Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα το 1926 ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου.Το πρόγραμμα του

Σήμερα συμπληρώνονται 85 χρόνια από τη μέρα που ιδρύθηκε επίσημα το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Τον δεκαπεντάυγουστο του 1926, σε ένα ταπεινό σπίτι της οδού Βασιλείου Μακεδόνος στη Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε το πρώτο(ιδρυτικο) του συνέδριο. Στο συνέδριο που έγινε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, έλαβαν μέρος 22 στελέχη του ΚΚΚ. Το συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 όταν εμφανίστηκαν στην Κύπρο οι πρώτοι κομμουνιστικοί πυρήνες(λεπτομέριες για το ιστορικό μπορείτε να δείτε στο αφιέρωμα που παρουσιάζουμε στις τελευταίες μας αναρτήσεις για την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στην Κύπρο).

Με την ευκαρία αυτή δημοσιεύουμε το πρόγραμμα του ΚΚΚ όπως παρουσιάστηκε συνοπτικά για πρώτη φορά στην πρώτη έκδοση της εφημερίδας ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που ήταν το εκφραστικό όργανο του ΚΚΚ και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη πρωτοχρονιά του 1925:

..Από την πρώτη στιγμή της εμφανίσεως μας, θεωρούμε χρέος μας να πούμε καθαρά και ξάστερα τον σκοπό για τον οποίο εκδιδόμαστε (ως εφημερίδα του ΚΚΚ)
Και απευθυνόμεθα σε σας εργάτες και χωρικοί γιατί ξέρουμε πως μονάχα στη δική σας ψυχή θα βρουν απήχηση τα λόγια μας αυτά.

Δεν απευθυνόμεθα στους πλουτοκράτες αστούς γιατοί αυτοί έχοντας τελείως αντίθετα συμφέροντα με τις απόψεις μας, ποτέ τους δεν θα πουν πως μιλάμε ορθά, ποτέ τους δεν θα πουν πως έχουμε δίκιο.
Πως να μην έχουμε εναντίον μας όταν ο σκοπός μας, φτωχέ εργάτη και ξεκληρισμένε χωρικέ, θα είναι το οικονμικό σου ξεσκλάβωμα; Πως να μην θορυβηθούν και πως να μην ξελαρυγγισθούν εναντίον μας, όταν ο απώτερος σκοπός μας είναι να σταματήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο? Αυτοί ξέρουν πολύ καλά πως σημαίνει το σταμάτημα του θησαυρίσματος τους από τον άγιο ιδρώτα σας και τον τίμιο κόπο σας και γι αυτό ακριβώς θα τους δείτε όλους μαζί ενωμένους να συκοφαντούν τον αγώνα μας και να κτυπούν κάθε σας συνειδητό ξύπνημα.

Να αδιαφορήσετε όπως και μεις αδιαφορούμε. Πετάξετε από μέσα σας κάθε πρόληψη και σκουριασμένη ιδεά και ακολουθείστε μας στον αγώνα μας που είναι και δικός σας αγώνας. Και για να πετύχουμε τον σκοπό μας θα αρχίσουμε να κτυπούυμε το κακό στη ρίζα του: η πρώτη μας φροντίδα είναι να εξαλείψουμε κάθε φυλατικό μίσος που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού μας, να μάθουμε στη μάζα πως οι άνθρωποι δεν χωρίζονται πια σε Έλληνες και Τούρκοι για να αλληλοτρώγονται για τα μεγαλεία των πατρίδων τους, αλλά σε φτωχούς και πλουτοκράτες. Θα γίνουμε οι κήρυκες της αγάπης και της ενώσεως όλων των φτωχών για την ομαδική επιδίωξη των συμφερόντων τους. Πιστεύοντας ότι η ευτυχία ενός τόπου έρχεται μαζί με την πραγματική του ελευθερία, θα σταθούμε αντιμέτωποι κάθε πατριδοκάπηλου εθνικιστή πολιτικάντη και θα εργαστούμε για την ανεξαρτησία της Κύπρου υπό μια εργατοαγροτική κυβέρνηση, με πλήρη δικαιώματα ελευθερίας από λαό μακράν πάσης επιρροής και προστασίας εκ των έξω.

Από τις στήλες αυτές θα καυτηρίασουμε  με το μεγαλύτερο θάρρος την αδιαφορία του Άγγλου καταχτητή, που έδειξε για τις οικονομικώς καταβαθρωμένες τάξεις  της νήσου μας και κάμνοντας το πρώτο μας βήμα θε επιδιώξουμε την ίδρυση σ όλη την Κύπρο αγροτικών και εργατικών ενώσεων, που ενωμένες κάτω από το Κομμουνιστικό Κόμμα μας, θα επιδιώξουν τη σύντομη ανακούφιση του γεωργικού και εργατικού πληθυσμού και την απόκτηση των πολιτικών ελευθεριών του.

Εργάτες, χωρικόι και φτωχοί βιοπαλαιστές:

Αυτό είναι το πρόγραμμα για το οποίο εκδίδεται ο Νέος Άνθρωπος. Ο σκοπός μας είναι αποκλειστικά σκοπός σας. Ο Νέος Άνθρωπος μακριά από κάθε ανήθικη σκέψη υλικής εκμετάλλευσης, μακριά από τη σαπρία δουλικών ιδανικών, θα γίνει ο μόνος αντίλαλος του πόνου και της δυστυχίας σας, θα είναι ο μόνος διεκδικητής των πραγματικών σας συμφερόντων.

Φτωχέ εργάτη, ξεκληρισμένε χωρικέ. Δυστυχισμένε βιοπαλαιστή, όποιοι κι αν είστε τούρκοι η ρωμιοί, ο Νέος Άνθρωπος είναι ανάγκη να το καταλάβετε καλά, πως είναι η εφημερίδα που θα αγωνιστεί για την οικονομική σας ανεξαρησία, είναι η εφημερίδα που θα αγωνίζεται για την πραγματική σας ελευθερία. Ο αγώνας που αναλάβαμε είναι σκληρός. Εμείς έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας του. Είναι όμως ανάγκη να το καταλάβετε κι εσείς. Χωρίς το δικό σας ξύπνημα τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Ειναι ανάγκη να πετάξετε από μέσα σας όλα τα υπνωτικά δηλητήρια που ίσα με σήμερα σας πότιζαν οι πλουτοκράτες αρχηγοί σας. Ξυπνήστε και δόστε μας το χέρι σας. Μόνο έτσι θα έρθει η Νίκη με το μέρος μας.
                                                                                                      Ο ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Παρακάτω ένα ποίημα του Θεοδόση Πιερίδη αφιερωμένο στην ίδρυση του ΚΚΚ:

Μέσα σε κείνους τους τέσσερις τοίχους της Λεμεσού δεν ήτανε μόνον 22 άνθρωποι, ούτε καν 2 μικρές δωδεκάδες από γυναικες και άντρες της Κύπρου. Ήταν οι δρόμοι κι οι γειτονιές με τους ρόζους του μόχθου τους...

Ήταν οι κάμποι με τη χωματένια τους αγκούσα, οι θάλασσες με τα καματερά τους πλεούμενα, οι υπόγειες στοές με τις μεταλλικές τους ανταύγιες και τη μεταλλική σκληρότητα των ξένων τους μετόχων.

Μέσα σε κείνους τους τέσσερις τόιχους, ήταν ολάκερο το τριανταφυλλένιο νησί μας, ίσα με το στερνό χωριουδακι που θα το νόμιζες ναρκωμένο για πάντα μες στη βουνίσια ακινησία του.

Ύστερα γίνηκε ένα ρέμα βαθύ, ένα μεγάλο ποτάμι που βγήκε στον ήλιο και πιλαλά κατά τη θάλασσα του μέλλοντος.

Εκείνοι οι 22 άνθρωποι γινήκαν το ίδιο το μέλλον, γινήκαν η ελπίδα των ανθρώπων να μείνουν άνθρωποι κι η ελπίδα της Κύπρου να γίνει ως εκείνη θέλει, εμείς που γίναμε πολλόι, εμείς που ρίξαμε αμέτρητες ρίζες σ όλο το χώμα της Κύπρου μας.
/
Και τώρα σ όλο το χώμα της Κύπρου μας, μιλούμε για το ψωμί και μιαν ευτυχία που αγάλι-αγάλι ανεβαίνει σαν καλοζυμωμένο ψωμί. Μιλούμε για μια ειρήνη που αγάλι-αγάλι καταχτιέται όπως η ευτυχία και το ψωμί. Μιλούμε για το τριανταφυλλένιο νησί μας και για τον κόσμο που ετοιμάζεται να ανθοβολήσει τριαντάφυλλα και ψωμί.
Τώρα μπορούμε δικαιωματικά να τραγουδήσουμε τη Λευτεριά και τη Διεθνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: