Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ!


Αντιφά σημαίνει επίθεση ή για να μιλήσουμε και με ποδοσφαιρικούς όρους αντεπίθεση! Είναι η καθημερινή μας πάλη ενάντια σε αυτούς που όσο μας κλέβουν τη ζωή, τόσο μας ταίζουν με έθνος και φυλή. Είναι αυτονόητο ότι ο φασισμός δεν συναντάται μόνο στα μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, αλλά σε κάθε πλέγμα εξουσίας, σε οτιδήποτε μας επιβάλει το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Φασισμός είναι σήμερα τα μνημόνια, η φτώχεια και ανεργία, η δουλεία με μεροκάματα πείνας των 600 ευρώ. Φασισμός είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, το χαράτσι στα νοσοκομεία, η διάλυση της δωρεάν υγείας και παιδείας, η καταστροφή της φύσης για τη επέκταση και τα κέρδη των καπιταλιστών. Φασισμός είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, ο καταναγκαστικός στρατός που δολοφονεί, η φυλακή για όποιον αντιστέκεται και δεν πειθαρχεί στη βία της εξουσίας.

Φασισμός είναι όμως και η σημερινή μορφή του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου που έχουν επιβάλει οι καπιταλιστές, ως μια τεράστια κερδοσκοπική επιχείρηση. Η εξήγηση είναι απλή. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο σήμερα είναι ένα μεγάλο κερδοφόρο κεφάλαιο. Μέσω των ομάδων που έχουν μετατραπεί σε μετοχικές εταιρίες, μέσω χορηγών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διαφημίσεων και στοιχήματος διακινούνται τεράστια ποσά που καταλήγουν στις τσέπες ελάχιστων ανθρώπων που κάνουν τα πάντα για να γεμίσουν το γήπεδο με άβουλα όντα, οπαδούς-πελάτες.

Γι αυτό και εφαρμόζουν ολοκληρωτική καταστολή στους οπαδούς που αντιστέκονται, ειδικότερα σε όσους οργανωμένους οπαδούς έχουν μια άλλη αντίληψη για το ποδόσφαιρο και τον ρόλο των οπαδών και με τις πράξεις τους αποτελούν εμπόδιο προς αυτό το κέρδος. 

Δεν είναι τυχαίο που τα γήπεδα είναι χώρος κατασταλτικών πειραµατισµών της αστυνοµίας και των ειδικών της βίας, όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια. Έγκλειστα ελεγχόμενα γήπεδα γεμάτα κάμερες μπάτσους και σεκιουριτάδες, φασιστικοί νόμοι και μέτρα με πλέον άμεση φυλάκιση και εξοντωτικές ποινές, ακόμα και με στημένες δίκες χωρίς αποδειχτικά στοιχεία!

Μέσα σ αυτό το περιβάλλον, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τους φασίστες, έχοντας τις πλάτες κράτους και παραγόντων, να απλώσουν το ρατσιστικό-ναζιστικό τους δηλητήριο στα γήπεδα.  

Ειδικότερα στα κυπριακά γήπεδα, εκμεταλλευόμενοι τον πολιτικό διαχωρισμό και τον τυφλό φανατισμό που πάντα υπήρχε στον κυπριακό αθλητισμό, έχουν βρει ανάμεσα στους οπαδούς των λεγόμενων δεξιών σωματείων(ιδιαίτερα τους οργανωμένους), ένα προνομιακό πεδίο στρατολόγησης.

Από τη άλλη όμως υπάρχουν κι αυτοί που τους χαλάνε τα σχέδια. Αυτοί που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως ένα όπλο της επανάστασης, όπως είπε και ο Τσε. 

Εξάλλου μέσα από την ιστορία το ποδόσφαιρο έχει αμέριστη σχέση με τη εργατική τάξη, την κοινωνία και τους διαρκείς αγώνες της, από τότε που οι εργάτες των σιδηροδρόμων του Μάντσεστερ έφτιαχναν τη Νιούτον Χιθ, τον πρόδρομο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον 18ο αιώνα  και οι άγγλοι ναύτες έβγαιναν στο Μπιλπάο και έφτιαχναν την αθλέτικ Μπιλπάο. Από τότε που  στην Ελλάδα, πατρινοί αναρχοσυνδικαλιστές ίδρυαν το 1890 την Παναχαϊκή με σήμα κατατεθέν το «κοκκινόµαυρο» χρώμα και στο Λιβόρνο στην Ιταλία, στην πόλη όπου συγκροτήθηκε το κομμουνιστικό κίνημα, δημιουργήθηκε η κόκκινη Λιβόρνο.

Για εμάς η μπάλα ήταν είναι και θα είναι το άθλημα των από κάτω σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Από τις φτωχικές φαβέλες της Βραζιλίας  και τους καταυλισμούς των τσιγγάνων, μέχρι τα προαύλια των σχολείων μας και τις πλατείες των μεγαλουπόλεων.

Το όραμα μας είναι το ποδόσφαιρο  να ανήκει στις φτωχογειτονιές του, στα λιμάνια του. Στις εξέδρες να αλαλάζουν, ανάμεσα στα γκολ, τα σφυρίγματα και τις πάσες, συνθήματα ενάντια στους μπάτσους, την καταστολή, την αστυνόμευση, τις κάμερες.

Για μας στα γήπεδα δεν έχουν θέση μπράβοι και μισθοφόροι, τρομονόμοι που θα βάζουν φυλακή τους οπαδούς σαν τους χειρότερους εγκληματίες ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες με γραβάτες έχουν και τη εύνοια του νόμου. 

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη σήμερα που εντείνεται η καταστολή στα γήπεδα και δυστυχώς και η βία μεταξύ των οπαδών, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας κερκίδας με συνείδηση που θα αντιστέκεται ενάντια σε όλα αυτά που εφαρμόζουν, κράτος και αυταρχικές διοικήσεις πιστές στους κανόνες του μοντέρνου ποδοσφαίρου.  Οπαδοί που θα παίρνουν θέση στα κοινωνικά ζητήματα και θα παλεύουν μέσα και έξω από τα γήπεδα τον ρατσισμό και την καταστολή.

Θεωρούμε πως μόνο αν ξεπεράσουν οι οπαδοί τις όποιες διαφορές τους και δημιουργήσουν δεσμούς αλληλεγγύης θα καταφέρουν να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στον κοινό εχθρό (κράτος, αστυνομία, μμε, παράγοντες)...

Το αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνεται σήμερα είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για να παίξουμε μπάλα με τους δικούς μας όρους μέσα από τη αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, αλλά και για να συζητήσουμε και να οργανωθούμε για όσα μας απασχολούν και θέλουμε να αγωνιστούμε στη κοινωνία γενικότερα αλλά και στα γήπεδα.

Να περάσουμε στη αντεπίθεση ενάντια σε ότι μας πολεμά, μας εκμεταλλεύεται και μας καταπιέζει. Η αλληλεγγύη το όπλο μας!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑ ΛΙΓΚ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΟΠΑΔΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: