύνταξης γήρατος στην περίπτωση που αυτή αρχίζει να καταβάλλεται πριν το 65ο έτος, καθώς και την απάλειψη της αύξησης των συντάξεων γήρατος, ανικανότητας και αναπηρίας για εξαρτώμενη σύζυγο στην περίπτωση που αυτή εργάζεται.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος γάμου και μείωση του βοηθήματος κηδείας και του επιδόματος μητρότητας.

Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά τον νόμο που τροποποιεί τους Περί Χορήγησης Κοινωνικής Σύνταξης Νόμους του 1995 μέχρι 2005. (Κάντε κλικ εδώ)

Επίσης, συμπεριλαμβάνεται ο περί φορολογίας των κερδών από παιχνίδια του ΟΠΑΠ και από το Κρατικό Λαχείο νόμος του 2012. (Κάντε κλικ εδώ)

Ακολουθεί ο νόμος που τροποποιεί τους Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους του 1980 έως 2012.(Κάντε κλικ εδώ)

Άλλο νομοσχέδιο προβλέπει τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις των βουλευτών για τα έτη 2012-2016. (Κάντε κλικ εδώ)

Στο νόμο που τροποποιεί τους Περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (γενικές αρχές) Νόμους του 2011 έως 2012, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των περιοδικών εισφορών των αξιωματούχων από 2% σε 3% από 1ης Ιανουαρίου 2013, που δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή άλλο σχέδιο. (Κάντε κλικ εδώ)

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται επίσης η μη επιστροφή των εν λόγω εισφορών κατά αναλογία της ρύθμισης που προωθείται και για τους κρατικούς υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι και για το θέμα αυτό θα γίνει διαβούλευση.

Εξάλλου, στη λίστα των προς ψήφιση νομοσχεδίων περιλαμβάνεται και ο νόμος που προνοεί τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ακολούθως, προβλέπεται με άλλο νομοσχέδιο η επέκταση της έκτακτης εισφοράς των εργοδοτούμενων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, αναλόγως των απολαβών. (Κάντε κλικ εδώ)

Ξεχωριστό νομοσχέδιο αφορά παρόμοια επέκταση της έκτακτης εισφοράς για τους εργοδοτούμενους, συνταξιούχους και αυτοτελώς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα(Κάντε κλικ εδώ).

Με το τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπεται εξάλλου η εφαρμογή συνεχούς ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, κατάργηση του απογεύματος της Τετάρτης με παράλληλη μεταφορά της ώρας έναρξης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας κατά μισή ώρα αργότερα (8πμ αντί 7.30μπ), καθώς και η επέκταση του ελαστικού ωραρίου από μισή σε μία ώρα. (Κάντε κλικ εδώ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ μαρθαβουρτσιοξανθποπουλιον ΚΛΑΜΑ μετα της μαντυλας αδερφε που τοχεις ...τελευταια 'εκδοση' γαρ ...πουνετο.....? Το ακελ πουνε..?