Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η Κύπρος πρέπει να πληρώσει 80 εκατ. Ευρώ για Ιδιωτικούς Στρατούς, φρούρα σε Τερματικό Σταθμό

Που είναι αλήθεια όλοι αυτοί που περιέγραφαν την χρυσή εποχή που ανοίγεται για τον Κυπριακό λαό καθώς ημέρες ευδαιμονίας τον περιμένουν από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων;

Καθημερινά αποκαλύπτεται το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος, που μεταφράζεται σε αύξηση των εξοπλισμών, ενίσχυση του μισθοφορικού τμήματος της Εθνικής Φρουράς,  εμβάθυνση του θεσμού του έφεδρου-στρατιώτη αλλά και της συμμαχίας με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ, σε συνδυασμό με την όξυνση της σύγκρουσης με το κράτος κατακτητή της Τουρκίας, αλλά και την απαίτηση εισόδου στο ΝΑΤΟ.

Θεωρούμε όμως ότι το κείμενο που παρουσιάζουμε είναι αποκαλυπτικό των νέων απαιτήσεων, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών πετρελαίου-φυσικού αερίου, που αδίστακτα παρουσιάζουν και επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Διαβάζουμε λοιπόν:

«Πρωταρχικός στόχος επιθέσεων το τερματικό
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5293.html

Ένα θέμα το οποίο δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μέχρι σήμερα σε σχέση με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, έθιξαν δύο ομιλητές στο 2nd Natural Gas Conference. Στο μικροσκόπιο τέθηκε το θέμα της ασφάλειας των υποδομών κυρίως στην περιοχή του Βασιλικού που μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του European Rim Policy and Investment Council, George Pelagias, αφού ανέφερε πως η δημιουργία τερματικού είναι η μόνη επιλογή της Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της, τόνισε πως η συγκέντρωση ενεργειακών έργων στο Βασιλικό, μπορεί να είναι καλό αλλά μπορεί να είναι και κακό αφού κρύβει πολλούς  κινδύνους σε θέματα ασφαλείας. 

Η Κύπρος, εξήγησε, πρέπει να μπορεί να ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές της στην ΑΟΖ και αυτός πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των αμυντικών της σχεδιασμών. «Η Κύπρος πρέπει να αντιληφθεί πως η διενέξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι πλέον on-shore αλλά off-shore», σχολίασε με νόημα. 

Ένας από τους τομείς για τον οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο G. Pelagias, είναι αυτός των τρομοκρατικών επιθέσεων διά θαλάσσης. Παράλληλα, έκανε αναφορά και σε επιθέσεις σε αγωγούς και τερματικά στη ξηρά.  Η Τουρκία, ανέφερε ως παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια δέχθηκε 59 επιθέσεις σε αγωγούς και γι’ αυτό άλλαξε την στρατηγική της για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, έκανε αναφορά και για επιθέσεις μέσω λογισμικών προγραμμάτων. Στις ΗΠΑ, όπως εξήγησε, κυβερνοεπιθέσεις είχαν πολλές φορές στόχο συστήματα διαχείρισης αγωγών στα οποία επιχειρούσαν να αυξήσουν την πίεση στους αγωγούς με στόχο να προκαλέσουν εκρήξεις.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο και για σαμποτάζ αλλά και από το οργανωμένο έγκλημα. «Το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό θα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τυχόν εγκληματική ενέργεια και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία των χωρών της περιοχής».

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Ephraim Sneh προέδρου του S. Daniel Abraham Center for Strategic Dialogue στο Ισραήλ. Ο κ.Sneh υπογράμμισε πως για σκοπούς ασφάλειας, κάθε σκάφος που θα πλησιάζει στην περιοχή του Βασιλικού πρέπει να αναγνωρίζεται. Την ίδια ώρα, εισηγήθηκε την απαγόρευση πτήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τόνισε επίσης πως ο χώρος πρέπει να ασφαλιστεί με σύγχρονα μέσα ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεργασία με περιφερειακούς και μη φίλους και συμμάχους της Κύπρου οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πηγές προειδοποίησης. «Πιστεύω πως άλλες χώρες θα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν γι’ αυτό τον σκοπό», ανέφερε.

Όσον αφορά την ευθύνη για θέματα ασφάλειας, ήταν κάθετος πως πρέπει να είναι στην κυβέρνηση. «Εάν κάτι τύχει στο Βασιλικό η πραγματική ζημιά θα είναι περισσότερο για τη χώρα παρά για τις εταιρείες οι οποίες θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη». Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς τους οποίους έκανε, το κόστος για ασφάλεια του τερματικού υγροποίησης, μπορεί να ανέλθει σε 80 εκ. δολάρια, δηλαδή στο 1% της συνολικής επένδυσης.

Υπό κανονικές συνθήκες, πρόσθεσε, θα έπρεπε να πληρώσει το κυπριακό κράτος το κόστος ασφάλειας, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες πιστεύω πως οι εταιρείες θα πληρώσουν το κόστος το οποίο θα αφαιρεθεί στο μέλλον από τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες στο κυπριακό κράτος. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μία δύναμη ασφαλείας, ας πούμε η Vasilikos defense force», κατέληξε».

Σύμφωνα με τη πρόσφατη αρθογραφία “ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη ανέφερε ότι ημιεπαγγελματικός στρατός και μείωση της θητείας των κληρωτών, προστασία της ΑΟΖ και ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αποτελούν τους τρεις άξονες της "μεταρρύθμισης". Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού, ώστε σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα, να καταστεί μια ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Δεύτερος πυλώνας, ανέφερε, είναι η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με κατάλληλα μέσα και αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες φίλες χώρες.

Ως τρίτο στοιχείο, ανέφερε την αναβάθμιση της Αμυντικής Διπλωματίας, με την ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», την ενεργότερη εμπλοκή της στην εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τις χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ότι αποτελούν «το μόνιμο και σταθερό στήριγμά μας», και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή απαιτούν τον επανασχεδιασμό της ήδη στενής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας. Είπε επίσης ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου και η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ επιβάλλει την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ”.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: