Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΝΝΟΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΝΝΟΓΕΙΑΣ

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων στα Κρατητήρια της Μεννόγειας και ζητά την άμεση διερεύνησή τους από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η ΚΙΣΑ έλαβε χθες τηλεφώνημα από κρατούμενο στα Κρατητήρια της Μεννόγειας, σύμφωνα με τον οποίο ένας άλλος κρατούμενος κτυπήθηκε από αστυνομικούς των κρατητηρίων. 

Σύμφωνα με την πληροφόρηση της ΚΙΣΑ, πριν από την κακοποίηση του κρατουμένου, τα παιδιά του βρίσκονταν έξω από τα κρατητήρια και ζητούσαν να τον επισκεφτούν, αλλά του ζητήθηκε να κάνει γραπτή αίτηση, η οποία θα εξεταζόταν.. 

Όταν ο κρατούμενος διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν μπορεί να δει τα παιδιά του, τα οποία υπενθυμίζεται βρίσκονταν ήδη εκεί, αστυνομικοί των κρατητηρίων τον κτύπησαν. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της, η ΚΙΣΑ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει περαιτέρω πληροφορίες χθες, καθώς η επικοινωνία με το άτομο που μας κατήγγειλε το περιστατικό διακόπηκε απότομα και προτού καταγραφούν οποιαδήποτε στοιχεία. 

Στη συνέχεια, η ΚΙΣΑ προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο των Κρατητηρίων της Μεννόγειας, αλλά, όπως μας αναφέρθηκε, ούτε ο ίδιος ούτε άτομο που να τον αντικαθιστά ήταν διαθέσιμοι. 

Αστυνομικός των κρατητηρίων που απάντησε το τηλέφωνο διέκοψε απότομα την επικοινωνία όταν ρωτήθηκε αν είχε κτυπηθεί κάποιος κρατούμενος. Παράλληλα, τα κινητά τηλέφωνα των κρατουμένων ήταν κλειστά και έτσι δεν μπορούσαμε να έχουμε οποιαδήποτε επικοινωνία, είτε με τους κρατούμενους, είτε με το προσωπικό των κρατητηρίων. Η συγκεκριμένη υπόθεση καταγγέλθηκε χθες από την ΚΙΣΑ στην Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Σήμερα το απόγευμα, η ΚΙΣΑ έλαβε νέο τηλεφώνημα από άλλον κρατούμενο στα Κρατητήρια της Μεννόγειας, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι ένας ακόμη κρατούμενος κτυπήθηκε σήμερα από αξιωματικό. Βάσει της πληροφόρησης που έλαβε η ΚΙΣΑ, πριν από την κακοποίηση του κρατουμένου το προσωπικό των κρατητηρίων του είχε δώσει χαλασμένο φαγητό. 

Όταν ο αναφερόμενος αρνήθηκε να το φάει, ο εν λόγω αξιωματικός τον κτύπησε βάναυσα, ενώ δύο αστυνομικοί των κρατητηρίων τον κρατούσαν ακινητοποιημένο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ως αποτέλεσμα της κακοποίησής του, ο αναφερόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου βρίσκεται ακόμα, με κατάγματα στο πόδι και στο κεφάλι. 

Σύμφωνα με πληροφόρηση της ΚΙΣΑ, όλοι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν νωρίς το απόγευμα στο προαύλιο των Κρατητηρίων της Μεννόγειας όπου εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι τη στιγμή έκδοσης της ανακοίνωσης. Μετά την πληροφόρηση που έλαβε για το συγκεκριμένο περιστατικό, η ΚΙΣΑ κατήγγειλε και αυτήν την υπόθεση στην Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Σημειώνεται ότι η ΚΙΣΑ, με σχετική ανακοίνωση τύπου με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2013, κατήγγειλε δημόσια τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα Κρατητήρια της Μενόγιας, καθώς επίσης και τις πολιτικές κράτησης και απέλασης γενικότερα που ακολουθούνται και οδηγούν στις συνθήκες αυτές. 

Η συγκεκριμένη καταγγελία έγινε μετά από τριήμερη απεργία πείνας 21 Σύριων προσφύγων στα Κρατητήρια της Μεννόγειας. [1]

Η ΚΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για επανειλημμένες καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων στα Κρατητήρια της Μεννόγειας και ζητά και δημόσια την άμεση διερεύνησή τους από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα από το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και από την Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως. 

Παράλληλα, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να τερματιστούν, εάν δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις συνθήκες των κρατητηρίων και τη φιλοσοφία διαχείρισης του χώρου από τη Διοίκηση των Κρατητηρίων της Μεννόγειας. Τέλος, η ΚΙΣΑ ζητά τη συμμόρφωση των αρχών με τις υποχρεώσεις τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται τόσο στη Μεννόγεια, όσο και σε άλλα κρατητήρια με σκοπό την απέλαση τους.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1]          Όπως κατήγγειλε στις 26 Ιουνίου 2013 η ΚΙΣΑ, οι κρατούμενοι όχι μόνο δεν ενημερώνονται για το δικαίωμα τους να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση για κράτηση και απέλαση και μάλιστα με νομική αρωγή από το κράτος, αλλά ακόμα και εάν το γνωρίζουν και το ζητήσουν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα, διότι τα μεν κρατητήρια αρνούνται να τους μεταφέρουν στο δικαστήριο και ο δε πρωτοκολλητής αδυνατεί να μεταβεί στα κρατητήρια για να τους ορκίσει. Επομένως, δεν έχουν ούτε πρόσβαση στη δικαιοσύνη. 

Ταυτόχρονα, η ψυχολογική βία και η απάνθρωπη μεταχείριση χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για να υπογράψουν ότι θα επιστρέψουν «εθελούσια» στην πατρίδα τους. Ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν κάθε δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου ενώ ευρίσκονται στα κρατητήρια, το δικαίωμα αυτό καταστρατηγείται, αφού δεν παρέχονται αιτήσεις ασύλου στα κρατητήρια, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφόρησε ψευδώς περί του αντιθέτου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, από τη μία πλευρά τα Κρατητήρια της Μεννόγειας αρνούνται να τους μεταφέρουν στην Υπηρεσία Ασύλου ή στην ΥΑΜ (Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) για να υποβάλουν αίτηση ασύλου, και από την άλλη η Υπηρεσία Ασύλου αρνείται να τους επισκεφτεί επικαλούμενη «έλλειψη» οδοιπορικών. 

Οι κρατούμενοι υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο και τιμωρητική μεταχείριση, η οποία περιλαμβάνει το δέσιμο τους με χειροπέδες σαν να πρόκειται για εγκληματίες, ακόμη και όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα η στο χώρο επισκέψεων για να συναντήσουν τους δικούς τους. Επίσης τιμωρητική ήταν τότε και η απομόνωση των 25 απεργών από την αστυνομία σε ξεχωριστό χώρο από τους υπόλοιπους κρατούμενους, καθόλη τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας πείνας που είχαν πραγματοποιήσει. 

Επιπρόσθετα, μερικοί κρατούμενοι υπόκεινται και σε φυσική βία, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες μεθόδους, όπως τη διακοπή του τηλεφωνικού σήματος για αποκοπή της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Οι επισκέψεις γίνονται μόνο με την οπτική και ακουστική παρουσία των αστυνομικών, ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρειάζονται γραπτή έγκριση από τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου για να επισκεφτούν τους κρατούμενους. 

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των σκληρών και απάνθρωπων μέτρων, οι κρατούμενοι θεωρούν τις συνθήκες διαβίωσης ως απαράδεκτες και απαξιωτικές για την αξιοπρέπεια, τη φυσική τους επιβίωση ή ακόμα και για την ασφάλεια και την υγεία τους. Η ποιότητα του φαγητού είναι αρκετά κακή, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι κρατούμενοι να μένουν χωρίς φαγητό για μια ολόκληρη μέρα και να επιβιώνουν μόνο με νερό. Ούτε οι κρατούμενοι έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι χρειάζεται να επισκεφτούν γιατρό μπορεί να περιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες μετά από σχετική αίτηση για να δουν γιατρό, στον οποίο δεν δικαιούνται να απευθύνουν το λόγο, αφού ο αστυνομικός που τους συνοδεύει πρέπει να μιλάει για αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: