Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αστυνομική βία κατά μετανάστριας και του μόλις είκοσι μηνών βρέφους της


Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει νέο περιστατικό βίας από την Αστυνομία κατά μετανάστριας και του μόλις είκοσι μηνών βρέφους της η οποία συνελήφθηκε το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, και κρατείται με σκοπό την απέλαση.

Η κ. Ι.Μ. από το Ουζμπεκιστάν ήρθε στην Κύπρο το 2007 με συμβόλαιο εργασίας. Κατά την εδώ παραμονή της συνήψε δεσμό με τον κ. Α.Ι. από τη Συρία, όμως λόγω του καθεστώς παραμονής τους δεν τους επέτρεψαν οι αρχές να τελέσουν γάμο παρά το γεγονός ότι η αναφερόμενη μεταξύ άλλων κυοφορούσε και επομένως δεν τίθετο θέμα αμφισβήτησης της σχέσης τους. 

Παρά τις εξαγγελίες περί σεβασμού της οικογενειακής ζωής κάθε προσώπου και περί αναγνώρισης των σχέσεων συμβίωσης , οι Αρχές προχώρησαν τον Ιανουάριο του 2011 στη σύλληψη και απέλαση του πατέρα ενώ η γυναίκα ήταν 7 μηνών έγκυος με αποτέλεσμα η αναφερόμενη να παραμείνει στην Κύπρο κατά την πολύ ευαίσθητη αυτή περίοδο χωρίς τη στήριξη του συντρόφου της και χωρίς οποιουσδήποτε πόρους για τη διαβίωση της ιδίας και του βρέφους τους.

Η κ. Ι.Μ. γέννησε το Μάρτιο του 2011 το παιδί τους το οποίο είναι τώρα είκοσι μηνών και το οποίο υπόκειται σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του. Πέραν της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τη φροντίδα του, το παιδί έχει στερηθεί του δικαιώματος του να έχει τον πατέρα του κοντά του κατά τη γέννηση του και κατά τη διάρκεια της ευάλωτης παιδικής ηλικίας του. Επίσης το παιδί παραμένει χωρίς υπηκοότητα, η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς την παρουσία του πατέρα.

Το περασμένο Σάββατο, η Αστυνομία μετέβηκε στην οικία όπου φιλοξενείτο η μητέρα μαζί με το βρέφος και τη συνέλαβε κατά παράβαση των των σχετικών νόμων και των διεθνών υποχρεώσεων της Κύπρου αναφορικά με τα δικαιώματα του παιδιού, αφήνοντας το μόλις είκοσι μηνών βρέφος μαζί με τα πρόσωπα που φιλοξενούσαν τη μητέρα και το παιδί της. Σημειώνεται ότι η μητέρα και το παιδί φιλοξενούνται εδώ και δύο χρόνια σε συγγενή του πατέρα στην Κύπρο. Το εξωφρενικό δε της υπόθεσης είναι ότι η μητέρα συνελήφθηκε χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική επαναπατρισμού της στο άμεσο μέλλον αφού το βρέφος λόγω της απέλασης του πατέρα δεν έχει υπηκοότητα και επομένως δεν μπορεί να απελαθεί από την Κύπρο.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την αστυνομία και τις μεταναστευτικές αρχές για την παραβίαση των δικαιωμάτων τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Η ΚΙΣΑ θεωρεί τη σύλληψη της αναφερόμενης ως παράνομη αφού δεν τηρήθηκαν βασικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος για σύλληψη και κράτηση των προσώπων που διαμένουν χωρίς χαρτά (κλήση για εθελοντική αναχώρηση, κράτηση ως έσχατο μέτρο, ενημέρωση της μητέρας για τους λόγους κράτησης της και το δικαίωμα της μεταξύ άλλων για νομική αρωγή για σκοπούς προσφυγής στο Ανώτατο κατά της απόφασης για κράτηση και απέλαση της και λήψη υπόψη του συμφέροντος του παιδιού, κ.α.).

Επίσης, η ΚΙΣΑ θεωρεί τη στάση του κράτους αντιφατική και κατά παράβαση της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων, αφού από τη μια έχει νομοθετήσει για τη μη φυλάκιση εγκύων γυναικών και μητέρων τα παιδιά των οποίων είναι ηλικίας μέχρι τριών ετών όταν διαπράττουν ποινικά αδικήματα, για σκοπούς προστασίας των παιδιών, ενώ από την άλλη σε ότι αφορά την κράτηση για σκοπούς απέλασης, που αφορά αποκλειστικά σε μετανάστριες, δεν εφαρμόζει τις ίδιες αρχές.

Τέλος, καταδικάζει τις ενέργειες της αστυνομίας ως παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού σε βαθμό που αυτές να θεωρούνται ως άσκηση βίας προς το παιδί το οποίο, με τη σύλληψη και κράτηση και της μητέρας του, στερείται και τους δύο γονείς του, ενώ αυτό στην ουσία εγκαταλείφθηκε σε άτομα που δεν έχουν εγκριθεί για τη φροντίδα και φύλαξη του από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οι οποίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι αρμόδιες να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού.

Η ΚΙΣΑ απαιτεί με βάση τα πιο πάνω την άμεση απελευθέρωση της κ Ι.Μ.

Επίσης, ζητά από την Επίτροπο για το Παιδί να εξετάσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και από την Επίτροπο Διοίκησης να εξετάσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μητέρας και την καταλληλότητα των συνθηκών κράτησης μητέρας βρέφους καθώς και τον όλο χειρισμό της υπόθεσης από την Αστυνομία.

Τέλος, καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά η στα λόγια για αποφυγή τέτοιων θλιβερών περιστατικών στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: