Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας του κυπριακού αναπηρικού κινήματος την Τετάρτη


Με ανακοίνωσή της η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) διατρανώνει την πλήρη αντίθεση των οργανώσεων - μελών της στις κυβερνητικές εξαγγελίες – προτάσεις για περικοπές εκατομμυρίων ευρώ στις κοινωνικές παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες. Η πρώτη πράξη αντίστασης της συνομοσπονδίας είναι η πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου (από το υπουργείο οικονομικών στη βουλή των αντιπροσώπων, εκκίνηση στις 11 π.μ.). Το σχετικό κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνει η ΚΥΣΟΑ προς τα άτομα με αναπηρία (και όχι μόνο) έχει ως ακολούθως:

Άτομα με αναπηρίες από όλη την Κύπρο θα συγκεντρωθούμε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα πορευτούμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καλούνται όλα τα άτομα με αναπηρίες που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν για τον απαράδεχτο περιορισμό των ήδη ελάχιστων που ως υποκατάστατα των χρόνιων ελλειμμάτων δημόσιων ενταξιακών πολιτικών παραχωρούνται στα άτομα με αναπηρίες, να επικοινωνήσουν άμεσα με τις Οργανώσεις τους για σκοπούς προγραμματισμού της διαμαρτυρίας μας.

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων θέτει στη διάθεση όσων χρειάζονται μεταφορικό μέσο λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν για τη Λευκωσία από όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου. Όσοι θα χρειαστούν προσβάσιμα μέσα μεταφοράς, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία της ΚΥΣΟΑ στο τηλέφωνο  22 318465, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις.

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα άτομα με αναπηρίες, τις οικογένειες και τις οργανώσεις τους, καθώς και τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την αγωνία και τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρίες ως των πιο αποκλεισμένων από τους αποκλεισμένους της Κυπριακής κοινωνίας να πάρουν μαζικά μέρος στη σημαντικότερη, ίσως πορεία διεκδίκησης των δικαιωμάτων του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες της Κύπρου, διαμαρτυρόμενοι για την τεραστίων διαστάσεων αδικία και προσβολή που επιχειρείται σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος τους στην αξιοπρέπεια, που αντιστρατεύεται βάναυσα το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστεί για το κράτος πρόνοιας που με αγώνες δεκαετιών δημιουργήθηκε. Τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες δίνονται για αντιστάθμισμα του κόστους της αναπηρίας και οποιαδήποτε μείωση τους θα φορτώσει στους ώμους των οικογενειών των ατόμων με αναπηρίες επιπλέον οικονομικό κόστος, αποτέλεσμα της αναπηρίας. 

Δεν πρόκειται να δώσουμε σε καμιά Τρόικα την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια αυτής της κοινωνίας έστω και αν κάποιοι τους επέτρεψαν να πάρουν τον έλεγχο των οικονομικών αυτής της χώρας. Το κράτος οφείλει και έχει ευθύνη έναντι των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού να τους προστατέψει. Εξοικονομήσεις μπορούν να βρεθούν από αλλού και όχι με εκπτώσεις στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: