Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Η Ελβετία της Μεσογείου


Η Κύπρος, λένε πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη, είναι πλυντήριο μαύρου χρήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να "αποζημιώνει", μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, την ρωσική Μαφία.

Η Κύπρος, είναι αλήθεια, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των ρωσικών καταθέσεων. Την περασμένη χρονιά οι ρωσικές καταθέσεις έφτασαν στα 120 δις δολάρια, ενώ οι αναλήψεις ήταν λίγο μεγαλύτερες. Από τα 68 δις ευρώ που είναι σήμερα κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, τα 21 προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -και κύρια από τη Ρωσία. Για μια χώρα με ΑΕΠ γύρω στα 18 δις αυτά είναι τεράστια ποσά. Ένα κομμάτι τους προέρχεται σίγουρα από "μαύρο χρήμα".

Κάνει αυτό την Κύπρο διαφορετική; Η απάντηση είναι όχι! Το μόνο που κάνει είναι να της εξασφαλίζει μια περίοπτη θέση δίπλα στις άλλες μεγάλες "τραπεζικές χώρες", σαν την Ελβετία και την Βρετανία. Σύμφωνα με το factbook της CIA "η Ελβετία είναι ένα από τα κύρια διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα που είναι αναμεμιγμένα στα στάδια ... του ξεπλύματος του χρήματος... Ο κανόνας της μυστικότητας εξακολουθεί να τηρείται και οι μη κάτοικοι Ελβετίας έχουν το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγές μέσα από παράκτιες εταιρείες και διάφορους μεσάζοντες..."

Το 1/3 σχεδόν των παγκόσμιων συναλλαγών των παράκτιών εταιρειών γίνεται μέσα από τις δυο μεγάλες ελβετικές τράπεζες, την UBS και την Credit Suisse. Σε αυτές τις κακόφημες "μπίζνες" με τις παράκτιες εταιρείες χρωστάνε οι ελβετικές τράπεζες ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών τους.

Οι κυπριακές τράπεζες έκαναν αυτό που κάνουν όλες οι τράπεζες του κόσμου. Η μοναδική τους εξαίρεση ήταν ότι το έκαναν πιο πετυχημένα από τους άλλους. Και όσο πιο πετυχημένη είναι η πτήση τόσο πιο επώδυνη και καταστροφική είναι η πτώση.

Μύθος

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται και πάλι για μύθο. Οι κυπριακές τράπεζες είχαν πράγματι επενδύσει ένα κομμάτι από τις καταθέσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου -αλλά ένα μικρό κομμάτι. Όταν έγινε το PSI η Marfin-Λαϊκή (τώρα έχει μετονομαστεί σε CPB) είχε στα χέρια της ελληνικά ομόλογα αξίας 3 δις ευρώ, η Κύπρου 2 δις και η Eλληνική 110 εκατομμυρίων. Σύνολο λίγο πάνω από 5 δις. Από αυτά χάθηκαν με το κούρεμα περίπου τα μισά, δηλαδή 2,5 δις. Η μαύρη τρύπα που προσπαθούν να καλύψουν τώρα με την επιδρομή στις καταθέσεις και την «βοήθεια» της Τρόικας είναι γύρω στα 17 δις.

Οι τραπεζίτες της Κύπρου έκαναν τα προηγούμενα χρόνια αυτό πού έκαναν όλοι οι πετυχημένοι τραπεζίτες του κόσμου: τοποθετούσαν τα κεφάλαια που δανείζονταν σε «ευκαιρίες» -σε επενδύσεις με υψηλό ρίσκο και υψηλά κέρδη. Όπως έγινε και στην Αμερική με τα στεγαστικά δάνεια ή εδώ στην Ελλάδα με τα Βαλκάνια οι επενδύσεις αυτές έγιναν τοξικές μόλις τις χτύπησε η κρίση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο νέος δεξιός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έριξε στο διάγγελμά του προς τον Κυπριακό λαό τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, εμμέσως πλην σαφώς, στον προκάτοχό του, τον Δημήτρη Χριστόφια -που είχε εκλεγεί από το ΑΚΕΛ.

Πρόκειται για χυδαιότητα: ο Χριστόφιας έχει πράγματι μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο από αυτόν που επικαλείται η δεξιά: το πραγματικό του «έγκλημα» ήταν ότι ήταν πάντα πολύ «υποχωρητικός» -για να το πούμε ευγενικά- απέναντι στους τραπεζίτες, τους επενδυτές και τους κάθε λογής ντόπιους ή μη κερδοσκόπους. Ο Χριστόφιας ήταν αυτός που παρέδωσε την Κύπρο στα νύχια της Τρόικας. Ο Χριστόφιας ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για την σημερινή πολιτική.

Με την απόφαση του για την λεηλασία των αποταμιεύσεων των φτωχών ο Αναστασιάδης ανέβασε αυτή την πολιτική σε νέα ύψη, στα ύψη που αρμόζουν σε μια δεξιά που σέβεται τον εαυτό της. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, ήταν ο ίδιος ο Αναστασιάδης αυτός που επέμενε να φορολογηθούν και οι μικροκαταθέτες. Η Γερμανία είχε προτείνει να φορολογηθούν μόνο οι καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες. Μια και οι καταθέσεις αυτές αποτελούν το 35% περίπου του συνόλου, θα έπρεπε, για να συγκεντρωθούν τα 5,8 δις που ζητούσε η Τρόικα, να φορολογηθούν οι μεγαλοκαταθέτες κατά 35% περισσότερο, με 13.5% αντί για 9,9%. Αλλά αυτό ήταν, από ό,τι φαίνεται, «κόκκινη γραμμή» για τον Αναστασιάδη. Καλύτερα να πληρώσουν οι φτωχοί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: