Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αθωώθηκαν οι 6 από τους 8 αστυνομικούς για την υπόθεση της ζαρντινιέρας!

Αυτή η προκλητική απόφαση σίγουρα δεν θα περάσει έτσι! Να ετοιμαζόμαστε για κινητοποίηση εντός των ημερών!

Ποινή φυλάκισης 2,5 ετών επέβαλε πριν από λίγο το Πενταμελές Εφετείο σε δύο αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου ο οποίος δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006 στη Θεσσαλονίκη.


Αντίθετα το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αθωώνοντας άλλους έξι αστυνομικούς που κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι ότι ξυλοκόπησαν τον Κύπριο Αυγουστίνο Δημητρίου μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006.

Οι δύο αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η βίαιη επίθεση των αστυνομικών είχε καταγραφεί και σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μετά το περιστατικό, ενώ μάρτυρες υπήρξαν και καθηγητές του ΑΠΘ.

Λίγο νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωση των 6 από τους 8 αστυνομικούς υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για συνεργεία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη δεν συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή, ενώ και οι ενέργειές τους είχαν μόνο σκοπό απλώς τη σύλληψη.

Ο Κύπριος ήδη έχει δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα αθωώθηκε και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου κάθισε ο ίδιος στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και αντίστασης.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν ως φυσικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

Οι φερόμενοι ως «πρωταγωνιστές» του ξυλοδαρμού καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια είτε διά παραλείψεων είτε δι' ανεκτικότητας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Επιπλέον, στον έναν από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς του ξυλοδαρμού είχε επιβληθεί και ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έμπρακτης εξύβρισης, καθώς στο βίντεο φαίνεται να βγάζει το σκούφο από τον Κύπριο και στη συνέχεια να τον ρίχνει στο έδαφος. 

Από τους συνολικά 8 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της ζαρντινιέρας οι τέσσερις έχουν αποχωρήσει από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: