Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων του Plus TV




Η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού PLUS TV αποφάσισε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου να απολύσει 44 εργαζόμενους στο σταθμό. Χωρίς καμιά προειδοποίηση, αυθαίρετα και πέραν από κάθε νομοθετική πρόνοια και κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων, η εργοδοσία άφησε στο δρόμο χωρίς δουλειά 44 άτομα, πολλοί εκ των οποίων είναι οικογενειάρχες, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των απολύσεων, τους τελευταίους δύο μήνες, στους 51. 


Στις επιστολές που επιδόθηκαν στους απολυθέντες, γίνεται αναφορά σε οικονομικούς λόγους που επέβαλαν αυτή την απόφαση της εργοδοσίας, χωρίς, όμως, να καταβληθούν στους συναδέλφους ο μισθός του Αυγούστου, οι εκ του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων προνοούμενες αποζημιώσεις, οι αναλογίες του 13ου μισθού και του επιδόματος της ετήσιας άδειας ανάπαυσης, αλλά και πολλά άλλα έξοδα τα οποία οι εργαζόμενοι πλήρωναν από την τσέπη τους για δουλειές του σταθμού. 


Αγανακτισμένοι από την κυνική συμπεριφορά της εργοδοσίας απέναντι τους, οι εργαζόμενοι στο σταθμό πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση και αποφάσισαν όπως κατέλθουν σε δυναμικό αγώνα. Πρωταρχικό αίτημά τους είναι η χωρίς χρονοτριβή ανάκληση όλων ανεξαιρέτως των απολύσεων και η έναρξη διαβουλεύσεων με τις συντεχνίες των εργαζομένων, ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ και Ένωση Συντακτών αντίστοιχα.


Οι δύο συντεχνίες κατάγγειλαν την αυθαίρετη και παράνομη απόλυση στο Υπουργείο Εργασίας και στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ζητώντας την επέμβασή τους. Πέραν της παράνομης απόφασης απόλυσης των 44 εργαζομένων, η εργοδοσία παραβιάζει την ειδική νομοθεσία για τη Ραδιοτηλεόραση αλλά και αυτούς τούτους τους όρους της άδειας που παραχωρήθηκε από την Πολιτεία για λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού. Ειδικότερα, ο σταθμός θα λειτουργεί, όπως λέχθηκε στους εκπροσώπους των δύο συντεχνιών, αλλά και όπως αναφέρεται και σε επιστολή του που απέστειλε στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς εσωτερικές παραγωγές (ειδήσεις, προγράμματα κ.λπ.). Αυτή η ενέργεια συνιστά λόγο για ανάκληση της άδειας εκπομπής προγραμμάτων από το σταθμό.


Οι εργαζόμενοι, πέραν της εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται ο σταθμός, αποφάσισαν ότι θα κλιμακώσουν και θα συνεχίσουν τα δυναμικά τους μέτρα μέχρι καταβολής των δεδουλευμένων τους από μέρους της εργοδοσίας. Οι προφορικές και γραπτές υποσχέσεις του σταθμού ότι αυτό θα γίνει εντός των ημερών δεν πείθουν τους εργαζόμενους. Κι αυτό επειδή έχουν πικρή πείρα από τα πεπραγμένα της διοίκησης του σταθμού- Εκκρεμούν η  καταβολή των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων εφτά συναδέλφων τους που απολύθηκαν στις 7 περασμένου Ιουνίου, αλλά και η καταβολή εισφορών εργαζομένων στα Συντεχνιακά Ταμεία Υγείας, Συντεχνιακών Συνδρομών και Προνοίας. Εισφορές που η εργοδοσία απέκοπτε από τους μισθούς των εργαζομένων από το έτος 2008, αλλά ακόμα δεν κατέβαλε, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν εναντίον του σταθμού ποινικές αγωγές γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη παρανομία. »
Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι μετέφεραν την διαμαρτυρία τους στο Υπουργείο Εργασίας.
Όπως μας ανάφεραν οι απεργοί, οι παρανομίες και παρατυπίες της εταιρείας είναι εξόφθαλμες – μη επαρκής προειδοποίηση, χρωστούμενα δεδουλευμένα και κατοχυρωμένα ωφελήματα, ετσιθελισμός και εισαγωγή καινούργιων αυταρχικών μεθόδων διοίκησης, ενώ τώρα με την ψηφιοποίηση η πρακτική των απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού για τα ενημερωτικά προγράμματα ενδέχεται να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλους σταθμούς με συνέπειες την περεταίρω πτώση της ποιότητας των εκπομπών και την επιδείνωση των ήδη άσχημων όρων εργασίας στον κλάδο.
Αυτή τη στιγμή οι απεργοί είναι ήδη απλήρωτοι ένα μήνα και το ανεργιακό επίδομα δυο μήνες μακριά…σε αντίθεση με τα δάνεια, τα ενοίκια και τα έξοδα για την συντήρηση των εαυτών τους και των οικογενειών τους που δεν μπορούν να περιμένουν…
Πηγή: http://falies.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: