Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Οι σχέσεις των ουκρανών νεοναζί που στοχοποιούν τους έλληνες μετανάστες με την χρυσή αυγή και το ελάμ

(Εκδήλωση συμπαράστασης του Svoboda ("Ελευθερία") για τους δολοφονημένους μπράβους της Χ.Α. Ένοπλο τμήμα του κόμματος είναι ο "Δεξιός Τομέας". )

Ακολουθεί συγκινητικό στιγμιότυπο από τη συνάντηση του "ναζιστικού κόμματος της Ουκρανίας" με το Ε.ΛΑ.Μ., το κυπριακό παράρτημα της Χρυσής Αυγής (Ιούλιος 2013).

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκε μάλiστα και χαιρετισμός που απήυθυνε ο Μιχαλολιάκος στους Ουκρανούς φασίστες.

Με το "καλημέρα σας", μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου ουκρανικού κοινοβουλίου (σε κυβερνητικές θέσεις του οποίου αναμένεται να μετάσχουν μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης "Δεξιός Τομέας"), είναι και η απαγόρευση μειονοτικών γλωσσών, όπως τα ρώσικα, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά και τα ελληνικά.

Δεν είναι όμως το μόνο μέλημα των πάνοπλων Ουκρανών νεοναζιστών το ξερίζωμα των εθνικών μειονοτικών γλωσσών -αν το μοναδικό πρόβλημα του ναζισμού ήταν η γλωσσική ετερότητα, στο Άουσβιτς δεν θα καίγονταν άνθρωποι αλλά λεξικά. Ήδη ακροδεξιές οργανώσεις καλούν μέσω του διαδικτύου σε βιαιοπραγίες κατά εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, απειλούν να κλείσουν τα μειονοτικά σχολεία και διακηρύσσουν ότι θα εκδιώξουν κάθε μη-Ουκρανό από τη χώρα.

Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο, τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι ξυλοδαρμοί και οι απειλές κατά Ελλήνων ομογενών από τη νεοναζιστική οργάνωση "Δεξιός Τομέας", η οποία έχει πάρει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων της χώρας. Τελευταίο θύμα των νεοναζιστικών πογκρόμ ήταν ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κ.Κ. Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ, που ξυλοκοπήθηκε άγρια από νεαρούς μασκοφόρους του "Δεξιού Τομέα".



Το Wolfsangel και οι έλληνες οπαδοί του


Στο παραπάνω κολλάζ βλέπουμε στα αριστερά τον φύρερ Μιχαλολιάκο το 1990, στο 1ο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, και από κάτω ένα εξώφυλλο του ομώνυμου περιοδικού από το 1987. Δεξιά, μια πρόσφατη φωτογραφία με νεαρά μέλη του "Δεξιού Τομέα" στην Ουκρανία που πρωτοστάτησαν στις συγκρούσεις των φιλοευρωπαϊστών για την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Εκείνο που συνδέει αυτές τις φωτογραφίες είναι το σύμβολο Wolfsangel που απεικονίζεται και στις τρεις περιπτώσεις. Πρόκειται για ένα γερμανικό ρουνικό σύμβολο που παραπέμπει στη λυκοπαγίδα και το οποίο χρησιμοποιούσε μέχρι αρκετά πρόσφατα η Χρυσή Αυγή, πριν το αντικαταστήσει με τον "αρχαιοελληνικό" μαίανδρο. 

Το Wolfsangel κατείχε κυρίαρχη θέση στο πάνθεον των ναζιστικών συμβόλων. Μάλιστα το έφερε η 4η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των SS, που ευθύνεται για τις σφαγές στην Κλεισούρα και το Δίστομο, μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Σήμερα αποτελεί το επίσημο σύμβολο του "Δεξιού Τομέα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: