Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΑΚΕΛ: Αντι-ευρώ ασκήσεις


Τα κύρια σημεία της τελευταίας συνέντευξης Κυπριανού που αξίζει κανείς να επικεντρωθεί ήταν η δήλωση «εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, τότε δεν πρέπει να πεισμώσουμε και να πούμε ότι παραμένουμε όσο οδυνηρά κι αν είναι τα μέτρα». Αμέσως ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο να διευκρινίσει αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη, με τον Α. Κυπριανού να ξεκαθαρίζει ότι «σίγουρα το αφήνω ανοικτό το θέμα!

Από την στιγμή που απευθυνθήκαμε στον μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση δανείου, αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με την με την τρόικα να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να υπερασπιστούμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε την προοπτική της οικονομίας μας και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας μας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φανερά ενοχλημένοι εκφραστές της «ευρωδουλικής» αντίληψης της Κύπρου αντέδρασαν εντόνως: «Οι δηλώσεις αυτές επιτείνουν την κρίση εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας και λειτουργούν κακόβουλα θέλοντας να καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, χαρακτήρισε άστοχη και ατυχή τη δήλωση Κυπριανού, προσθέτοντας ότι τάχα προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα στο εσωτερικό και στους ξένους. «Τέτοιες δηλώσεις μόνο ζημιά προκαλούν στην οικονομία και τον τόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν πολιτική και οικονομική καταστροφή μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ. Διερωτήθηκε επίσης «τι εντύπωση δίνεται στο εξωτερικό».

Αμέσως ακολούθησε γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου αναφέροντας ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δεν τίθεται θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Αν όμως κάποιος διαβάσει την απομαγνητοφωνημένη ομιλία Κυπριανού, όπως αυτή δημοσιεύτηκε από το ίδιο το ΑΚΕΛ, θα διαπιστώσει ότι αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη. Το ερώτημα πάντως που έθεσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ήταν ξεκάθαρο.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Η δήλωση Κυπριανού σε μια περίοδο που η κρίση στην ευρωζώνη ολοένα και βαθαίνει, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια συνεχώς να φουντώνει σε όλα τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, αποτελεί μια θετική εξέλιξη ανεξάρτητα από τις αληθινές προθέσεις ή τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Σε άλλα κράτη, όπως στην Ελλάδα, αυτοί που διεκδικούν μια «αριστερή κυβέρνηση» δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα φοβικά σύνδρομα του ευρωμονόδρομου. Από την άλλη, φυσικά, μια τέτοια δήλωση ανεβάζει απότομα τον πήχη για το ίδιο το ΑΚΕΛ και θα είναι ακόμα πιο οδυνηρό και απογοητευτικό το ενδεχόμενο η υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου να φέρει την υπογραφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: