Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή συντρόφου για τις συκοφαντίες εναντίον μας για τα λεφτά που μαζεύτηκαν για τον Κ.Σακκά


   Τις τελευταίες βδομάδες είχαν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες στον (ελευθεριακό/αντιεξουσιαστικό) χώρο αλλά και σε ανοιχτά γκρουπ / φόρουμ στο διαδίκτυο. Έλεγαν πως οι ομάδες ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ. και ΑΝΤ.Α.Μ.Α, πήραν 250 ευρώ που μάζεψαν από εκδήλωση αλληλεγγύης που οργάνωσαν για τον απεργό πείνας Κ.Σακκά και τα χρησιμοποίησαν για άλλο σκοπό (κάποιοι έλεγαν για το στέκι Ζερμινάλ που άνοιξε πρόσφατα στη Λεμεσό).
  
   Οι πιο πάνω φήμες δεν ξέρω αν βγήκαν από πρόθεση ή από επιπολαιότητα, αλλά σε τέτοιο σοβαρό θέμα δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Είναι επίθεση στον χαρακτήρα και ηθική υπόσταση των ατόμων που έκαναν την εκδήλωση. Τις βρίσκω παντελώς ανυπόστατες και νομίζω τα παιδιά έδωσαν σαφείς εξηγήσεις για το τι έγινε. Και σε μένα προσωπικά αφού συμμετείχα στην εκδήλωση, και δημόσια (βλ. ανακοίνωση http://antartescy.blogspot.com/2013/09/blog-post.html).
  
   Δυστυχώς ούτε οι εξηγήσεις έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους, αλλά κάποιοι συνέχισαν να επιμένουν πως το λάθος ήταν των διοργανωτών που δεν ενημέρωσαν τον κόσμο για το τι έγιναν τα λεφτά. Αυτά είναι 100% μαλακίες. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια δεν συνηθίζεται (αν και θα ήταν βολικό) να δίνεται άμεσα δημόσια αναφορά για οικονομικά θέματα. Συνήθως αυτά συζητούνταν κατ’ ιδίαν και υπήρχε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης.
  
   Όμως ό,τι και να έγινε στο θέμα της ενημέρωσης, δεν δικαιολογείται καθόλου η δημιουργία και διάδοση τέτοιων φημών. Επειδή κάποιοι (καλοπροαίρετα ίσως), μιλούν για παρεξήγηση, να πω πως οι λασπολογίες  αυτές ισοδυναμούν με κατηγορία των παιδιών για υπεξαίρεση χρημάτων με δόλιο τρόπο, χρησιμοποιώντας την υπόθεση φυλακισμένου συντρόφου σε απεργία πείνας. Δηλαδή πως κοροϊδεψαν τις δεκάδες άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς και τον χώρο ευρύτερα σε Κύπρο και Ελλάδα για να χρηματιστούν, κουρελιάζοντας έτσι την σημαντική αξία της αλληλεγγύης

Μιλούμε δηλαδή για χειρίστου βαθμού κατηγορίες, ένα σκαλί πιο λίγο από την ρουφιανιά / προδοσία. Και μάλιστα για άτομα με μεγάλη δράση στο χώρο, έντιμα και τυπικά στα πράγματα που αναλαμβάνουν. Και όλοι ξέρουν πως αρκετές φορές έτρεχαν από Λεμεσό για βοήθεια / αλληλεγγύη για πράγματα που συνέβαιναν στη Λευκωσία (μάλιστα κάποιες φορές μετά τα μεσάνυκτα).

   Από τους λασπολόγους πρόκειται για εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά (μάλιστα είχαν γίνει παρόμοια και πιο παλιά για όσους θυμούνται). Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Είναι ζημιά για τα άτομα που λασπολογούνται αλλά και για τον ευρύτερο χώρο. Το θέμα αυτό είναι άσχετο με τις πολιτικές απόψεις των ατόμων. 

Όπως ξέρουμε ο χώρος στην Κύπρο είναι πολύ ετερόκλητος με πολλές διαφορές μεταξύ ομάδων και ατόμων. Η κύρια (και ίσως και η μόνη) κοινή βάση που υπάρχει είναι κάποιες βασικές αξίες στην νοοτροπία και στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε. Αν χαθεί και αυτό τότε λίγα θα μας χωρίζουν πραγματικά από το κατεστημένο το οποίο κριτικάρουμε και πολεμούμε. Δεν θα υπάρχει η ελάχιστη εμπιστοσύνη για να γίνεται οτιδήποτε στο χώρο, πόσο μάλλον ευρύτερα στην κοινωνία.

   Γι’ αυτό εγώ προσωπικά καλώ όλους όσους γνωρίζουν την υπόθεση να πάρουν θέση (ιδανικά δημόσια ή τουλάχιστον σε κλειστά φόρουμ ή σε προσωπικό επίπεδο).

Να εκφραστεί συμπαράσταση στις ομάδες που κατηγορήθηκαν. Μην μασάτε παιδιά!
Να καταδικαστεί η συκοφαντία / δυσφήμιση, ειδικά σε τέτοια θέματα.
Να αποτρέψουμε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.

Βασίλης, Λευκωσία 13/09/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: