Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η θέση μας για τις ευρωεκλογές


Σήμερα Κυριακή 25 Μαίου η Κύπρος καλείται να ψηφίσει εκπροσώπους για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  Δεδομένων των κεκτημένων αντιλήψεων της ομάδας ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ  για όσον αφορά την Ευρωπαική Ένωση οφείλουμε να πάρουμε μια θέση για τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν στις εκλογές. Χωρίς να έχουμε κοινοβουλευτικές αυταπάτες αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας να είμαστε παρόντες και στη μάχη των εκλογών, αναφέρουμε βασικές μας θέσεις και γιατί στηρίζουμε κριτικά χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να είμαστε μέρος τους, σχηματισμούς οι οποίοι καλύπτουν έστω και στο μίνιμουμ τα πιο κάτω:

Κυπριακό: Παλεύουμε για ενιαίο ταξικό δικοινοτικό κίνημα το οποίο θα θέσει τους όρους για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από την Κύπρο και την επανένωση - απελευθέρωση του νησιού. Τα συμφέροντα του κυπριακού λαού πρέπει να αυτονομηθούν από τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και τους τυχοδιωκτισμούς των αστικών τάξεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Για να παλέψουμε μαζί ενάντια στον εθνικισμό, μακριά από μητέρες-πατρίδες για να βρούμε ξανά όσα μας ενώνουν, αφήνοντας πίσω όσα πλαστά μας χωρίζουν.

Οικονομία:  *ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΥΔΡΕΥΣΗ  ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
                       *ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
                       *. ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΛΑΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
                        * ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
                        * Για την υλοποίηση των πιο πάνω θεωρούμε απαραίτητη την
                                                ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ


Πρέπει να ανακοπεί ο ευρωπαϊκός δρόμος» των μνημονίων, της επίθεσης του κεφαλαίου, της φτώχειας και της ανεργίας, της κατάλυσης κάθε έννοιας ελευθερίας που ακολουθούν οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις, είτε αυτές που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές, είτε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συμβιβάζονται η υποτάσσονται μ αυτές ή και που τις ακολουθούσαν όταν ήταν προηγουμένως στην εξουσία. 

Νέα πολιτικά πολιτικά μορφώματα όπως η συμμαχία πολιτών και άλλα, δεν αποτελούν παρά εναλλακτικές καθεστωτικές λύσεις, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την λαική δυσαρέσκεια για να την ενσωματώσουν τελικά στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής με άλλους διαχειριστές.

ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ

Τον ΔΗΣΥ και την δεξιά κυβέρνηση που πιστά υπηρετεί την ΕΕ και το ΔΝΤ, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο. Παλεύουμε για την ανατροπή τους, να μη μπορέσουν να εφαρμόσουν άλλο το μνημόνιο που υπέγραψαν, που βάζει στο στόχαστρο όλα τα εργατικά και λαικά δικαιώματα.

Την νεοναζιστική συμμορία του ΕΛΑΜ, τους επίδοξους δολοφόνους αριστερών και μεταναστών, τους μαχαιροβγάλτες και τραμπούκους του συστήματος που προστατεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στρέφονται ενάντια σε κάθε προσπάθεια αντίστασης και ενότητας των εργαζομένων.
Αγωνιζόμαστε για να συντρίψουμε πολιτικά αυτούς που συνεχώς περηφανεύονται ότι είναι η χρυσή αυγή της Κύπρου, που στην Ελλάδα δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και τον Λουκμάν.

Άλλες καθεστωτικές και συστημικές δυνάμεις, κόμματα εξουσίας όπως ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, επίδοξοι διαχειριστές ή υπηρέτες της όπως συμμαχία πολιτών, μήνυμα ελπίδας και άλλοι τυχοδιώκτες.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ για το ΑΚΕΛ, που σαν κυβέρνηση προώθησε το μνημόνιο, υπερψήφισε όλα τα σχετικά νομοσχέδια, εφάρμοσε πολιτική λιτότητας και περικοπών, προχώρησε ακόμα και σε ποινικοποίηση εργατικών αγώνων, και σήμερα σαν αντιπολίτευση απλά υποτάσσεται στην κυρίαρχη πολιτική χωρίς να προβάλει καμιά αντίσταση, αρκούμενο σε συνθηματολογικές διακυρήξεις χωρίς καμιά ουσία.

Για μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η μετωπική συμπόρευση δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που να παλεύουν για ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει, καθώς και για την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Για μια επαναστατική αριστερά που να αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό και να βάζει την σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική της εξουσίας των εργαζομένων. 



Αν αυτό προχωρούσε στην πράξη θα μπορούσε να υπάρχει και κάθοδος στις εκλογές με σαφή αντιΕΕ προσανατολισμό και ανατρεπτικό πρόγραμμα πάλης. Από την στιγμή όμως που δεν έγινε κατορθωτό, επιλέξαμε να υποστηρίξουμε κριτικά 2 συνδυασμούς που βρίσκουμε να έχουμε κάποιους στόχους και αιτήματα. Την Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία (ΔΡΑΣυ-EYLEM) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου ( Τουρκοκύπριοι Κομμουνιστές)

Η ΔΡΑΣυ-EYLEM είναι ο πρώτος δικοινοτικός εκλογικός συνδυασμός στην Κυπριακή ιστορία. 



Παρόλο που αυτοπροσδιορίζεται σαν σχήμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αποτελείται από ετερόκλητα μέχρι και αντικρουόμενα πολιτικά ρεύματα.Μπορεί να συμμετέχουν σ αυτό και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, όμως είναι ιδιαίτερα αρνητικό ότι συνυπάρχουν ακόμα και σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία, που αποδέχονται τις δομές και μέρος των κυρίαρχων πολιτικών της ΕΕ. 

Αυτό αποτυπώνεται και στη (απαράδεκτη για μας) θέση τους, για παραμονή στην ευρωζώνη ( σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πολιτικές λιτότητας στο όνομα του ευρώ). Αντιγράφουμε από το πρόγραμμα τους: Δεν επιθυμούμε την έξοδο από την ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν ανεχόμαστε την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και των κοινωνικών κεκτημένων στο όνομα του ευρώ. Αρνούμαστε να δεχθούμε τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της τρόικας, αρνούμαστε να δεχθούμε ανθρωποθυσίες για χάρη της παραμονής μας στην ευρωζώνη.

Μιλούν για την αναγκαιότητα αντίστασης στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό που αποδομεί το κράτος πρόνοιας και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Γενικά απουσιάζει το αντικαπιταλιστικό και επαναστατικό πρόταγμα, εκτός από μια αναφορά σε μια πρόταση ότι έχουν σαν τελικό στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.  

Στο κυπριακό, προτείνουν την δημιουργία δικοινοτικού κινήματος για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αναφέρουν. Σημαντικό το εξής όπως περιγράφουν στο πρόγραμμα τους: Η ΤΚ κοινότητα μας έδειξε, από το 2000 και μετά, ότι μπορεί να απεργεί και να διεκδικεί στο δρόμο δυναμικά παρά τις αντιξοότητες. Παρόμοιο κίνημα επιθυμούμε να δημιουργήσουμε και μέσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ένα δικοινοτικό κίνημα που κρίνει τα πράγματα με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον που δεν υποτάσσεται στις “εθνικές ομοφωνίες” των τοπικών πολιτικών κατεστημένων, των “εθνικών κέντρων” ή τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων.



Υποστηρίζουν την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και εναντιώνονται στην ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη (στρατιωτικός σχηματισμός της ΕΕ και άλλων χωρών που λειτουργεί ως προθάλαμος του ΝΑΤΟ) αλλά και στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Τάσσονται υπέρ της ριζικής μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Για το φυσικό αέριο προτείνουν την διαχείριση του από κρατική εταιρία με διαφανείς διαδικασίες και κοινωνικό έλεγχο. Αναφέρουν ότι επιβάλλεται πολύ αυστηρός, οικολογικός έλεγχος των διαδικασιών εξόρυξης και διανομής του. Παράλληλα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Σε ότι αφορά την κρίση και τα μνημόνια, (αφού σημειώνουν ότι και στην Τ/Κ κοινότητα παρόλο που δεν υπάρχει μνημόνιο, κυριαρχεί μια πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Τουρκία) καλούν τους Κύπριους εργαζόμενους να συνασπιστούν σε ένα μέτωπο δυναμικής κοινωνικής αντίστασης, το οποίο θα ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας και στις δύο πλευρές και θα διεκδικήσει αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Είναι ξεκάθαρα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.



Βασικά μέτρα που προτείνουν είναι: Φορολογική μεταρρύθμιση έτσι που να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από το κεφάλαιο και τον πλούτο. Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με κοινωνικό έλεγχο. Δημιουργία μιας ιδιωτικής “κακής τράπεζας”, ακριβέστερα ενός οργανισμού, στον οποίο να μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγαλοεργολάβων και άλλων μεγάλων οφειλετών και να αντιστοιχηθούν με τις κουρεμένες καταθέσεις οι οποίες θα μετατραπούν σε μετοχές αυτού του οργανισμού. Δίωξη και απαλλοτρίωση περιουσιών όσων ευθύνονται για την κατάσταση στις τράπεζες και συγκεκριμένα όλων όσοι επωφελήθηκαν από παράτυπα δάνεια και από διαγραφές δανείων, όσων επωφελήθηκα από υπέρογκα μπόνους και παράλογες “μισθοδοσίες”. Αξιοποίηση του ανενεργού πλούτου (περιλαμβανομένης και της μετατροπής μεγάλων τραπεζικών καταθέσεων σε ομόλογα δημοσίου) υπό μορφή υποχρεωτικού δανεισμού στο κράτος. Να καταργηθούν τα προνόμια της εκκλησίας και να επιστραφεί η περιουσία της στον λαό.

Τονίζουν ότι πρέπει να γίνει λογιστικός έλεγχος με διαφανείς διαδικασίες και να διαγραφεί το απεχθές δημόσιο χρέος ( θέση μας όπως προαναφέραμε είναι η άμεση παύση πληρωμών και η διαγραφή όλου του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία).

Ενώ αναφέρουν ότι η επίσημη Ευρώπη εξευτελίζει τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και ότι ανέχεται και συχνά υποθάλπει το ακροδεξιό παραλήρημα, ισχυρίζονται ότι έτσι υπονομεύεται η ίδια η συγκρότηση της ΕΕ. Έτσι πάνω σ αυτή τη βάση συνεχίζουν λέγοντας ότι τα κοινωνικά κινήματα κατά των μνημονίων, της ανέχειας της κοινωνικής και οικολογικής καταστροφής, του αντιδημοκρατικού αυταρχισμού δεν είναι καθόλου “αντιευρωπαϊκά”. Αντιθέτως αγωνίζονται για μια άλλη Ευρώπη, μιαν Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της οικολογικής συνείδησης και του πολιτισμού ( τα παραθέτουμε όπως ακριβώς καταγράφονται στο πρόγραμμα τους). Δυστυχώς όμως αυτή η θέση καλλιεργεί αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί ή να αλλάξει από τα μέσα.

Γενικότερα για τα κοινωνικά κινήματα λένε τα εξής: 

H Δ.Ρ.Α.Συ. συμμερίζεται τις θέσεις που χαρακτηρίζουν όλα τα σύγχρονα αριστερά κινήματα σε
θέματα φασισμού, ρατσισμού ή ξενοφοβίας και στηρίζει με ειλικρίνεια την ισότητα των φύλων,
το σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών και όλων των μειονοτήτων, καθώς και την
ελευθερία του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ανάλογη προσοχή δίνουμε στο θέμα της οικολογίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, προσανατολισμός αναγκαίος για την επιβίωση του πλανήτη. Διεκδικούμε τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας και Ελέγχου των Ζώων, οργανωμένη κατά επαρχία με βάση τη σχετική πρόταση της ένωσης φιλοζωικών οργανώσεων «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου». Αυτή η υπηρεσία πρέπει να συμπεριλαμβάνει καταφύγιο ζώων, κτηνιατρικές κλινικές, αστυνομία ζώων, υπηρεσίες φροντίδας ζώων, επιμορφωτικά κέντρα και πάρκα.

...................................................................................................................................................................


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου είναι κόμμα στη Τ/Κ κοινότητα που όμως απευθύνεται σε όλο τον Κυπριακό λαό και παλεύει για την δημιουργία δικοινοτικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Βρίσκουν τις ρίζες τους στο Κυπριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (1926 - 1941) και καταγγέλουν το ΑΚΕΛ ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σήμερα, που υπηρετεί την ΕΕ, τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και το κεφάλαιο και καλούν τους κομμουνιστές στις τάξεις του, να απεγκλωβιστούν από αυτό. 

Παλεύουν για ενιαία ανεξάρτητη Κύπρο με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και Βρετανικών βάσεων. Τονίζουν πως είναι υπέρ της οργανωμένης πάλης με μπροστάρη την εργατική τάξη και την πρωτοπορία της για το σπάσιμο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας. Εναντιώνονται στην  ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και σε άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Αποστασιοποιούνται από αριστερές δυνάμεις που αναζητούν λύσεις κάτω από την αιγίδα της ΕΕ. Παράλληλα θεωρούν την έξοδο από την ΕΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των αιτημάτων τους. 



Θεωρούν την ΕΕ ως ένα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που βρίσκεται υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ και καταδυναστεύει τους λαούς επιβάλλοντας πολέμους και οικονομικές πολιτικές που φέρνουν φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο. Είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο και ο μόνος εκλογικός συνδυασμός που έχει ξεκάθαρα αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό με επαναστατική προοπτική.

Τονίζουν ότι επιβάλλεται να πολεμηθεί ο φασισμός, ο εθνοτικός διαχωρισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός.

Ένα από τα βασικά τους αιτήματα στη οικονομία είναι η κρατικοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Προβάλλουν την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης για την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού και προτάσσουν την Άμεση Δημοκρατία ως τη καταλληλότερη μορφή λήψης αποφάσεων, με τη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και μορφών επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο.



Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με τα παραπάνω όμως πέραν από αυτά, από την άλλη, είναι αρνητικό ότι υποτάσσουν τα πάντα στη υπηρεσία του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, υποβαθμίζοντας ή απαξιώνοντας την δράση και αναγκαιότητα παρέμβασης και συμμετοχής στα κοινωνικά κινήματα σε πολλά ζητήματα. Ακόμα χαρακτηρίζονται από σεκταριστική πολιτική και ιδεολογική περιχαράκωση υπερτονίζοντας την πίστη τους στα παραδοσιακά σταλινικά ρεύματα, αποκλείοντας έτσι συνεργασίες με άλλα ρεύματα της κομμουνιστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Επίσης παρόλο που είναι από τους ιδρυτικούς τους στόχους η δημιουργία δικοινοτικού κόμματος, παρουσιάζουν αδυναμία στη υλοποίηση του και προπαγάνδισης των θέσεων τους στην Ε/Κ κοινότητα. 

Καταλήγουμε ότι παρά τις διαφωνίες μας, τις αδυναμίες και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν αυτά τα δύο εκλογικά σχήματα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, τα στηρίζουμε κριτικά με την ελπίδα να δημιουργηθούν οι όροι και προυποθέσεις ώστε να δράσουμε από κοινού και να συμπορευτούμε όλες οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής  αριστεράς για να ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση και καταπίεση. 

1 σχόλιο:

V for Vrazei to aima mou !!! είπε...

Παρά τις προβληματικές που παρουσιάζουν και οι δύο σχηματισμοί έχω να κάνω τα εξής σχόλια: Η ΔΡΑΣυ δεν αξίζει τη ψήφο μας -έστω και αν βλέπουμε μέσα γνωστούς μας συναγωνιστές από το κίνημα- επειδή ξεκάθαρα παλεύει για την επιστροφή σε ένα "Κοινωνικό κράτος." Το ΚΟινωνικό Κράτος είναι κάτι το οποίο έχει παρέλθει ιστορικά η εποχή του , αφού πλέον δεν εξυπηρετεί τους καπιταλιστές- ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Δεν μιλούν για ανατροπή του καπιταλισμού αλλά για έναν άλλο κακό καπιταλισμό-τζόγο, για ένα νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό ο οποίος είναι αρχή όλων των κακών. Στρατηγηκός τους στόχος για τη κοινωνία είναι ο μετασχηματισμός της σε Σοσιαλιστική όπως αναφέρουν. Μαρξ- Έγκελς έχουν αποδείξει πως οι αναφορές σε τέτοιους είδους "σοσιαλισμούς" όχι μόνο δεν είναι καινούριες αλλά είναι και ουτοπικές.
θεωρώ πως δεν πρέπει να βάλουμε τη ψήφο μας σε ένα μικρό επίδοξο ΑΚΕΛ. Πήξαμε στη σοσιαλδημοκρατία και έχει ένα νόημα να ανεβάσουμε τα ποσοστά μιας πραγματικά ριζοσπαστικής αριστεράς όπως είναι το Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου.
Όσον αφορά τη περιχαράκωση αυτού ή τις Σταλινικές -Μαοϊκές- Τροτσκιστικές του αναφορές θεωρώ πως δεν είναι της παρούσης να αποτελούν λόγους να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τη σοσιαλδημοκρατική ομάδα ΔΡΑΣυ.