Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Αλληλεγγύη στον σύντροφο Μουράτ Κανατλί



Ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί, και γραμματέας του αριστερού τουρκοκυπριακού κόμματος Νέα Κύπρος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών από στρατιωτικό δικαστήριο επειδή αρνήθηκε να πάρει μέρος στις ετήσιες υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.  

Ο σύντροφος Μουράτ Κανατλί, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την επανένωση και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Έχει αναπτύξει αντιμιλιταριστική και αντιπολεμική δράση, όχι μόνο με οργανώσεις στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο μαζί με διεθνή αντιπολεμικά κινήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία και παρέμβαση του σε εκδήλωση στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαμε και μεις ως οργάνωση, που είχε οργανώσει η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση. ( περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ ).

Το μακρύ αντιμιλιταριστικό, αντιπολεμικό και αντικατοχικό χρονικό της απευθείας σύγκρουσης του με το Τουρκικό κράτος και τις αρχές της λεγόμενης ΤΔΒΚ, του ιδιαίτερου αυτού κατοχικού μορφώματος, αρχίζει το 2009 όταν αρνήθηκε να καταταχθεί στον στρατό ως έφεδρος.

H πρώτη δίκη του από το στρατοδικείο είχε προγραμματιστεί στις 14 Ιουνίου του 2011. Την ημέρα εκείνη ο Μουράτ είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να στερέψει ο στρατιωτικός μηχανισμός από ανθρώπινο δυναμικό και πως ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε κανένα πόλεμο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον σύντροφο Μουράτ Κανατλί αλλά και σε κάθε αντιρρησία συνείδησης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Δεν αναγνωρίζουμε καμιά αρμοδιότητα στην στρατιωτική δικαιοσύνη σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο να δικάσει τα φρονήματα μας και φυσικά αρνούμαστε στην αστική δικαιοσύνη να δικάσει την πίστη μας στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό.

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για την αντίρρηση συνείδησης στην Κύπρο, και καλούμε όλους να βοηθήσουν στην εκστρατεία, για την αποφυλάκιση του Μουράτ Κανατλί, και τελικά την απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών εναντίων του.

**********
Η Πρωτοβουλία για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Κύπρο για τον Μουράτ Κανατλί

Σήμερα, Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014, ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί φυλακίστηκε για 10 μέρες, γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ετήσια υποχρεωτική στρατιωτική άσκηση στο βόρειο μέρος της Κύπρου στη βάση της ιδεολογίας της αντίρρησης συνείδησης.

Ο Μουράτ Κανατλί, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Αντιρρησίες Συνείδησης (European Bureau for Conscientious Objection – EBCO), έχει δηλώσει την αντίρρηση συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους το 2009 και από τότε κάθε χρόνο αρνείται να συμμετάσχει στην ετήσια υποχρεωτική στρατιωτική άσκηση στο βόρειο μέρος της Κύπρου. 

Στις 14 Ιουνίου 2011, κλήθηκε να παρουσιαστεί στο στρατιωτικό δικαστήριο με την κατηγορία της άρνησης στράτευσης το 2009. Μετά από συνεχείς αναβολές, στις 8 Δεκεμβρίου 2011, το Στρατιωτικό Δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του Μουράτ Κανατλί για να εκδικαστεί η υπόθεση του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς αφορά την ελευθερία της συνείδησης, η οποία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στην απόφαση του στις 11 Οκτωβρίου 2013, ανέφερε ότι η εναντίωση στη στρατιωτική θητεία, η οποία πηγάζει από μία σοβαρή και ανυπέρβλητη σύγκρουση μεταξύ της υποχρέωσης να υπηρετήσεις στο στρατό και τη συνείδηση ενός ανθρώπου ή την ίδια του τη θρησκεία ή άλλα πιστεύω, πρέπει να προστατεύεται σύμφωνα με το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΑΔ) και το Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. 

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο συνέχισε αναφέροντας ότι η υποχρεωτική στρατιωτική άσκηση δεν έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη να ψηφίσει νόμους και κανονισμούς για εναλλακτική θητεία στη στρατιωτική άσκηση και κάνοντας το αυτό να αναθεωρήσει το άρθρο του Συντάγματος που συνδέει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπηρετεί την πατρίδα μόνο μέσω της στρατιωτικής θητείας.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η δίκη του Μουράτ Κανατλί συνεχίστηκε στο Στρατιωτικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε σήμερα την απόφαση του, αναφέροντας ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης δεν ρυθμίζεται με εγχώριους νόμους και γι’ αυτό έλαβε υπόψη του μόνο τη συνταγματική πρόνοια για το δικαίωμα και το καθήκον να υπηρετείς την πατρίδα και τη συνεπακόλουθη νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία, αγνοώντας όμως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). 

Το δικαστήριο συνέχισε αναφέροντας ότι ακόμη κι αν έπρεπε να λάβει την απόφαση στη βάση σχετικής απόφασης του ΕΔΑΔ, ο Κανατλί αρνείται να υπηρετήσει στο στρατό για πολιτικούς λόγους, τους οποίους το δικαστήριο δεν θεωρεί ότι συνιστούν μία πεποίθηση ή ένα πιστεύω με επαρκή βάση, σοβαρότητα, συνοχή και σημασία για να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις που προνοεί το Άρθρο 9 της ΕΣΑΔ. 

Επιπλέον, το δικαστήριο συνέχισε αναφέροντας ότι η εναλλακτική θητεία δεν έχει ρυθμιστεί και λόγω της ύπαρξης του Κυπριακού προβλήματος, η υπόθεση δεν ευσταθεί γιατί η υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση θεωρείται αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Το δικαστήριο επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 500 Τουρκικών λιρών ή 10 μέρες φυλάκιση, εάν ο Κανατλί δεν πλήρωνε το πρόστιμο. Λόγω της άρνησης του να πληρώσει το χρηματικό πρόστιμο, έχει μεταφερθεί για να εκτίσει ποινή φυλάκισης για 10 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την άρνηση του να συμμετάσχει στην άσκηση το 2009. Οι υποθέσεις που αφορούν την άρνηση του να υπηρετήσει το 2010 και το 2011 ακόμη εκκρεμούν!

Η Πρωτοβουλία για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Κύπρο καλεί τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον Μουράτ Κανατλί και να αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας στις αντιπροσωπείες των Τουρκικών αρχών στο εξωτερικό, καθώς είναι η χώρα που ευθύνεται άμεσα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βόρειο μέρος της Κύπρου, μετά την Τουρκική εισβολή στο νησί το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: