Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Γαλλία: Οι αντιφασίστες στο δρόμο μετά τη δολοφονία

Ένα οργισμένο ξέσπασμα του αντιφασιστικού κινήματος προκάλεσε η δολοφονία του αριστερού φοιτητή Κλεμάν Μερίκ από μια φασιστική συμμορία. Ο Μερίκ, γνωστός για την αντιφασιστική του δράση, δέχτηκε επίθεση την Τετάρτη 5 Ιούνη το βράδυ και ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα, τέσσερα από τα οποία συνδέονται με τη φασιστική οργάνωση “Επαναστατική Εθνικιστική Νεολαία” (JNR). Η JNR στην ιστοσελίδα της έχει τη Χρυσή Αυγή πρώτη πρώτη στη λίστα των “Ευρωπαίων συναγωνιστών”. Ο ηγέτης της οργάνωσης έχει πάει στην Ελλάδα για επαφές με ντόπιους φασίστες, ενώ μια ματιά στις ιστοσελίδες των οργανώσεων με τις οποίες συνδέεται (Τρίτος δρόμος, Γαλλική εργασία) αλλά και στα δίκτυα της “εθνικιστικής μουσικής” αρκεί για να βρεθούν πολλοί δεσμοί με τους Χρυσαυγίτες. Αυτές οι μικρές ομάδες της ακροδεξιάς υπήρχαν πάντα και παρέμεναν στο περιθώριο, ή για την ακρίβεια στη σκιά του Εθνικού Μετώπου της οικογένειας Λεπέν. Ωστόσο, η ισλαμοφοβία αλλά και η αντεπίθεση της δεξιάς με αφορμή το νόμο για το γάμο των ομοφυλόφιλων τις έχει βγάλει στο προσκήνιο, με επιθέσεις και απόπειρα οργάνωσης στους δρόμους.

Η δολοφονία του Κλεμάν με τη σειρά της μπορεί να γίνει αφορμή για αντεπίθεση του αντιφασιστικού κινήματος. Ο Γκουλβέν, μέλος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στο Παρίσι μάς εξηγεί: “Πήραμε ένα μήνυμα στο κινητό αργά το βράδυ της Τετάρτης, που μας καλούσε να πάμε στο νοσοκομείο επειδή είχε τραυματιστεί ένας σύντροφος. Πάνω από 200 άνθρωποι βρεθήκαμε εκεί, γνωστοί του Κλεμάν αλλά και πολλοί ακτιβιστές. Δεν γνώριζα προσωπικά τον Κλεμάν, αλλά είχαμε βρεθεί σε μια διαδήλωση μαζί μόλις πριν από ένα μήνα μπροστά στο πανεπιστήμιό του (το Πολιτικών Επιστημών), όπου είχαν απειλήσει ότι θα εμφανιστούν κάποιες ομοφοβικές ομάδες. Ξεδιπλώσαμε ένα πανό που έλεγε 'Η ομοφοβία σκοτώνει', δίνοντας απάντηση στις βίαιες ομοφοβικές επιθέσεις που εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες.

“Τελευταία, συζητιέται και ένας καινούργιος νόμος που θέλει να απαγορεύσει στις γυναίκες που φορούν μαντίλα να δουλεύουν σε παιδικούς σταθμούς. Ενώ παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της δεξιάς με την απέλαση των Ρομά. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα που δίνει αυτοπεποίθηση στην ακροδεξιά. Και τώρα φτάνουμε να έχουμε δολοφονία ενός αντιφασίστα.”
Μετά το θάνατο του Κλεμάν οργανώθηκαν μια σειρά διαδηλώσεις, ξεκινώντας από την Πέμπτη, αμέσως μετά τη δολοφονία και μια μεγάλη πορεία με χιλιάδες κόσμο το Σάββατο.

Διαδηλώσεις

“Οι φοιτητές των Πολιτικών Επιστημών συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στη σχολή τους, και δέχτηκαν επισκέψεις αντιπροσωπειών, ανάμεσά τους και πολιτικοί της Αριστεράς από την περιοχή που ήρθαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Το ίδιο απόγευμα έγιναν δύο διαδηλώσεις στο Παρίσι, και άλλες σε άλλα σημεία όλης της χώρας.

Μία από τις μεγαλύτερες έγινε στη Λυών, εκεί όπου έχουν γίνει μια σειρά επιθέσεις. Τουλάχιστον δύο μαγαζιά με κεμπάπ που ανήκουν σε Άραβες μετανάστες αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της φασιστικής επιθετικότητας”.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν ξανανοίξει τη συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τους φασίστες. Και το Αριστερό Κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν, αλλά και υπουργοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητάνε την απαγόρευση των ακροδεξιών ομάδων. Ο αρχηγός της Δεξιάς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την απαγόρευση και των “εξτρεμιστών” της Αριστεράς.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις που θα έπρεπε να οργανώνουν ένα μέτωπο ενάντια στο φασισμό είναι συγχυσμένες για το ποιος είναι ο αντίπαλος. Όλοι συμφωνούν ότι αυτές οι μικρές ομαδούλες είναι φασιστικές και δεν πρέπει να τους δίνουμε κανένα δικαίωμα λόγου. Όμως, το πολύ μεγαλύτερο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αφήνεται να εμφανίζεται ως νομιμοποιημένο. Πρόκειται για επικίνδυνη επιλογή. Κάτω από τη μάσκα της νομιμότητας, το Εθνικό Μέτωπο έχει τον ίδιο φασιστικό πυρήνα όπως και αυτές οι μικρές ομάδες, ενώ διατηρεί σχέσεις με αυτές. Το Εθνικό Μέτωπο εντάσσει κόσμο στη φασιστική δράση και οργανώνει την επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Χρειάζεται να χτίσουμε ένα κίνημα πλατύ και ενωτικό, αλλά σταθερό στο πολιτικό του περιεχόμενο. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ισλαμοφοβία και την ομοφοβία που έχουν επιτρέψει στην ακροδεξιά να κερδίσει έδαφος.”

Βρετανία: Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, το αντιφασιστικό κίνημα προχωράει σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να απομονώσει τους φασίστες που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι. Οι φασιστικές ομάδες του EDL (Ένωση Αγγλικής Άμυνας) και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) παρόλο το εκλογικό του στραπάτσο, βλέπουν ευκαιρία να επανέλθουν στους δρόμους λόγω της πρόσφατης δολοφονίας του Άγγλου στρατιώτη σε προάστιο του Λονδίνου, αλλά και της εκλογικής επιτυχίας του εθνικιστικού UKIP.

Την περασμένη Πέμπτη 250 άνθρωποι ξενύχτησαν σε λαμπαδηφορία που κάλεσε η κίνηση Ενωθείτε Ενάντια στο Φασισμό (UAF) έξω από ένα τζαμί στο Λονδίνο, το οποίο είχε δεχτεί εμπρηστική επίθεση. Οι πυροσβέστες βρήκαν τα αρχικά EDL γραμμένα με σπρέι στον τοίχο του καμένου τζαμιού. Ο χώρος δεν ήταν μόνο θρησκευτικός, αλλά λειτουργούσε και σαν σχολείο και χώρος συγκεντρώσεων της κοινότητας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη λαμπαδηφορία κρατούσαν πικέτες στη μνήμη του γάλλου αντιφασίστα που δολοφονήθηκε. Το σωματείο των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσε στη συγκέντρωση ότι θα μαζέψει χρήματα για να αποκατασταθεί ο χώρος.

Δυο μέρες αργότερα, δύο χιλιάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στο Σέφιλντ μετά από κάλεσμα του UAF. Οι φασίστες του EDL είχαν καλέσει συγκέντρωση στην οποιά καταμετρήθηκαν 270 άτομα. Μόλις την περασμένη βδομάδα είχαν προσπαθήσει να ξαναμαζευτούν και ηττήθηκαν. Αποπειράθηκαν να καλέσουν άμεσα νέα συγκέντρωση για να εισπράξουν μια μεγαλύτερη απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: