Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!



Η είδηση το περασμένο Σάββατο το πρωί ότι ο Αναστασιάδης δέχθηκε ολικό κούρεμα καταθέσεων στο Γιούρογκρουπ, εξόργισε τον κόσμο που βγήκε αμέσως στους δρόμους. Το απόγευμα έγινε η πρώτη αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό όπου έγινε παρέμβαση από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. 

Το βράδυ σε μια πιο μαζική διαδήλωση, πάνω από 500 άτομα αν και δεν υπήρχε οργανωμένο κάλεσμα, απέκλεισαν την είσοδο του προεδρικού την ώρα που θα γινόταν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Οι πολιτικοί φοβούμενοι την οργή του κόσμου μπήκαν από την πίσω πόρτα. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν “ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά”. Ήταν η αρχή για το τι θα ακολουθούσε.

Με το που ανακοινώθηκε ολομέλεια της βουλής για την Δευτέρα, ο κόσμος άρχισε να οργανώνεται για συλλαλητήριο έξω από την βουλή για να μην περάσουν τα μέτρα. Εργαζόμενοι και νεολαία είχαν κλείσει πούλμαν από όλη την Κύπρο ενώ καλέσματα είχαν γίνει από όλη την αριστερά. 

Τελικά μόλις δύο ώρες πριν, αναβλήθηκε η συνεδρία της βουλής και το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στις διαμαρτυρίες. Παρόλα αυτά, όμως, αρκετός κόσμος μαζεύτηκε έξω από την βουλή και στην συνέχεια πορεύτηκε στο προεδρικό. Σημαντικό ρόλο στο να γίνει αυτή η κινητοποίηση έπαιξαν οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστερά, αντιεξουσιαστές καθώς και οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας η Θύρα 9.

Την Τρίτη που έγινε τελικά η ψηφοφορια στην βουλή, ήταν η μέρα του μεγάλου ξεσηκωμού. Πάνω από 8 χιλιάδες διαδήλωναν έξω από την βουλή στέλοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο λαός δεν πρόκειται να δεχθεί όχι μόνο αυτά τα μέτρα αλλά και οποιοδήποτε μνημόνιο. Έντονη ήταν η παρουσία του ΑΚΕΛ, της νεολαίας του ΕΔΟΝ και του συνδικάτου της ΠΕΟ με συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους χώρους.

Συζήτηση

Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έφτασαν στην βουλή με πορεία μαζί με ομάδες του αυτόνομου/αντιεξουσιαστικού χώρου. Η συζήτηση που άνοιγε στον κόσμο ήταν κυρίως για το τι εναλλακτικές υπάρχουν για να απαλλαγούμε από τον μνημονιακό ζυγό. 

Η οργάνωση μας ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ ήταν η μόνη που έβαζε ξεκάθαρα το αίτημα για έξοδο από ευρώ και ΕΕ, κάτι που ήδη υποστήριζε ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση που είχε γίνει την ίδια μέρα και σε σχετική ερώτηση το 68% απάντησε ότι επιθυμεί έξοδο από ευρώ-ΕΕ!

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο και η πίεση του κόσμου ανάγκασε όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν τα μέτρα! Ακόμα και το κυβερνητικό κόμμα δεν τόλμησε να τα υπερψηφίσει αλλά απείχε! Ήταν μια νίκη για τον λαό, ήταν όμως και προφανές ότι οι βουλευτές δεν καταψήφισαν το μνημόνιο αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα, έτσι τίποτα δεν είχε κριθεί.

Την Πέμπτη, το συνδικάτο των εργαζομένων στις τράπεζες τους ενημερώνει για κλείσιμο της Λαϊκής τράπεζας. Οργισμένοι τραπεζοϋπάλληλοι κατεβαίνουν αμέσως στην Βουλή και επιχειρούν να εισβάλουν στο κτίριο. Η αστυνομία τούς απωθεί με χημικά. Η συνεδρίαση της Βουλής αναβάλλεται πάλι για την επόμενη μέρα. Την Παρασκευή το πρωί γίνεται μαζική διαδήλωση των τραπεζουπαλλήλων έξω από την βουλή όμως πάλι μετατίθεται για το απόγευμα η συνεδρίαση. 

Τελικά το βράδυ γίνεται η ολομέλεια η οποία ψηφίζει την αναδιάρθρωση της Λαϊκής που σημαίνει κλείσιμο απολύσεις και διάλυση των ταμείων προνοίας των εργαζομένων! Έξω από την βουλή υπάρχουν διαμαρτυρίες και αναβρασμός, όμως δεν πλησιάζουν καν τη μαζικότητα και την οργάνωση που υπήρχε την Τρίτη. Δυστυχώς οι συνεχείς αναβολές, η απροθυμία των ηγεσιών των συνδικάτων να γίνουν απεργίες και κινητοποιήσεις και η υποχώρηση του ΑΚΕΛ που δεν κατέβηκε ξανά στον δρόμο (οι βουλευτές του υπερψήφισαν τελικά κι αυτοί τα μέτρα) συνέβαλαν στο να χαθεί η δυναμική που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες.

Προχθές το Σάββατο, όμως, η εντυπωσιακή διαδήλωση των τραπεζοϋπαλλήλων έδωσε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της εργασίας και του αγώνα. Σε μια εντυπωσιακή κινητοποίηση που προκαλούσε δέος, πάνω από 5 χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι πορεύτηκαν προς την βουλή απαιτώντας να μην υπάρχουν απολύσεις και περικοπές από τα εργατικά κεκτημένα. Έκδηλη ήταν και η ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων σ’ αυτόν τον τομέα καθώς πλέον μιλούσαν ξεκάθαρα για γενικές απεργίες για να μην εφαρμοστούν τα σφαγιαστικά μέτρα.

Αυτή την προοπτική είναι που πρέπει να βάλει στον κόσμο η αντικαπιταλιστική αριστερά για να έχουν νικηφόρα προοπτική οι αγώνες τις επόμενες μέρες. Μπορεί τώρα να έχει κλειδώσει το μνημόνιο με την συναίνεση όλων των κομμάτων, η εμπειρία όμως αυτών των ημερών έδειξε ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: