Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ Κυπρίων φοιτητών στην Κομοτηνή!


Σύντροφοι/φισες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κομοτηνή έχουν συγκροτήσει ανεξάρτητο σχήμα παρέμβασης με την ονομασία ΑΝ.ΑΡ.ΤΡΟΠΗ ( ΑΝ.τικαπιταλιστική  Αριστερή ΤΡΟΠΗ ) στην φοιτητική ένωση Κυπρίων Κομοτηνής. Τους συγχαίρουμε και δηλώνουμε την αλληλεγγύη και στήριξη μας στο εγχείρημα τους. Καλούμε τους συντρόφους/φισες που σπουδάζουν σε Κύπρο, Ελλάδα και όπουδηποτε αλλού να στηρίξουν το εγχείρημα και κυρίως να προχωρήσουν στην συγκρότηση σχημάτων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στον φοιτητικό χώρο.

Δημοσιεύουμε το πλαίσιο παρέμβασης τους στην γενική συνέλευση των κυπρίων φοιτητών στην Κομοτηνή. Η ΑΝ.ΑΡ.ΤΡΟΠΗ θα συμμετέχει και στις φοιτητικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή!


ΠΛΑΙΣΙΟ της ΑΝ.τικαπιταλιστικής Α.ριστερής ΤΡΟΠΗς(ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗ) προς τη ΦΕΚΟΜ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ -  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κυπριακό

Το 2003, δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και του Ντενκτάς από την ηγεσία. Παρά το κλίμα τρομοκράτησης που επικρατούσε λόγω του κατοχικού στρατιωτικού καθεστώτος, οι Τ/Κ, οργανωμένοι από τα κάτω, μέσα από συνδικάτα και πολιτικούς χώρους, κυρίως της αριστεράς, με μαχητικότητα και παλμό εξεγέρθηκαν, αναζητώντας μία διέξοδο από την πολιτική και οικονομική καταπίεση, μία διέξοδο από το τέλμα της στασιμότητας στο κυπριακό. 

Παράλληλα, προσπάθησαν να απευθυνθούν και στους Ε/Κ, δίνοντας το μήνυμα ότι μία δίκαιη λύση μπορεί να προέλθει μέσα από κοινό αγώνα των δύο κοινοτήτων, του κυπριακού λαού. Τη στιγμή όμως που στο βορρά υπήρχε ένας τέτοιος κοινωνικός αναβρασμός, ο νότος βρισκόταν σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας με αποτέλεσμα τα γεγονότα να υποτιμηθούν και να αποσιωποιηθούν. Η ιστορική ευκαιρία για την ουσιαστική ενοποίηση των δύο κοινοτήτων δόθηκε με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων μερικές βδομάδες μετά. 

Οι αυθόρμητες διαθέσεις του κόσμου έδειξαν ξεκάθαρα ότι αυτός ο λαός και θέλει και μπορεί να συμβιώσει, να συνεργαστεί και να πορευτεί ενωμένος. Αντίθετα, τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ όχι μόνο περιθωριοποίησαν τον αγώνα των Τ/Κ αλλά ερμήνευσαν και στρεβλά τα γεγονότα, με σκοπό τη δημιουργία ενός κλίματος καχυποψίας και τρομοκρατίας. Έτσι οι Ε/Κ δε μπόρεσαν να αγωνιστούν και να συμπορευτούν με τους Τ/Κ σε μια τόσο κρίσιμη και ελπιδοφόρα στιγμή. Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ευθύνες της Ε/Κ Αριστεράς, η οποία όφειλε, τιμώντας και την ιστορία της, να αναδείξει το ζήτημα και να κινηθεί σε μία λογική πραγματικής και ουσιαστικής επαναπροσέγγισης, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. 

Ακολούθως η διακυβέρνηση Χριστόφια βασίστηκε με τη σειρά της σε συνομιλίες με τον Ταλάτ και την εναπόθεση των ελπίδων για επίλυση στην ΕΕ που δεν έφερε καρπούς γιατί δεν ενοχλεί ιδιαίτερα το ευρωπαικό κεκτημένο η ύπαρξη ενός διχοτομημένου κράτους εντός της. Ούτε αυτή η αίγλη της Ευρωπαικής προεδρίας απέφερε καρπούς προς αυτή τη κατεύθυνση αφού είχε κυρίως ένα διεκπαιραιωτικό ρόλο στην ΕΕ εφόσον το κεντρικό ρόλο έχουν πάντα οι Βρυξέλλες.

Στην μετά Ανάν εποχή και μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία έχουμε νέα δεδομένα.Ως κύριος εκφραστής της ακραίας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλισμού στην Κύπρο, έχει αναλάβει και τις απαραίτητες δεσμεύσεις απέναντι στους ομοϊδεάτες του στη Δύση. Γι’ αυτό και θα υποστηρίξει και τις νέες προτάσεις δήθεν επίλυσης του Κυπριακού, που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, η πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης στο θέμα του Κυπριακού είναι εντελώς αντιφατική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θερμή του υποστήριξη στο Σχέδιο Ανάν. Με μόνη διαφορά ότι μία νέα πρόταση λύσης πλέον θα έχει φόντο το φυσικό αέριο της Κύπρου και την πελατεία των κυπριακών τραπεζών.

Ενδεικτική είναι η αναφορά των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όπου συστήνεται «στους Ευρωπαίους να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ως μοχλό πίεσης επί της Λευκωσίας για πρόοδο στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με το Κυπριακό». Ως γνωστόν, ο ίδιος ο Αναστασιάδης και το επιτελείο του ήταν αυτό που πίεζε την υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου, προκειμένου φυσικά οι αιχμές του ιμπεριαλιστικού τόξου –που εκφράζονται μέσω του ΔΝΤ και της ΕΕ– να έχουν τον πρώτο λόγο στις εθνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου και φυσικά στο τραπεζικό της σύστημα. Σίγουρα η εξάρτηση δεν θα είναι μονομερής, καθότι υπάρχουν και συμφέροντα του ρωσικού κεφαλαίου τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση είναι η πρόθεση του Ανασταστασιάδη και του ΔΗΣΥ να εντάξει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ.

Η πρόταση μας δεν μπορεί παρά να είναι η προσπάθεια για να βγούνε στο προσκήνιο κοινοί αγώνες Ε/Κ και Τ/Κ, που θα μπορέσουν να πιέσουν τις ηγεσίες και σε ένα πιο προωθημένο στάδιο να αναπτύξουν κοινό αντικατοχικό αλλά και ταξικό αγώνα. Να γίνουν κοινοί αγώνες για κατοχύρωση ενιαίων δικαιωμάτων στο μισθό, τον χρόνο εργασίας, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την ελεύθερη μετακίνηση.

Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από την απομυθοποίηση του «αόρατου εχθρού» που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά και τη συνειδητοποίηση της ενότητας συμφερόντων των εργαζομένων των δυο κοινοτήτων και σίγουρα όχι μέσα από εθνικιστικές κορώνες και τις κραυγές των πατριωτών της κάθε πλευράς.

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΑ – ΚΥΡΙΑΡΧΗ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ – ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έξω όλες οι στρατιωτικές Βάσεις. Καμία σκέψη για ένταξη στον Συναιτερισμό για την Ειρήνη.

Οι ίδιοι οι λαοί αποφασίζουν για την αυτοδιάθεση τους.Καμία εμπιστοσύνη στις καπιταλιστικές ολοκληρώσεις των ΟΗΕ, της Ε.Ε. Και του ΝΑΤΟ.

Εσωτερική διακυβέρνηση

Η ιστορία έγραψε ότι το πρώτο Μνημόνιο θα φέρει την υπογραφή της αριστερής κυβέρνησης Χριστόφια, υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου και φυσικά του ίδιου του λαού,των εργαζομένων και της νεολαίας.

Όσα δεν κατάφερε η Δεξιά να επιβάλει εδώ και δεκαετίες –γιατί είχε πάντα απέναντι τον λαϊκό παράγοντα με κύριο εκφραστή του το  ΑΚΕΛ ως αντιπολίτευση που προσπαθούσε να κρατάει τα μπόσικα– τα κατάφερε η κυβέρνηση Χριστόφια. Η εκλογή της προ πενταετίας έφερε έναν άνεμο αισιοδοξίας στις τάξεις όλου του προοδευτικού κόσμου της Κύπρου. Την είχε εμπιστευτεί για τις διακηρύξεις της που αφορούσαν τη λύση του χρόνιου εθνικού της προβλήματος. Στην πορεία όμως στράφηκε προς το αντιδραστικό κράτος – χωροφύλακα της περιοχής, το Ισραήλ, που πνίγει στο αίμα πάλι τον παλαιστινιακό λαό.

Η Κύπρος δεν θα παίξει το ρόλο του συμμάχου, αλλά του υπηρέτη λόγω του υπερδανεισμού και του χρέους. Ενός χρέους που προήλθε από το PSI και φέρει μεταξύ άλλων την υπογραφή της κυπριακής κυβέρνησης, που δημιουργεί μια μαύρη τρύπα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα κι ετοιμάζεται και πάλι να υπηρετήσει τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το δάνειο από τον μηχανισμό «στήριξης» θα είναι 17,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ΑΕΠ της! Τα 10 δισ. θα πάνε απευθείας στις τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα καλύψουν τις τρύπες που δημιουργήθηκαν στα δημόσια οικονομικά με την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών. Το αντίτιμο θα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση μισθών κατά 16%, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, καθώς και περικοπές στις συντάξεις και κατάργηση επιδομάτων. Ούτε λόγος δεν γίνεται για την αύξηση του εταιρικού φόρου, που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη (10%). Ο μέσος εταιρικός φόρος στην ευρωζώνη είναι 26,1%. Το πακέτο περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση «φιλέτων», δηλ. κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου όπως η CYTA, που έχει 1δισ. ευρώ κέρδος.

Για τις εντυπώσεις, κύκλοι της κυβέρνησης διαμήνυαν ότι κατάφεραν να φέρουν ένα ήπιο Μνημόνιο. Όπως όμως δεν υπάρχει «ολίγον έγκυος» έτσι και δεν υπάρχει ήπιο Μνημόνιο! Όπου και αν πάτησε το πόδι του το ΔΝΤ, άφησε πίσω του κοινωνικά συντρίμμια, εκατομμύρια ανέργους και μισθούς Μπαγκλαντές (σχεδόν)! Η ελληνική εμπειρία μάς δίδαξε ότι μετά το πρώτο Μνημόνιο, επιβάλλεται ένα –πολύ πιο σκληρό– δεύτερο και τρίτο.

Δεν έχει κλείσει μία δεκαετία από τότε που οι ξένοι επικυρίαρχοι επιχείρησαν να επιβάλουν το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν για τη δήθεν λύση του εθνικού ζητήματος. Τότε που το 73% του κυπριακού λαού τους το έτριψε στη μούρη. Κατάφεραν όμως τελικά να επιβάλουν τον «κοινωνικό Ανάν», προκειμένου να γίνει η Κύπρος έρμαιο των ιμπεριαλιστικών βλέψεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Και όλα αυτά με φόντο τα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία οι κυρίαρχοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί φρόντισαν να τα «αξιοποιήσουν» για να «ζαλίσουν» τον κυπριακό λαό, ο οποίος δεν θα δει να βελτιώνεται το βιοτικό του επίπεδο από την εκμετάλλευσή τους. 

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η τρόικα επέβαλε την υπεξαίρεση όλων των πιθανών εσόδων από την άντληση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και τη διάθεσή τους στην εξυπηρέτηση των δανείων. Στο σχέδιο δράσης για το Ταμείο Υδρογονανθράκων υπάρχει αναφορά για ενημέρωση της τρόικας. Οι ξένοι πιστωτές επέβαλαν και μια ρήτρα – κλειδί για να το ελέγχουν, σύμφωνα με την οποία οι εισροές και εκροές του Ταμείου Υδρογοναναθράκων περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και άρα προορίζονται για εξόφληση του χρέους…

Απο ό,τι διαπιστώθηκε μόλις χθες για ακόμη μία φορά η ΕΕ δεν αποτελεί το σπίτι των λαών αλλά των πολυεθνικών πολυκλαδικών μονοπωλίων και των τραπεζών. Με απόφαση του Eurogroup μόλις χτες διεθνείς δανειστές και κυβέρνηση, συμφώνησαν σε εφάπαξ εισφορά 9.75% για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και σε 6,75% κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και ταυτόχρονα εποβοή φόρου 20-25%  στους τόκους των καταθέσεων. Παρ' όλα αυτά θα δωθούν σε αντάλλαγμα των χαμένων καταθέσεων  μετοχές, άρα αέρας κουπανιστός με λίγα λόγια. Για το χρέος αποφασίστηκε όπως τεθεί ο στόχος του 100% μέχρι το 2020 που μοιάζει με όνειρο θερινής νυχτός με την αδυσώπητη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουν ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ στους λαούς.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για :

- Ανατροπή της κυβέρνησης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ μέσα από αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας από τις γενικές συνελεύσεις τους με προοπτική την εργατική εξουσία. 
Άμεση διαγραφή του χρέους που δεν το δημιουργήσε στην προκειμένη ο κυπριακός λαός και μονομενής στάση πληρωμών. Κατάργηση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης

- Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την καπιταλιστική ολοκλήρωση της ΕΕ και από το νόμισμα της, το ΕΥΡΩ. Ο λαός υπεύθυνος για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, δασμούς,νομισματική πολιτική κτλπ.Επιστροφή άμεσα στο εθνικό νόμισμα,την κυπριακή λίρα. Να γίνει ο κυπριακός λαός ο σπασμένος κρίκος της ΕΕ, παράδειγμα επαναστατικής κατεύθυνσης και για τους λαούς της Ευρώπης. Άμεση έξοδος από την ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ,ΝΑΤΟ κτλπ.

- Καταγγελία του Συμφώνου Μετανάστευσης της ΕΕ,του Δουβλίνου ΙΙ και της Συνθήκης Σένγκεν.

- Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, δέσμευση των κεφαλαίων που δώθησαν για να πάνε στις κοινωνικες ανάγκες.Για ποιοτική και δωρεάν και δημόσια παροχή κοινωνικών αγαθών: υγεία,παιδεία, πρόνοια, ρεύμα,ψυχαγωγία,αθλητισμό.Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα του Χρηματιστηρίου και των ταμείων των κοινωνικών ασφαλίσεων. Χρήση του παρασιτικού κεφαλαίου

- 6ωρο-5μερο-30ωρο με αύξηση των μισθών ώστε να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο που την δημιούργησε.
Εθνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής και λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο.

- Αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου του νησιού για τις κοινωνικές ανάγκες του κυπριακού λαού και όχι της Νομπλε Ένερτζυ και της Τρόικα.

Φοιτητικά 

Δυστυχώς ή ευτυχώς η γη γυρίζει και αυτή δεν περιορίζεται στο αν κατατέθηκε το δείνα ή το τάδε στεφάνι. Τη στιγμή που το δικαιώμα για μόρφωση και ακολούθως για πτυχίο για αξία γινεται  βορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας και της Κύπρου ώστε να συγχωνευτούν και να καταργηθούν οι σχολές, το επίδικο δεν πρέπει να είναι ποιός παρτάρει καλύτερα ή κάνει τις πιο ρομαντικές μπουάτ. Και ο λόγος για το σχέδιο ΑΘηνά που κυβέρνηση και ΤΡΟΙΚΑ με τις εντολές της Λευκής Βίβλου της ΕΕ με πολλή “σοφία” εποίησαν. Bέβαια η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη πρέπει να πάρει τα πάνω της καταργώντας ανθρωπιστικές σπουδές και εμπορευματοποιώντας ουσιαστικά το αγαθό της παιδείας. Τί περιλαμβάνει όμως αυτό;

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε τα 40 υπάρχοντα ιδρύματα (26 ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ) γίνονται 32 (20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ) ενώ από τις υπάρχουσες 85 σχολές και 533 τμήματα μένουν 386 τμήματα! Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχονται οι σχολές τον ανθρωπιστικών επιστημών (μειώνονται κατά 10% οι θέσεις). Χέρι χέρι με τις θεωρητικές σχολές πάνε τα ΤΕΙ. Εκεί, περίπου 80 τμήματα σβήνουν από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλα συγχωνεύονται και άλλα αλλάζουν πόλη. Αλλά και τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας βάζουν λουκέτο. Τέλος, 5 από τα 7 μεγάλα ΑΕΙ της Αττικής (Οικονομικό, Γεωπονικό, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο και Χαροκόπειο) καθώς και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά αποκτούν κοινή διοίκηση, μέχρι να συγχωνευτούν και αυτά ή να βάλουν λουκέτο.

Στην πραγματικότητα η σοφία του Σχεδίου Αθηνά βασίζεται αποκλειστικά σε δύο σημεία: πρώτον στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κονδυλίων που δαπανούνται για την εκπαίδευση και δεύτερον στην εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς μέσω του κλεισίματος κυρίως ανθρωπιστικού - κοινωνικού περιεχομένου σχολών, οι οποίες προφανώς είναι άχρηστες για την άμεση κερδοφορία των επιχειρήσεων και την “ανάπτυξη της οικονομίας”. Κατά μια έννοια λοιπόν, η κυβέρνηση πετυχαίνει με έναν σμπάρο πολλά τρυγώνια. Από την μια μειώνει δραστικά το κόστος, από την άλλη εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα αποκλείει ολοένα και περισσότερα παιδιά των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακόμα περισσότερα από όσα έχει ήδη αποκλείσει μέσα από τις περικοπές σε σίτιση – στέγαση – συγγράμματα).

Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε την υπάρχουσα κατάσταση της πολυδιάσπασης των επιστημών (“γνωστικών αντικειμένων” κατ'εμάς) σε επιμέρους “κομμάτια” μέσω υπερεξειδικευμένων και ημιμαθών τμημάτων και σχολών. Οδηγεί σε κατακερματισμένα στην καλύτερη, ανύπαρκτα στην χειρότερη, επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους. Το φοιτητικό κίνημα απάντησε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια των κυβερνήσεων να διαλύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το ίδιο καλούμαστε να πράξουμε και σήμερα. Δημόσια-Δωρεάν Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους με ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο βροντοφώναζαν οι φοιτητές στο μεγαλειώδες κίνημα του 2006-2007. Δηλαδή κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ κλπ, αλλά ελεύθερη πρόσβαση σε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση για όλους με ισχυρά πτυχία σε ολοκληρωμένα επιστημονικά πεδία, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και την όποια ειδίκευση να βαραίνει τον εργοδότη.

Είναι σαφές ότι το σχέδιο Αθηνά δεν αφορά μονάχα “τους άλλους” και αφήνει “εμάς” ανέγγιχτους, αλλά αποτελεί κομβικό κομμάτι της περαιτέρω υποβάθμισης του πανεπιστημίου και της λειτουργίας του σύμφωνα με επιχειρηματικά κριτήρια. Γι'αυτό το λόγο η εφαρμογή του Αθηνά και συνολικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση πρέπει να βρει απέναντί της σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα. Ειδικά σε μια περίοδο που, συνδυαστικά με τις περικοπές σε σίτιση – στέγαση – μεταφορά – συγγράμματα, η φοίτηση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς.

Ο δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον ολοφάνερος: μια νέα, εξαθλιωμένη, εργατική βάρδια τύπου Κίνας της οποίας τα δικαιώματα διαλύουν, πριν ακόμα αυτή βγει στην αγορά εργασίας με τα ευτελούς αξίας πτυχία της ανα χείρας, καταργώντας ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απορρυθμίζοντας πλήρως οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας είχε κερδηθεί μέσα από εργατικούς αγώνες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, μέσα από το νόμο που προωθεί ο υπουργός Εργασίας με στόχο την απαγόρευση των απεργιών επιχειρείται ο οριστικός αποκλεισμός των εργαζομένων συνολικά και κυρίως των νέων από οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση.

Παλεύουμε για :

 Κατάργηση των νόμων Γιαννάκου-Διαμανουπούλου-Αρβανιτόπουλου και του πρόσφατου σχεδίου Αθηνά.

Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία για όλους με εστίες,σίτιση,στέγαση,συγγράμματα ποιοτικά.

Απεμπλοκή από τον Κοινό Ευρωπαικό Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συνθήκη της Μπολόνια, Βερολίνου και Πράγα.

Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ κόντρα στον εμφύλιο της νεολαίας και τον διαχωρισμό του σε ΤΕΙ,ΑΕΙ,Κολλέγια κτλπ. Το πτυχίο, μόνη προυπόθεση για την εύρεση εργασίας.

Κοινωνικός μισθός στους φοιτητές για να μην επιβαρύνουν τον οικογενιακό προυπολογισμό.

Μαζικοί διορισμοί στα σχολεία για τις κοινωνικές ανάγκες κόντρα στις επιταγές της ΤΡΟΙΚΑ για αμορφωσιά,ανεργία εκπαιδευτικών,μεγάλα τμήματα, λιποθυμίες μαθητών.
Ανατροπή της όποιας μαθητείας, πρακτικής άσκησης που μεταφράζεται ως απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία.

Καλούμε σε :

Συμμετοχή στις πορείες που αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις των σχολών και συμμετοχή σε αυτές και άμεσο συντονισμό τους στην προοπτική κατάργησης του νόμου εκτρώματος.

Συνέντευξη τύπου που θα δηλώνει την εναντίωση της ΦΕΚΟΜ στο σχέδιο Αθηνά και στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΤΡΟΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: