Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Βουλή ψήφισε τα μνημονιακά νομοσχέδια


Η ολομέλεια της βουλής σε έκτακτη συνεδρία της ψήφισε σήμερα το μεσημέρι 24 μνημονιακά νομοσχέδια, υπό το φως της κατ'αρχήν συμφωνίας κυβέρνησης - Τρόικας. Η πλειοψηφία των νομοσχεδίων ψηφίστηκε ομόφωνα.

Τρία νομοσχέδια που προέβλεπαν περικοπές επιδομάτων μάνας, τέκνου και φοιτητών, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία με την αρνητική στάση του ΚΣ ΕΔΕΚ, του βουλευτή οικολόγων περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη και του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, καθώς και του βουλευτή ΔΗΚΟ Αντώνη Προκοπίου και Νίκου Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ. 
Αποχή τήρησε ο πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, στα δύο, ενώ ψήφισε υπέρ της περικοπής της φοιτητικής χορηγίας.

Δεν θα συζητηθεί η φορολόγηση των ακινήτων 

Με αναβολή μιας εβδομάδας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο που αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων μετά από συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του νομοσχεδίου απασχόλησε την άτυπη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου και πάρθηκε αυτή η απόφαση.

Τρια νομοσχέδια την περασμένη Πέμπτη 

Την περασμένη Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενέκρινε άλλα τρία μνημονιακά νομοσχέδια.

Το πρώτο αφορά μείωση των απολαβών και συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την μή παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, από την πρώτη Δεκεμβρίου 2012.

Τα άλλα δύο προνοούν αύξηση του ΦΠΑ από 17 σε 18% από την πρώτην Ιανουαρίου το 2013 και σε 19% από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014 καθώς και του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπύρας, καπνού και τσιγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: