Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εβδομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Συρίας


Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, δεκάδες Κούρδοι και Κούρδισσες από τη Συρία βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα την άμεση αναγνώριση τους ως πρόσφυγες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος κατά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά συνεχίζει να τους μεταχειρίζεται σύμφωνα με την πολιτική της για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η εργασία, η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική πρόνοια.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για όσο χρειαστεί, αφού γι’ αυτούς πρόκειται για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Μάλιστα, από χθες μία ομάδα διαμαρτυρόμενων ξεκίνησε απεργία πείνας, σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης του αγώνα τους. Για να μπορέσουν όμως να συνεχίσουν τη δυναμική κινητοποίηση τους, οι πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διοργανώνουμε την Εβδομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Συρίας. Απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία και καταστολή, επιδεικνύουμε την ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη μας. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των Κούρδων από τη Συρία και απαιτούμε την άμεση αναγνώριση τους από την Κυπριακή Δημοκρατία ως πρόσφυγες.

Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν την Εβδομάδα Αλληλεγγύης προς τους Πρόσφυγες της Συρίας και να συμμετάσχουν στην εναρκτήρια εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ώρα 7.00 μμ έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης τους καλούμε και να φέρουν μαζί τους όσα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν:
- εμφιαλωμένο νερό και χυμούς,
- τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο (π.χ. γάλα μακράς διάρκειας, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, κρεμμύδια, λάδι, κονσέρβες ντομάτας, τόνου, καλαμποκιού και άλλων ειδών, φρούτα, καφέ, τσάι, ζάχαρη, ψωμί και κουλούρια) και
- είδη υγιεινής (πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, χαρτομάντιλα κουζίνας, χαρτί τουαλέτας, μωρομάντηλα και πάνες).

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ!
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ!
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Συρίας


Ανακοίνωση Τύπου ΚΙΣΑ
- 13 Μαΐου 2013
Συνάντηση προσφύγων με Υπουργό Εσωτερικών

Αντιπροσωπεία των Κούρδων και Κούρδισσων προσφύγων από τη Συρία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών παρουσία του Διευθυντή Υπηρεσίας Ασύλου και της Διευθύντριας Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. 

Η αντιπροσωπεία των προσφύγων είχε ζητήσει στη συνάντηση να παραστεί και ο εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, με τον Υπουργό να τους ανακοινώνει εκβιαστικά ότι ή θα δεχθούν την πρόταση για συνάντηση ως έχει ή θα ακυρωνόταν η συνάντηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκβιασμού, η αντιπροσωπεία των προσφύγων δέχθηκε να παραστεί στη συνάντηση υπό τους όρους που τέθηκαν από το Υπουργείο .

Η συνάντηση ξεκίνησε με τον Υπουργό να προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει την παραχώρηση προστασίας για «φιλανθρωπικούς λόγους» και ότι το κράτος θα εφαρμόσει τους νόμους στο έπακρο.

Στη συνέχεια, όταν του υποδείχτηκε πως υπάρχει νομικό πλαίσιο που προβλέπει την παραχώρηση διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους λόγω εθνικότητας ή μειονότητας (το επονομαζόμενο prima facia), γεγονός το οποίο αποτελεί και τη θέση της UNHCR, όπως φαίνεται και στη σχετική επιστολή του προϊσταμένου της διεθνούς οργάνωσης στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός τους πρότεινε να διαλύσουν τη διαμαρτυρία και να αποταθούν στα επαρχιακά γραφεία εργασίας με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν χωρίς δεσμεύσεις να δουν τα αιτήματά τους ατομικά και να προσπαθήσουν να τους βρουν εργασία, πράγμα ανέφικτο υπό την παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας. 

Είναι εμφανές ότι, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των προσφύγων, από τα προαναφερθέντα ο Υπουργός είτε δεν ήξερε το νομικό πλαίσιο είτε προσπάθησε να τους εξαπατήσει.

Όταν συνειδητοποίησε ο Υπουργός ότι οι πρόσφυγες όχι μόνο ξέρουν πολύ καλά τα δικαιώματα τους αλλά δεν θα έκαναν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματα τους άρχισε να φωνάζει και να απειλεί ότι «το κράτος αποφασίζει και αν δεν διαλύσουν την απεργία μέχρι αύριο θα τους συλλάβει όλους». Μάλιστα ιδιαίτερα ειρωνικά ήταν τα σχόλια του όταν έμαθε για αιτήσεις ασύλου διάρκειας 9-10 χρόνων χωρίς απάντηση λέγοντας «δεν έπαιρναν παχουλά επιδόματα»; 

Επίσης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν είχαν οδηγήσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δώσουν σε Ιρακινούς και Παλαιστινίους διεθνή προστασία απάντησε « αν ήμουν εγώ Υπουργός ούτε αυτοί θα έπαιρναν». Αμέσως μετά έβγαλε με τις φωνές έξω την αντιπροσωπεία των προσφύγων και κάπως έτσι τελείωσε η «συνάντηση για διαβούλευση»

Ενόψει των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της για προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για λύση εκτός του προσφυγικού νομικού πλαισίου, κάτι που είναι απαραίτητο, όπως επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης για απομόνωση των προσφύγων από οργανώσεις και δίκτυα στήριξης και αλληλεγγύης. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάπνιξη της διαμαρτυρίας δίνοντας έτσι το μήνυμα «μην έρθετε στην Κύπρο, είναι κόλαση».

Τέλος, η ΚΙΣΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, θεωρεί ότι δυο είναι οι επιλογές που μπορούν να ακολουθηθούν:

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω διαφόρων θεσμών να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναγνωρίσει και παραχωρήσει διεθνή προστασία στους Κούρδους και τις Κούρδισσες πρόσφυγες.
2. Η διεθνής κοινότητα να αναλάβει την αποστολή έκδοσης των προσφύγων σε χώρες όπου θα τους παρασχεθεί διεθνής προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: