Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Υπόθεση "ζαρντινιέρα": Αθώωθηκε ο Αυγουστίνος Δημητρίου έξι χρόνια μετά!


Έξι χρόνια μετά(!) την πολύκροτη υπόθεση της «ζαρντινιέρας» και τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς κατά τον εορτασμό της επετείου τού Πολυτεχνείου, ο 29χρονος -σήμερα- Κύπριος Αυγουστίνος Δημητρίου, κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση.

Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το δικαστήριο εκδίκασε σήμερα εκείνο το σκέλος της υπόθεσης στο οποίο ο νεαρός Κύπριος φέρεται -μεταξύ άλλων να «πρωταγωνιστεί» σε επεισόδια, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 2006. Το Πλημμελειοδικείο τον κήρυξε τελικά αθώο όλων των πράξεων. Πιο ειδικά, ο 29χρονος κρίθηκε αθώος για τις πράξεις της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της αντίστασης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός Κύπριος, στον οποίο το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάιο επιδίκασε ως αποζημίωση για τον βάναυσο τραυματισμό του το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ, «συμμετείχε σε ομάδα αγνώστων που από το προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εκσφενδόνιζε εναντίον των αστυνομικών τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος, με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στους παθόντες κίνδυνο για τη ζωή τους».

Επιπλέον, κατά το κατηγορητήριο, ο 29χρονος «απώθησε με τα χέρια του τους αστυνομικούς, την ώρα που αυτοί επιχείρησαν να τους συλλάβουν, και τους χτύπησε με γρονθοκοπήματα και με τα πόδια του, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μην πραγματοποιήσουν τη σύλληψή του».

Κατά την απολογία του, ο νεαρός άνδρας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, περιγράφοντας καρέ-καρέ τις σκηνές του ξυλοδαρμού. «Ήρθαν όλοι πάνω μου και με χτυπούσαν με δύναμη και μίσος. Με σπάσανε στο ξύλο. Ούτε σε ταινία δεν είχα δει αυτά που μου έκαναν. Απορώ γιατί τέτοιο μένος. Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι ότι θα με σκοτώσουν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στους Κύπριους τέτοια πράγματα», είπε σε συναισθηματικά έντονο ύφος. Όπως είπε, ακόμη και τώρα λαμβάνει ψυχοφάρμακα, λόγω των ψυχικών προβλημάτων που του δημιούργησαν οι αστυνομικοί.

Νωρίτερα, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε ότι διέκρινε τον νεαρό να «πρωταγωνιστεί» σε επεισόδια, αλλά υπέπεσε σε αντιφάσεις, σε σχέση με προηγούμενες καταθέσεις του, ως προς την ώρα τέλεσης των αποδιδόμενων στον 29χρονο πράξεων.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του Αυγ. Δημητρίου λόγω αμφιβολιών.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί, σε πρώτο βαθμό, οκτώ αστυνομικοί οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του, ενώ εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που έχει προσδιοριστεί για το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: