Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Μνημόνιο αλλά με…δεσμεύσεις


Χωρίς επιστροφή θα πρέπει να θεωρείται η ρότα προς το μνημόνιο και τη συμφωνία με την τρόικα που έχει χαράξει η κυβέρνηση της Κύπρου. 

Το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου  ότι έκλεισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με κόμματα, φορείς και κοινωνικούς εταίρους και ότι διαμορφώθηκαν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα, ανεστάλησαν και το μόνο που αναμένεται πλέον είναι η κάθοδος των εκπροσώπων των δανειστών  στο νησί προκειμένου να ξεκινήσει ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων που θα καταλήξει σε συμφωνία και υπογραφή μνημονίου για τη χορήγηση δανείου ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ο Στέφανος Στεφάνου  εκτίμησε μάλιστα ότι ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις είναι επαρκής ώστε να παρουσιαστεί η τελική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 12ης Νοεμβρίου.

Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί αυστηρά πακέτα λιτότητας με τελευταίο αυτό που εξαγγέλθηκε στις 18 Οκτωβρίου, ενώ το μεγαλύτερο αγκάθι ακούει στο όνομα «εργασιακά»  στα οποία η τρόικα απαιτεί, όπως και στην Ελλάδα, την ουσιαστική κατεδάφιση εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής ασφάλισης.

Σε αυτό το πλαίσιο και αντιλαμβανόμενος ότι ο κλοιός σφίγγει απελπιστικά, οι δανειστές πιέζουν αφόρητα αλλά και ότι το ΑΚΕΛ  είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στα πρόθυρα της συντριβής και της διάλυσης στις επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου, ο Δ. Χριστόφιας επιχείρησε να κατευνάσει τουλάχιστον τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 
Έτσι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέλαβε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούν κομβικά ζητήματα όπως η διατήρηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, η διατήρηση του συνταξιοδοτικού ως έχει, η μη απόλυση ωρομισθίων και  συμβασιούχων δημοσίων υπαλλήλων αορίστου  χρόνου, ενώ όπως ειπώθηκε δεν τέθηκε θέμα φορολόγησης των εφάπαξ.

Κατέστησε σαφές ωστόσο ο Δ. Χριστόφιας ότι εν μπορεί να γίνει τίποτα για τις ήδη εξαγγελθείσες περικοπές στους μισθούς οι οποίες είναι κλιμακωτές και ξεκινούν από 6,5% για να καταλήξουν στο 12,5^. Με δεδομένο ότι από την έναρξη της συζήτησης περί μνημονίου στην Κύπρο συνεχώς εξαγγέλλονται μέτρα και περικοπές που θα είναι τα τελευταία, ίσως κάτι σας θυμίζει αυτό, οι πραγματικές απώλειες υπολογίζονται για τους μισθωτούς σε 17% – 20%. Με αυτό το δεδομένο  τα συνδικάτα απείλησαν πως σε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, ενώ τρείς από τις τέσσερις συνδικαλιστικές ενώσεις ζήτησαν δεσμεύσεις ότι δεν θα υπογραφεί δεύτερο ή και τρίτο μνημόνιο! 

Οι χειρισμοί του ΑΚΕΛ βεβαίως υπογραμμίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα αδιέξοδα και τις αυταπάτες της «αριστερής διαχείρισης» εντός του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, όταν μάλιστα το πρόβλημα της Κύπρου δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το χρέος των ιδιωτικών τραπεζών!

Έτσι σε μια χώρα της ευρωζώνης με μόλις 4,5% δημοσιονομικό έλλειμμά και χρέος 18% επί του ΑΕΠ, είναι προ των πυλών για επέλαση ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας. Το μνημόνιο δανειοδότησης δε, θα σημάνει την ουσιαστική καταστροφή της κυπριακής οικονομίας καθώς τα 11 δις. Του δανείου, εκ των οποίων τα πέντε θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αντιστοιχούν στο 62% του κυπριακού ΑΕΠ. Για να έχει κανείς μέτρο σύγκρισης τα 110 δις. του πρώτου μνημονίου που έλαβε η Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 48% του ΑΕΠ. 

Το ΑΚΕΛ επωμίζεται  τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις της ελεύθερης αγοράς και με την υπογραφή, εκτός απροόπτου, του μνημονίου είναι ουσιαστικά σίγουρο ότι υπογράφει και την πολιτική του καταδίκη. Εξ ου και ο υποψήφιός του για το θώκο του προέδρου  Σταύρος Μαλάς καταποντίζεται δημοκοπικά αφήνοντας ορθάνοικτο  το δρόμο για σαρωτική επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ…

Πηγή : ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: