Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Συμβιβασμός και λήξη της απεργίας. Eργολάβοι και Oικοδόμοι έδωσαν και πήραν


Στα εργοτάξια και στις σκαλωσιές επέστρεψαν οι χιλιάδες των οικοδόμων και από χθες άρχισε η σταδιακή επαναδραστηριοποίηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Νωρίτερα οι οικοδόμοι των συντεχνιών, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, είχαν εγκρίνει την καταρχήν συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, στο πλαίσιο επαρχιακών γενικών συνελεύσεών τους. Συντεχνίες και εργολάβοι κατέληξαν τελικά, αφού και οι δύο πλευρές είχαν προβεί σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Οι βασικές υποχωρήσεις της ΟΣΕΟΚ συνοψίζονται στις εξής:

1. Στην αποδοχή της εφαρμογής της κάρτας απασχόλησης και στη σύσταση της τριμερούς Επιτροπής, που αποτελούσε βασικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, που προσδοκεί ότι θα ελέγχεται η ροή εργαζομένων στα εργοτάξια και θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία. Η Επιτροπή θα προεδρεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεσμεύεται να ενεργήσει ώστε να παραχωρηθεί σε όλους τους εργαζόμενους το έντυπο Βεβαίωση Έναρξης Απασχόλησης.

2. Στην αποδοχή της ρύθμισης του επίμαχου κεφαλαίου της υπεργολαβίας. Οι πρόνοιες και οι προϋποθέσεις που τίθενται για να λογίζεται κάποιος υπεργολάβος και οι εργασίες που δύναται να αναλαμβάνει και η σχέση του με το προσωπικό, εκτιμάται ότι αν εφαρμοστούν αυστηρά, θα διορθώσουν κακώς κείμενα στη βιομηχανία.

Οι συντεχνίες προέβησαν στις ακόλουθες υποχωρήσεις:

1. Στη χρονική ισχύ της σύμβασης συμφωνώντας να περιοριστεί στους 18 μήνες, δηλαδή να λήγει τον Ιούνιο του 2014 αντί τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου.

2. Στη μείωση της αποζημίωσης των οδοιπορικών

3. Στη μείωση της υπερωριακής αποζημίωσης κατά 20%


Η πηγή είναι από την εφημερίδα Φιλελευθερος, 14-2-2013

Για να κάνουμε και κάποια σχόλια από την πλευρά μας για το αποτέλεσμα αυτής της απεργίας, πρέπει να πούμε καταρχάς ότι ήταν μια ηρωική απεργία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1948 στην Κύπρο!  

Σίγουρα ο αγώνας των οικοδόμων απέφερε κάποια αποτελέσματα, όμως από την άλλη οι ξεπουλημένες ηγεσίες των συντεχνιών, αυτές που αποδέχθηκαν και τα μέτρα του μνημονίου και όλες τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση με την συναίνεση όλων των κομμάτων (με τα κόμματα της δεξιάς μάλιστα να θέλουν ακόμα περισσότερες περικοπές) πάλι έβαλαν πλάτη για παραχωρήσεις εργατικών δικαιωμάτων στους εργοδότες, αφού είχαν συμφωνήσει από πριν με την κυβέρνηση.

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα όπως αποτυπώνεται και στη ιδρυτική μας διακήρυξη:

Καμιά κυβέρνηση, παρά μόνο ένα ισχυρό και πολιτικοποιημένο εργατικό, λαικό και νεολαιίστικο κίνημα ενωμένο μπορεί να ανατρέψει τη επίθεση των καπιταλιστών. Γι αυτό απαιτείται η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, να ηττηθεί ο υποταγμένος συνδικαλισμός και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και να προωθηθεί η αυτοοργάνωση των εργαζομένων. Ταξικό εργατικό κίνημα σημαίνει σύγκρουση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και όχι  διαπραγμάτευση για το πόσο θα χειροτερέψει η θέση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: