Δυσανάλογα υψηλή βρίσκει τη συγκέντρωση μαθητών Ρομά και Τουρκοκυπρίων, σε συγκεκριμένα κυπριακά σχολεία, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI), στην τέταρτη έκθεση της για την Κύπρο, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις στην Κύπρο στον τομέα καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά εκφράζεται και η ανησυχία για την επισφαλή κατάσταση στην οποία, όπως υποστηρίζεται, βρίσκονται οι αλλοδαπές οικιακοί βοηθοί.
Απαριθμώντας τις θετικές αυτές εξελίξεις, στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος θέσπισε ευρύ νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της αρχής της ισότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων. Εχει ιδρυθεί Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και το Παρατηρητήριο ενάντια στη Βία καταγράφει και αναλύει επεισόδια βίας στα σχολεία και αξιολογεί όλα τα περιστατικά ρατσιστικής φύσεως.
Από αντιρατσιστική εκδήλωση στην Κύπρο
Τονίζεται ακόμη ότι έχουν ληφθεί μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου νόμου του 2006 που επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους κατοίκους να ψηφίζουν και να εκλέγονται στις κοινοβουλευτικές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, καθώς και να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση της ECRI, η Κύπρος δεν έχει ακόμα υιοθετήσει κοινωνική πολιτική ένταξης και ακολουθεί περιοριστική γραμμή στο θέμα της εγκατάστασης αλλοδαπών, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραχώρηση μακροχρόνιων αδειών παραμονής. Προετοιμάζεται νομοθεσία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μέσω «εικονικών γάμων» πριν αυτοί καν πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει άνοδος των εξτρεμιστικών ομάδων που αντιτίθενται στους ξένους στην Κύπρο, ενώ ακραίοι εθνικιστικοί ιστότοποι διοχετεύουν μηνύματα μίσους. Οι Ρομά στα Πολεμίδια αναγκάζονται να ζουν χωριστά από την πλειοψηφία και τα παιδιά τους στερούνται του δικαιώματος στην εκπαίδευση, αναφέρεται.
Στην έκθεση διαπιστώνεται, ακόμη, ότι μολονότι έχουν υπάρξει βελτιώσεις στο σύστημα χορήγησης διεθνούς προστασίας, οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με εξαίρεση συγκεκριμένους τομείς που δεν απαιτούν εξειδίκευση.
Νομική αρωγή χορηγείται μόνο στο στάδιο της έφεσης κατά απορριπτικών αποφάσεων επί αιτήσεων για χορήγηση ασύλου.
Στην έκθεσή της η ECRI απευθύνει αριθμό συστάσεων στις κυπριακές αρχές για τρεις από τις οποίες ζητά κατά προτεραιότητα εφαρμογή. Οι τελευταίες θα επανεξετασθούν από την ECRI σε δύο χρόνια.
Πρώτον, να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά το 18ο Δημοτικό Σχολείο, ώστε να διασφαλισθεί και στην πράξη το δικαίωμα εκπαίδευσης. Δεύτερον, να αναθεωρηθούν τα νομοθετικά σχέδια για την υιοθέτηση πολιτικής που ν’ απαιτεί από τους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να παντρευτούν Κύπριους ή πολίτες της ΕΕ να υποβάλλονται από τις αρχές μετανάστευσης σε προγαμιαία συνέντευξη πριν τους δοθεί άδεια γάμου. Τρίτον, να αναπτυχθεί το Σύστημα Καταχώρησης Εγκλημάτων και να βελτιωθεί το σύστημα πρωτοκόλλησης στα δικαστήρια, ώστε οι υποθέσεις να ταξινομούνται και σύμφωνα με το αντικείμενο τους και να προκύπτει ξεκάθαρα αν εμπεριέχουν ρατσιστικά στοιχεία.
Πολίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου