Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Την Πέμπτη δικάζεται η πολιτική ανυπακοή να είμαστε εκεί! (επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας 9:00 )



Η ερχόμενη Πέμπτη (13 Μαρτίου 2014) οπότε ο 37χρονος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής Μιχάλης Παρασκευάς θα παρουσιαστεί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, κατηγορούμενος ότι δεν πλήρωσε τις εισφορές του ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τον Μάϊο 2013 - αμέσως μετά που ψηφίστηκε το Μνημόνιο   - θα είναι ορόσημο και πολιτικό βαρόμετρο για την επιτυχία ή όχι της πολιτικής ανυπακοής του, όπως μας είπε ο ίδιος.

Ήδη, η συνειδητή άρνησή του να καταβάλει τις εισφορές του προς το ΤΚΑ, διαμαρτυρόμενος για τη διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο, που ανέρχονται στο ποσό των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είχε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτοεργοδοτούμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από όλες τις πόλεις και επαρχίες της Κύπρου και εξελίσσεται σε μαζικότερο κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Κοινωνική αλληλεγγύη-συμμετοχή

Μετά το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Σ» στις 20 Δεκεμβρίου 2013, όπου ο κ. Παρασκευάς παρότρυνε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν έμπρακτα σε αυτή την εκδήλωση πολιτικής ανυπακοής, υπήρξε ανταπόκριση και κοινωνική αλληλεγγύη στην ενέργειά του, τόσο με προσωπική επικοινωνία μαζί του, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο facebook.

Μέσα στο επόμενο διάστημα και μετά από άλλα δύο ρεπορτάζ μας για το θέμα αυτό που ακολούθησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2014, ο νεαρός δικηγόρος προσκλήθηκε και συμμετείχε σε συγκεντρώσεις ενημέρωσης ενδιαφερομένων πολιτών στη Χοιροκοιτία, στη Λεμεσό και – την περασμένη Πέμπτη – στη Λευκωσία.

Μάλιστα εξελέγη και γραμματεία για συντονισμό των ενεργειών πολιτικής ανυπακοής με επίκεντρο τη μη καταβολή εισφορών στο ΤΚΑ, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον Μιχάλη Παρασκευά, οι Χαράλαμπος Λαζάρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Ματθαίος Αναστασίου, Σταύρος Αλαμπρίτης και Γρηγόρης Σολωμού.

Περαιτέρω, δεκάδες πολίτες – περισσότεροι από 60 - υπέγραψαν επώνυμα πανομοιότυπη επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, με την οποία την πληροφορούν ότι συνειδητά δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μια πράξη πολιτικής ανυπακοής και ζητώντας επίσημη ενημέρωση για τη διαγραφή των οφειλών των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του κράτους προς το Ταμείο.

Ζητείται ενημέρωση από τη Ζέτα

Η επιστολή που συνέταξε ο Μιχάλης Παρασκευάς και υπέγραψαν δεκάδες συμπολίτες μας προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως έγινε γνωστό από τον Τύπο, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2012, η Τρόικα είχε θέσει όρο προς το κυπριακό κράτος για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, την ολοκληρωτική διαγραφή των οφειλών του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήτοι του ποσού των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά και την ψήφιση του Μνημονίου Συναντίληψης από την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων στις 30 Απριλίου 2013 και αφού διεξήλθα τις πρόνοιες του, δεν μπόρεσα να βρω οιανδήποτε σχετική πρόνοια σχετικά  με την, σύμφωνα με τον Τύπο, συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα.

»Αν εν τέλει η συμφωνία αυτή με την Τρόικα ισχύει και έχει επέλθει ολική διαγραφή της οφειλής/χρέους του Κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήτοι του ποσού των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιλαμβάνεστε τις κολοσσιαίες συνέπειες που θα έχει αυτό το γεγονός στα δικαιώματα όλων των πολιτών και όλων των ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει εν ολίγοις, απλά την κατάρρευση του Ταμείου και καθιστά αμφίβολη ακόμη και την καταβολή σύνταξης στους δικαιούχους που εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους και κατέβαλλαν ανελλιπώς το οφειλόμενο ποσό.

Θα ήθελα να απευθύνω θερμότατη παράκληση όπως με ενημερώσετε αν έχουν διαγραφεί όλες ή μερικές από τις  οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σας ενημερώνω ότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω ξανά οφειλές κοινωνικών ασφαλίσεων μέχρι να τύχω ενημέρωσης και επίσης να σας ενημερώσω ότι αν παρ’ ελπίδα έχουν διαγραφεί οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσωπικά δεν πρόκειται να καταβάλω ξανά οιονδήποτε ποσό προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διότι δεν προτίθεμαι να καταβάλω εισφορές απλά για να τις αρπάξουν αυτοί οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη από τόκους ήτοι οι τοκογλύφοι/τραπεζίτες για τους οποίους ήδη η οικονομία της Κύπρου έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα».

Να δουλεύουμε μέχρι να…πεθάνουμε;

Μιχάλης Παρασκευάς: «Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στις εκθέσεις της του 2011 και 2012 καταγράφει ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 2010-2012 είχε πλεόνασμα 822,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την 30.12.2013 το Ταμείο είχε υπόλοιπο 7.466,9 δισεκατομμύρια ευρώ! Το κράτος εκτελώντας τις εντολές της Τρόϊκας, διέγραψε τα 7.466,9 δισεκατομμύρια ευρώ των εισφορών μας! Τώρα λένε ότι δεν έχουμε λεφτά και πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις, να αυξηθούν οι εισφορές και να δουλεύουμε μέχρι να…πεθάνουμε.

Μπορούμε οι εργαζόμενοι να έχουμε πρακτικά, κοινωνικό έλεγχο πάνω στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την τροποποίηση του άρθρου 72 του Νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε το Δ. Σ. του Ταμείου να ορίζεται από τους εργαζόμενους ασφαλισμένους και με τον κοινωνικό έλεγχο της λειτουργίας του Ταμείου, από τους εργαζόμενους πολίτες».

«Το κάνω για το γενικό καλό»

Μιχάλης Παρασκευάς: «Πήρα τις αποφάσεις μου και είμαι έτοιμος να επωμιστώ το κόστος των επιλογών μου, παρόλο που ως δικηγόρος, ρισκάρω πολλά, αφού μπορεί να αντιμετωπίσω ακόμα και πειθαρχικές συνέπειες, αν δεν εκπληρώσω υποχρεώσεις μου προς το κράτος και αποφάσεις δικαστηρίων. Αλλά, το κάνω για να υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο και συμπαράσταση, όχι προς εμένα, αλλά για το γενικό καλό. 

Πρέπει να οργανωθεί μια μαζικότερη κοινωνική αντίδραση, γιατί δεν το κάνω για να προστατευτώ μόνον εγώ. Δεν μπορεί κανείς να αντιδρά ως μονάδα και να επωμίζεται μόνος, όλο το κόστος γιατί δεν θα έχει νόημα. Ως δικηγόρος, κυριολεκτικά απελευθερώνω ανθρώπους από φυλακές και κρατητήρια της Αστυνομίας. Αν χάσω την άδεια μου, δεν θα μπορώ να ζήσω και δεν θα μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους. Αλλά δεν με νοιάζει να πάω φυλακή, φτάνει να έχει ένα αποτέλεσμα η προσπάθειά μου. Αν η κοινωνία δεν αντιδράσει, δεν γίνεται αγώνας. 

Εμένα ο στόχος μου ως ακτιβιστής, είναι να εμπλακούν και άλλοι στον αγώνα. Δεν είναι στόχος μου να γίνω μάρτυρας, ούτε να ηρωοποιηθώ, αλλά να προσφέρω και να έχει η προσφορά μου αποτέλεσμα στην κοινωνία. Ξέρω ότι το σύστημα είναι παντοδύναμο και δεν μπορώ να σηκώσω μόνος μου το βάρος αυτής της προσπάθειας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: