Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η άκαρδη Βουλγάρα μάνα και η πονόψυχη Κυπριακή κοινωνία


Εν μέσω κυριολεκτικά της καταμέτρησης ψήφων, η είδηση κατόρθωσε να βρει το δρόμο για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: «Εγκατέλειψε το βρέφος σε σακούλα», «Σοκ στα Κοκκινοχώρια από την ενέργεια Βουλγάρας», «Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η Βουλγάρα που γέννησε σε χωράφια», «Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη ανά το παγκύπριο», κλπ κλπ. Ενώ νοσηλευόταν με ακατάσχετη αιμορραγία, συνελήφθη για το αδίκημα της «απόκρυψης τοκετού» (Βλ. Δημοσίευμα Offsite 18/2/2013). Υπάρχει τέτοιο αδίκημα; Σε ποιόν οφείλουμε να δηλώνουμε τις εγκυμοσύνες μας; Μάλλον θα πρέπει να παρανόμησα κι εγώ στο παρελθόν (δις) γιατί δεν δήλωσα σε κανέναν ότι κυοφορούσα.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Μια μετανάστρια εργάζεται στα χωράφια μέχρι και την τελευταία ώρα της εγκυμοσύνης της. Δεν λέει στους εργοδότες της ότι είναι έγκυος. (Γιατί νομίζετε; Εσείς στη θέση της θα ρισκάρατε να χάνατε τη δουλειά για την οποία μεταναστεύσατε από τη χώρα σας;) Γεννάει μόνη και αβοήθητη στο δωμάτιο της. Την επομένη εμφανίζεται και πάλι στην εργασία της. Όσες γυναίκες γέννησαν παιδιά, θα ξέρουν πόσο δύσκολες ώρες πρέπει να πέρασε η γυναίκα αυτή. Να γεννάει μόνη, χωρίς ένα φιλικό πρόσωπο να την ανακουφίσει, χωρίς ένα ζευγάρι φιλικά χέρια να την ξεκουράσουν. Επιστρέφει στη δουλειά της γιατί διαφορετικά θα πεινάσει, κι αυτή και το παιδί της, αν είναι ακόμα ζωντανόΑρχίζει να αιμορραγεί και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Εκεί, καταφέρνει επιτέλους να πει την τραγική της ιστορία. Αλλά είναι πια αργά.

Εν τη απουσία της, η γυναίκα του εργοδότη της έχει ήδη συγυρίσει το δωμάτιο της. (Πρέπει να είναι η μόνη γυναίκα στην Κύπρο που συγυρίζει το δωμάτιο της εργάτριας της). Έχει βρει μια σακούλα που βαρεί 3 και πλέον κιλά, αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να κοιτάξει το περιεχόμενο της. Ούτε καν της κινεί την περιέργεια. Την πετάει κατευθείαν στα σκουπίδια. 

Όμως η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο προς την άμεμπτη Κυπριακή δικαιοσύνη. Η οποία χωρίς αμφιβολία θα καταδικάσει τη Βουλγάρα σε ανθρωποκτονία και είτε θα τη φυλακίσει είτε θα την πακετάρει για τη χώρα της. Άλλωστε έχει ήδη καταδικαστεί από τα λαϊκά δικαστήρια που στήνουν τα Κυπριακά ΜΜΕ καθώς και στις συνειδήσεις όλων των Κυπρίων που διάβασαν την είδηση. Γιατί είναι μια άκαρδη και ανεύθυνη και ψεύτρα μάνα που εγκατέλειψε το βρέφος της (για να πάει πού άραγε;). Αλλά πρωτίστως γιατί είναι Βουλγάρα και φτωχή. Και το πρόσωπο της φτώχιας είναι πολύ αποκρουστικό. Ειδικά σε μας που ξεχάσαμε πόσο φτωχοί έζησαν και πέθαναν οι παππούδες μας, κάποιοι ως μετανάστες σε άλλες αφιλόξενες χώρες.

Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Με την ανεργία ανάμεσα στους Κυπρίους νέους να καλπάζει, να είστε βέβαιοι ότι αύριο θα είναι τα παιδιά μας που θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν για ένα κομμάτι ψωμί. Και θα είναι οι κόρες μας, οι ανιψιές μας και οι εγγονές μας που θα γεννούν μόνες και αβοήθητες στα χωράφια, χωρίς να έχουν ούτε ένα σύμμαχο στην ιερά εξέταση που θα τις υποβάλει η τοπική κοινωνία. Μια κοινωνία που, όπως και τη δική μας σήμερα, θα έχει χάσει την ανθρωπιά της. 

Κορίνα Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: