Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Νέα από το ταξικό μέτωπο

Εργοδότης πέταξε στο δρόμο 15 εργάτες από τη Βουλγαρία

 Σε απόγνωση 15 εργάτες από την Βουλγαρία, οι οποίοι έμειναν ξαφνικά στο δρόμο, χωρίς λεφτά και χωρίς στέγη. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται, ο εργοδότης τους όχι μόνο αρνειται την καταβολή των μισθών τους, αλλά τους έχει "πετάξει" και στο δρόμο.

Η αστυνομία επενέβη για να μπορέσουν  οι άνθρωποι να πάρουν τουλάχιστον τα προσωπικά τους αντικείμενα, από την επιχείρηση στην οποία μέχρι χθες εργάζονταν και διέμεναν.
Χθες αρνήθηκαν να εργαστούν. Όταν ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ο εργοδότης τους αρνήθηκε να το πράξει.

Αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, να εκδιωχθούν κακήν κακώς από την επιχείρηση, στο κτίριο της οποίας διέμεναν, και να περάσουν το βράδυ έξω στο πεζοδρόμιο.

Χωρίς στέγη, τροφή και χρήματα παρέμειναν και σήμερα. Περίοικοι προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Ήδη με τη βοήθεια τους κατέφυγαν στο γραφείο εργασίας όπου προχώρησαν σε καταγγελία του εργοδότη.

Με την επέμβαση της αστυνομίας ενημερώθηκαν και λειτουργοί του γραφείου ευημερίας. Πάντως μέχρι αργά το απόγευμα, παρέμειναν στο δρόμο και δεν αποκλείεται να περάσουν και αυτό το βράδυ σε αντίσκηνα.

Πηγή: sigmalive

Βέβαια παρόλο που δημοσιοποιείται το γεγονός βλέπουμε ότι οι δημοσιογράφοι αλλά και η αστυνομία συγκαλύπτουν πλήρως τον εργοδότη που εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο τους εργάτες. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το ποιος είναι ο εργοδότης, για το ποια και που είναι η επιχείρηση και ποιες είναι ακριβώς οι εργασιακές συνθήκες εκεί. Και φυσικά καμιά ενέργεια της αστυνομίας για να ερευνήσει τη καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων. Ούτε από τις συντεχνίες ακούσαμε να γίνει κάτι..


Μείωση μισθών και απολύσεις προσωπικού στην Τράπεζα Κύπρου

Τρεις σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται ταυτόχρονα στην Τράπεζα Κύπρου που προλειαίνουν το πεδίο για έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης. Χθες ανακοινώθηκε σχέδιο κλιμακωτών μειώσεων μισθών από 11% - 30% καθώς και μείωση και κατάργηση επιδομάτων, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Ειδικού Διαχειριστή από την Τράπεζα στις 22 Ιουνίου.

Ο κ. Χριστοφίδης διορίστηκε στην Τράπεζα στις 25 Μαρτίου και διαχειρίστηκε τη μέχρι σήμερα μεταβατική περίοδο. Η Τράπεζα παραμένει ωστόσο σε καθεστώς εξυγίανσης, με την Κυβέρνηση να ελπίζει σε έξοδό της από αυτό πριν από το τέλος Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης και εθελούσιας εξόδου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά που θα ξεκαθαρίσουν ορισμένα σημεία που αφορούν τα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

Οι μειώσεις στους μισθούς ξεκινούν από τις 10 χιλ. ευρώ και άνω και κλιμακωτά εφαρμόζεται η μέγιστη κλίμακα 30% από τις 114 χιλ. ευρώ. Επίσης προνοούνται μείωση κατά 50% όλων των συμβατικών επιδομάτων, κατάργηση όλων των μη συμβατικών επιδομάτων και κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, ενώ η παραχώρηση πρόσθετων προσαυξήσεων στο προσωπικό μειώνεται στο 50%.

Θα δοθεί παράλληλα η δυνατότητα στο προσωπικό να προβεί σε διακανονισμό των δανειακών του υποχρεώσεων για ελάφρυνση του οικογενειακού του προϋπολογισμού. Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε μέλους του προσωπικού, ενώ τα δάνεια για τα αξιόγραφα και μετοχές θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης όπως των πελατών της Τράπεζας.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος


Προς πώληση οι Δασικές Βιομηχανίες

Πρόταση για πώληση του ποσοστού που κατέχει το κράτος στις Δασικές Βιομηχανίες θα υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο προς συζήτηση αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Η εταιρεία Δασικές Βιομηχανίες είναι δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο ξεπερνά το 51%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν ιδιώτες μέτοχοι. 

Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων ξύλου (wood panels), που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της βιομηχανίας επίπλου και ξυλουργικών εργασιών. Οι Δασικές Βιομηχανίες διαθέτουν τις εξής παραγωγικές μονάδες: Επενδυμένων μοριοσανίδων και MDF με μελαμίνη, επενδυμένων μοριοσανίδων και MDF με καπλαμά, διακοσμητικών πλαισίων και ημιέτοιμων μερών για έπιπλα, θυγατρική εταιρεία και υπηρεσίες κοπής, πηχώματος, κλιβανίσματος και θερμικής επεξεργασίας. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος βρίσκονται στο Παλιομέτοχο.

ΑΠΟ ΚΕΡΔΗ ΣΕ ΖΗΜΙΕΣ.

Μέχρι το 2010 η εταιρεία παρουσίαζε κέρδη (κέρδη €568,2000 το 2010 και €532,600 το 2009) και διένειμε μέρισμα στους μετόχους. Ωστόσο, λόγω της κρίσης στην οικοδομική βιομηχανία και της κάθετης πτώσης των πωλήσεων, παρουσίασε ζημιές τα έτη 2011 (€4,1 εκ.) και 2012. Το 2011 το συγκρότημα προέβη σε τερματισμό της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου της θυγατρικής Ply Engineered Products Factory και σε απολύσεις 27 υπαλλήλων με το κόστος των αποζημιώσεων να φθάνει το €1,5 εκ., ενώ κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, προέκυψε ζημιά €947,300 από απομείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Το 2012 η ζημιά μειώθηκε στα €2,9 εκ. και οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στη μείωση των πωλήσεων κατά 19,6%.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ.

Τα κακά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ενδιάμεση κατάσταση διαχείρισης της εταιρείας, τα αποτελέσματα του συγκροτήματος για το φετινό πρώτο τρίμηνο παρουσιάζουν συνολικές ζημιές €749,000 περίπου σε σύγκριση με ζημιές ύψους €506,000 περίπου την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αρνητική διαφοροποίηση αποδίδεται στη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 25% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της ύφεσης στην οικοδομική δραστηριότητα του τόπου, που επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση στην αγορά βιομηχανικών προϊόντων ξύλου στην εγχώρια αγορά και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία. Αρνητικά συνέβαλε επίσης το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.

Στα αποτελέσματα της φετινής περιόδου περιλαμβάνονται ζημιές ύψους €259,100 από απομείωση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση που αφορούν κυρίως 441.733 μετοχές και 358.032 αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου συνολικής αξίας €229,000 ως επίσης και 700.000 μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας συνολικής αξίας €30,100. Οι ζημιές από απομείωση των χρηματοοικονομικών στοιχείων οφείλονται αποκλειστικά και μόνον στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου 2013 και στις επιπτώσεις επί της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, που ουσιαστικά εξανέμισαν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων του συγκροτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αλήθειας στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης θα συζητηθεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για διάθεση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει το κράτος στην εταιρεία.

πηγή: Αλήθεια


Φορο-απαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα στο κεφάλαιο

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Κίνητρα σε επιχειρηματίες μέσω φορολογικών εκπτώσεων, καθώς και μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης σε σχέση με το ΦΠΑ, εξήγγειλε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της προώθησης της ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.    

Σε χαιρετισμό του το απόγευμα στην 52η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:   ● παραχώρηση αυξημένης έκπτωσης 25% στις μισθολογικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα για κάθε νέα πρόσληψη εργαζομένου.   ● παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού (εξοπλισμός κτλ) που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική, τις επικοινωνίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.    ● παράταση της αυξημένης φορολογικής έκπτωσης με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού (εξοπλισμός κτλ) μέχρι το 2016.   

Ταυτόχρονα, εξήγγελλε σχέδιο της κυβέρνησης για μια φορολογική ελάφρυνση σε σχέση με το ΦΠΑ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από τόκους και επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ήταν δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο του 2013.   

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε μείωση του πρόσθετου ΦΠΑ από 10% σε 5% για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, νοουμένου βέβαια ότι ο φόρος καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.          

Τέλος, για όλες τις βεβαιώσεις ΦΠΑ εντός του 2013 η κυβέρνηση προχωρεί σε μείωση του πρόσθετου φόρου από 10% σε 5%.   

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.   

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο απόδοσης φορολογικών ελαφρύνσεων για αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την εφαρμογή του Νόμου περί Εξυγίανσης.   

Ακόμη, προωθείται ως μόνιμη πρόνοια πλέον η απαλλαγή των κερδών εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.   

Η Κύπρος, ανέφερε στην ομιλία του, «βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και καθοριστικές για το μέλλον προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί με αμεσότητα και υπευθυνότητα».   «Προτεραιότητα της κυβέρνησης», είπε «αποτελεί η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της προώθησης της ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος».    

Δέσμευση για πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΛΚ, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη και στοχοπροσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου».   

Προς τούτο, ανέφερε «έχει ήδη διοριστεί Υπουργική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης των σχετικών μέτρων και προνοιών του Μνημονίου».   

Τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί ο «ριζικός εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω ελεγχόμενων δαπανών και σωστής αξιοποίησης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον, με στόχο έως το 2016 να παρουσιάσουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και, ει δυνατόν, με πρωτογενή πλεονάσματα».   

Υπενθύμισε και τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους, όπως:   ● απλοποίηση δομών και διαδικασιών που ακολουθούνται στον δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο να πλήξουμε οριστικά το ανάχωμα της γραφειοκρατίας που αποτελεί έναν από τους αρνητικούς παράγοντες ανάπτυξης   ● ενίσχυση, συνένωση ή και κατάργηση υπηρεσιών   ● εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών   ● χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης   ● ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του δημοσίου   ● συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα   ● βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη   ● μείωση λειτουργικών εξόδων της Δημόσιας Υπηρεσίας   ● υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για θέματα διαφάνειας   

Καθοριστικός ο ρόλος των υδρογονανθράκων   

Τέλος ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά και στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, στο στοίχημα για επανεκκίνηση της οικονομίας και επίτευξη ανάπτυξης και σταθερότητας, καθώς και αναδόμηση του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου».   

«Τις ευοίωνες αυτές προοπτικές για τη χώρα μας καλούμαστε να διαχειριστούμε με μεθοδικότητα, διαφάνεια και σύνεση, ώστε να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προς όφελος τόσο των σημερινών, όσο και των αυριανών γενεών», ανέφερε.   

«Η κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: Eφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: