Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αποκαλυπτικοί διαλόγοι των αστυνομικών στη δολοφονία Φύσσα. Παθητική η στάση τους

Μετά από την πάροδο τόσων μηνών επιβεβαιώνονται και από τους ίδιους τους αστυνομικούς, οι μαρτυρίες από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, για την αδράνεια των αστυνομικών που ήταν μπροστά και την στάση τους υπέρ των φασιστών δολοφόνων. 

Αυτές είναι οι 2 μαρτυρίες : 

Μαρτυρία πρώτη :

Αυτόπτης μάρτυρας καταγγέλλει πως ΠΡΙΝ το σκηνικό του μαχαιρώματος βρίσκονταν 6 μηχανές ΔΙΑΣ. Για την ακρίβεια δύο λεπτά αφού εμφανίστηκαν οι ΔΙΑΣ πήγαν οι φασίστες και προκαλούσαν τον νεαρό και την παρέα του, φωνάζοντας τους “ελάτε μωρή κότες”, ενώ ένας χρυσαυγίτης φώναζε “τραβάτε με την κάμερα”.  Μόλις οι χρυσαυγίτες πήγαν κοντά στην παρέα και τους επιτέθηκαν ο μάρτυρας ανέβηκε λίγο πιο πάνω που ήταν ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΕΣ οι μηχανές και απλά κοίταζαν το σκηνικό, παρά τις φωνές και τις εκκλήσεις από πολύ κόσμο που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο. Αφού άφησαν τους χρυσαυγίτες να φύγουν ανενόχλητοι, παρά το μαχαίρωμα, μετά έκαναν πως τους κυνηγούσαν.

Μαρτυρία δεύτερη :

Παιδιά το παλικάρι πέθανε. Είμαι από Αμφιάλη. Τον είδα νεκρό πριν φτάσει το ασθενοφόρο…. ήταν λευκός και δεν είχε σφυγμό…. Το ασθενοφόρο έκανε πάνω από μισή ώρα να ρθει… Επίσης ΔΙΑΣ ήταν σε όλο το σκηνικό μπροστά και δεν έκαναν  τίποτα να το αποτρέψουν επειδή όπως μου είπε ΕΜΕΝΑ προσωπικά ένας μπάτσος “Ήταν 20 άτομα…”Ακολουθούν οι διάλογοι των προστατών των φασιστών και το πως δηλώνουν οι ίδιοι πως ενήργησαν εκείνο το βράδυ:

«Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής μας ενημερώνουν ότι είχανε μία διαμάχη με άτομα του γνωστού χώρου (σ.σ. δηλαδή αντιεξουσιαστές). Είμαστε πλησίον. Προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Πάντως να γνωρίζετε, απ’ ότι διακρίνουμε, υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές με όπλα…

Από τους διαλόγους αυτούς προκύπτει ο «παθητικός» ρόλος στην κρίσιμη φάση, ορισμένων αστυνομικών. Τα μέλη της Χ.Α. τους είχαν διαβεβαιώσει ότι «στόχος» τους ήταν αντιεξουσιαστές και όχι πολίτες που έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα στην καφετέρια. Το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ ακούγεται να τους δίνει εντολή «να μείνουν σε απόσταση προκειμένου να δίνουν εικόνα στο κέντρο της ΕΛ.ΑΣ»! Μια επιλογή που ίσως απέβη μοιραία για τη ζωή του Φύσσα.

Επιπλέον σε τέσσερις φάσεις της επίθεσης οι αστυνομικοί που βρίσκονταν επί τόπου ζητούν ενισχύσεις από Νίκαια και Πέραμα, ωστόσο το κέντρο δεν ανταποκρίνεται. Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, σε κάποιο σημείο ρωτά μάλιστα «αν στο επεισόδιο συμμετέχουν αλλοδαποί.

Οι διαλόγοι:

Εκφωνητής (ΕΚ): Κινούνται στα στενά πέριξ . Η ενημέρωση η τελευταία ήταν εκεί , οτι χάθηκαν απ΄ το ζητά.

Πλήρωμα(Π): διαβιβάστε.

Εκ: Απ΄τη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Τσαλδάρη στην Αμφιάλη.Εκ: Διαβιβάστε Κερατσίνι εντοπίζουμε κάτι;

Π1: Κέντρο επί της Τσαλδάρη έχει κατά… γωνία αρκετά άτομα και επί της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας έχει γύρω στα είκοσι άτομα. Είκοσι πρέπει να’ναι. Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής , όπου μας ενημερώνουν ότι είχανε μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου. Είμαστε πλησίον προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα..

Π2: Συγκλίνει και το Πέραμα.

Π1: Κέντρο να γνωρίζετε απ΄ ότι διακρίνουμε υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα.
Εκ: στο σημείο είστε…

Π: Ταύτην κέντρο μόνο η ομάδα μας ειν…

Εκ: Ακριβές . Ένα-11.Που βρίσκεστε;

Π: Υπάρχει μία ένταση κέντρο και μια ομάδα ακόμη .Να προσέλθει κάποια ομ…

Εκ: Παραμείνετε σε απόσταση να μας δίνεται εικόνα. Θα προσέλθουν και έτερες ομάδες.

Π: Κέντρο βλέπουμε κάτι άτομα κυνηγάνε …της Χ.Α κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη . Τους κυνηγάνε για να τους πιάσουν.

Π1: Να συγκλίνει η Νίκαια;

Π2: Και το Πέραμα …

Εκ: 408 βλέπετε ακόμη άτομα να κυνηγάνε;

Π: Κέντρο ήδη είμαστε επί της Κεφαλληνίας και έστριψαν αριστερά στην Τσαλδάρη επι της Λαμπράκη , δεν τους βλέπουμε τώρα, θα προσεγγίσουμε.

Εκ: Για τις ομάδες που συγκλίνουνε τετρακόσια δέκα ο,τι άτομο βλέπουμε να τρέπεται σε φυγή λαχανιασμένο μας ενημερώνουμε. Το δεσμεύουμε μέχρι να ενημερ…

Π: επί της Τσαλδάρη.

Εκ: ένα πέντε.

Π:Τσαλδάρη.

Π: Κέντρο από Κερατσίνι ,επί της Τσαλδάρη υπάρχει…υπάρχει εμπλοκή,προσπαθούμε να …τ’ άτομα.

Εκ: Πόσα άτομα; Πόσα τα άτομα που εμπλέκονται;

Π:Κέντρο τώρα έφυγαν .Πριν ήταν καμία είκοσι- είκοσι πέντε που ας διαβιβάσαμε. Τώρα έχουν σπάσει.

Εκ: Έχουν σπάσει στα στενά άτομα της Χρυσής Αυγής και αλλοδαποί; Για να καταλάβουμε για τις ομάδες που συγκλίνουνε στο σημείο.

Π:Από το Πέραμα , άτομα της Χρυσής Αυγής …Βλέπουμε άτομα να τρέχουν προς Κεφαλληνίας.

Εκ: προς Κεφαλληνίας στην Αμφιάλη άτομα της Χρυσής Αυγής πεζά έχουν τραπεί σε φυγή.

Π:Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο.

Εκ: έχει αφιχθεί ή έτερη ομάδα του Πειραιά πέριξ του σημείου; Από Παναγή Τσαλδάρη;

Π2: Το Πέραμα κέντρο είναι στο σημείο μαζί με το Κερατσίνι.
Εκ:Στον τραυματία;

Π2: Ορθόν έχουμε έναν τραυματία.
Εκ: Μας έχει ήδη δώσει εικόνα ο 408 .Θα παραμείνετε 408 στον τραυματία. Οι υπόλοιπες ομάδες που συγκλίνουνε , στα στενά πέριξ.Ο,τι άτομο βλέπουμε να τρέπεται σε φυγή τον δεσμεύουμε να προσαχθεί.

Π2: Ελήφθη από το Πέραμα Κέντρο.

Π3: Κέντρο παράκληση το ΕΚΑΒ. Ένα άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Έχει χάσει τις αισθήσεις του τώρα.

Εκ: Κρατείστε εσείς την ψυχραιμία σας. Τι θα κάνουν οι πολίτες. Είχε ενημερωθεί. Κατανοούμε…

Π: Κέντρο προσήλθε σταθμός να παραλάβει το άτομο που μας είπε ο παθών οτι ενήργησε εναντίον του. Θα μεταβεί στο Α.Τ Κερατσινίου να γνωρίζετε. Θα παραμείνουμε στο σημείο για το ΕΚΑΒ.

Εκ: Ο πιθανών δράστης έχει προσαχθεί από όχημα που έχει αφιχθεί.

Π: Ορθόν. Ταύτην ήρθε το όχημα να παραλάβει τον πιθανόν δράστη.
Εκ: Ένα -τέσσερα.

Π: Διαβιβάστε.

Εκ: Ένας από τους συναδέλφους της ομάδας .Ένα -δεκατρία μαζί μας στο…

Π: Κέντρο, μόλις απ εμπλακούμε θα ενεργήσουμε.

Εκ: Και για τις ομάδες τώρα που είναι πέριξ , κοντά στην Κεφαλληνίας σε πυλωτή. Ένα στενό είναι η Κεφαλληνίας ,πάνω από Τσαλδ…

Εκ: Κεφαλληνίας .Πολίτης έχει καλέσει. Σε πυλωτή βλέπετε κάποιο άτομο να κρύβεται.

Εκ: 408, από Πέραμα έχουμε εντοπίσει κάτι από Κεφαλληνίας.

Π: Ταύτην. Κέντρο επί της Κεφαλληνίας μέχρι στιγμής τίποτα.

Π: Οι ομάδες … μία ομάδα να κατευθυνθεί Ρήγα Φεραίου και Σαλαμίνος. Ρήγα Φεραίου και Σαλαμίνος έχουμε ενημέρωση για άτομα που τρέχουν.

Π: Τετρακόσια έξι ,είμαστε επί της Κεφαλληνίας. Έχουμε εδώ τους καλόντες, αυτοί που καλέσαν Ταύτην Κεφαλληνίας με τέσσερα άτομα έχουν ελεγχθεί , δηλώνουν φίλοι.

Εκ: Δε μας διαβιβάζετε ουδέν. Μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει γίνει, ο,τι άτομα βρίσκουμε θα προσάγονται. Έχουν έρθει και περιπολικά. Εάν κατανοήθη για τις ομάδες του Πειραιά. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Θα προσάγονται μέχρι να … Υπάρχει ένα άτομο μαχαιρωμένο πρέπει να βγάλουμε κάποια άκρη.

Π: Ελήφθη από Νίκαια, θα καλέσουμε σταθμό.

Εκ: Πλησίον είναι πολλοί σταθμοί. Και το 8-2.

Εκ: Εκτός αν είναι κανένα γεροντάκι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: