Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Με το βλέμμα στο Ισραήλ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα ύστερα από την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Φυσικά η αιχμή του δόρατος αποτελεί ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής και η εκμετάλλευσή του. Η αντιδραστική στροφή στην εξωτερική τους πολιτική που θεμελιώνουν το Ισραήλ, ως την κύρια πλέον «εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανάγκασαν τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ, να πραγματοποιήσει μονομερή επίσκεψη στην Λευκωσία. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη πέρασε στα ψιλά γράμματα της ελληνοκυπριακής ειδησεογραφίας.

Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν να ζητηθούν εξηγήσεις από την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου–Μαρκουλλή, που το Ισραήλ σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στην μεταξύ τους ΑΟΖ, παραβιάζουν έκταση 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου. Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος έχει ήδη αρνηθεί να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του, την συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2006, με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. 

Με επίσημη να ανακοίνωση προ δύο μηνών απαιτεί το πάγωμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Κύπρο και το Ισραήλ στο «Οικόπεδο 12». Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, είχε δηλώσει τότε πως «η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο». Ενώπιον του κύπριου πρέσβη, Όμηρου Μαυρομμάτη στη Βηρυτό, είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση Χριστόφια «να διορθώσει το λάθος που έκανε στην συμφωνία με το Ισραήλ καθώς ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα παραβιάζει πλέον την κυριαρχία του».

Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, θα οδηγήσουν σε μελλοντικά αδιέξοδα όπως το τίναγμα στον αέρα των παραδοσιακών σχέσεων της μεγαλονήσου με την χώρα των κέδρων και με την Παλαιστίνη, υποθηκεύοντας την πάλη της ενάντια στην τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της. Ενδεικτικό αυτού αποτελούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς που δήλωσε «ότι η Τουρκία πλέον είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη σε όλους τους τομείς και ότι υπάρχουν πολλές χώρες που περιμένουν ένα μήνυμα από μας για να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και να ξεκινήσουν διπλωματικές σχέσεις μαζί του». 

Παράλληλα, η Τουρκία προτείνει μέσω του Μπαγίς μία ρύθμιση τύπου Ταϊβάν, με το άνοιγμα των λιμανιών, των αεροδρομίων και του εναέριου χώρου της. Εάν ένα αεροσκάφος μίας ευρωπαϊκής εταιρείας προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, αυτό -σύμφωνα με τον Μπαγίς- θα είναι μια εμπορική σχέση. Παράλληλα, ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι, αν τελικά βρεθεί πετρέλαιο ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Πέτρος Κοσμάς (Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 04/12/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: