Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Επίθεση ακροδεξιών σε παλαιστίνιους μαθητές στο λύκειο βεργίνας


Και ενώ η κυβέρνηση βάζει σημαίες του Ισραήλ καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί αύριο με τιμές τον πρόεδρο του Ισραήλ, με τις ευλογίες όλων των κομμάτων(για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ μπορείτε να δείτε και το άρθρο εδώ) σήμερα είχαμε επίθεση από μαθητές μέλη ακροδεξιών οργανώσεων εναντίον παλαιστίνιων μαθητών!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και οργανωμένη εδώ και μέρες και σε αυτή συμμετείχαν μαθητές κι από άλλα σχολεία της λάρνακας. Γύρω στις 11 το πρωί εισέβαλαν στο σχολείο, ενώθηκαν με άλλους ομοιδεάτες τους και χωρίς καμιά αφορμή επιτέθηκαν και κτύπησαν παλαιστίνιους μαθητές, αλλά και κύπριους που προσπάθησαν να τους υπερασπιστούν και να τους προστατεύσουν!

Τα επεισόδια έληξαν με παρέμβαση των καθηγητών ενώ η διεύθυνση του σχολείου επέτρεψε στους μαθητές να σχολάσουν μια περίοδο πριν από την κανονική λήξη των μαθημάτων της ημέρας, για εκτόνωση της κατάστασης,
Σχολιάζοντας το νέο αυτό περιστατικό βίας στο σχολείο, οι καθηγητές αρκέστηκαν στο να το χαρακτηρίσουν ως μικροεπεισόδιο. Θυμίζουμε ότι πριν οκτώ μήνες ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πάλι στο συγκεκριμένο Λύκειο.

Τα αίτια της επίθεσης είναι προφανή. Η ξενοφοβία και το ρατσιστικό μίσος που υποκινούν όχι μόνο ακροδεξιές-νεοναζιστικές οργανώσεις,αλλά και η προπαγάνδα που γίνεται πολλές φορές στο σύνολο σχεδόν των μμε, περι εγκληματικότητας των μεταναστών και το ότι δήθεν παίρνουν παχουλά επιδόματα από το κράτος χωρίς να εργάζονται.

Η πραγματικότητα φυσικά είναι άλλη και είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιδόματα μεταναστών στην Λάρνακα κόπηκαν απο τον Σεπτέμβρη λόγω οικονομικής στενότητας, χωρίς να δώσουν άδειες εργασίας στα άτομα αυτά ενώ τους στερουσαν τις βασικες τους αναγκες χωρίς προειδοποίηση. Γι αυτό φυσικά δεν έγινε καμιά ενημέρωση από κανένα μμε κι ενώ γινεται  3η φορά τα τελευταία 2 χρόνια!

Δυστυχώς στη καλλιέργεια αυτού του κλίματος συμβάλει τώρα και η πολιτική της κυβέρνησης που ετσιθελικά κρατά στη φυλακή μετανάστες ακόμα και κατά παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, γεγονός που οδήγησε τους απεγνωσμένους μετανάστες να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και απόπειρες αυτοκτονίας(για το θέμα υπάρχει συνέλευση σήμερα στις 6 στην φανερωμένη και λεπτομέρειες για τις εξελίξεις μπορείτε να δείτε στις τελευταίες μας αναρτήσεις).  

Κι όλα αυτά ενώ γενικότερα στην Κύπρο οι μετανάστες εργάζονται με πολύ κατώτερους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με την ανασφάλεια της απόλυσης και χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες αντίστασης.

Για μας γεγονότα ρατσιστικής βίας καθώς και πρωτοβουλίες αναπαραγωγής φασιστικής ιδεολογίας πρέπει να απαντώνται άμεσα με κινητοποιήσεις στο δρόμο. Η απλή διακηρυχτικού τύπου καταγγελία, τακτική που ακολουθούν η πλειοψηφία των πολιτικών φορέων στην Κύπρο, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική στο βαθμό που δεν συγκροτεί πραγματικές αντιστάσεις. Αντίθετα αφήνουν το πεδίο δράσης ελεύθερο στις ομάδες αυτές να αναπαράγονται αλλά και να τρομοκρατούν. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει αντίσταση. 

Απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική θα πρέπει να είναι οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων, ανεξαρτήτως καταγωγής. Πρέπει να είναι μια Αριστερά και ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που θα παλεύει αδιάλλακτα με κάθε μέσο ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού, εθνικισμού, νεοφασισμού, για την απομόνωση και διάλυση των φασιστικών συμμοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: