Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Δολοφονία αριστερού διαδηλωτή στην Χόπα της Τουρκίας


Στα πλαίσια των προεκλογικής περιοδείας του Ερντογάν στη Χόπα, μια μικρή ορεινή πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, διαδηλωτές σήκωσαν ένα πανό που έγραφε «άντε στο διάολο από δω» (31/5). Η Χόπα ήταν κατά τη δεκαετία του 80 η  πόλη των ανταρτών του Dev-Yol και θεωρείται άντρο της  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ακόμη και σήμερα.  Οι δυνάμεις καταστολής έπνιξαν στα δακρυγόνα τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα ένας συνταξιούχος δάσκαλος 54 χρονών να χάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με την έκθεση των γιατρών ο δάσκαλος υπέστη καρδιακή προσβολή λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον Lokumcu να αντιδράει φραστικά στην άγρια καταστολή των μπάτσων.

http://www.youtube.com/watch?v=W4hsXndW2m8&feature=player_embedded
Ο Ερντογάν θα εξοργίσει με τη δήλωση «δεν είναι σωστό να δέχεται επίθεση η κυβερνητική αποστολή», παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά την πρώτη μέρα στο θάνατο του αριστερού συνδικαλιστή του ÖDP. Ο θάνατος του Metin Lokumcu ήταν η αρχή για οργισμένες διαδηλώσεις στη Τουρκία. Την ίδια μέρα περίπου 95 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Άγκυρα. Από τους 95 συλληφθέντες πολλοί ήταν αυτοί που «αυτοτραυματίστηκαν» στην ασφάλεια ενώ ένταση επικράτησε και στην Ιστανμπούλ όταν διαδηλωτές κατέβασαν ένα μεγάλο πανό του ΑΚP που έγραφε «Το να ζεις στην Ιστανμπούλ είναι δικαίωμα». Το παρακάτω βίντεο είναι από την Άγκυρα.

http://www.youtube.com/watch?v=b_ADRc3llSE&feature=player_embedded



Ακούστηκαν συνθήματα όπως  «Αντίσταση στη Χόπα, αντίσταση παντού», «Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει», «Χέρι με χέρι να συντρίψουμε τον φασισμό» ενώ πετάχτηκαν μπουκάλια και αυγά στις δυνάμεις καταστολής.

Την περασμένη Πέμπτη στη περιοχή Mecidiyeköy της Ιστανμπούλ πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες κατά την οποία οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους διαδηλωτές για να διαλύσουν την πορεία. Γράφτηκαν συνθήματα εναντίον του κράτους έξω από ένα εμπορικό κέντρο και υπέρ του νεκρού διαδηλωτή(“O Metin Lokumcu ζει”). Στα στενά ακολούθησε άγριο κυνηγητό με ασφαλίτες να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους με γκλομπ.

http://www.youtube.com/watch?v=Rob_7yLdqPY&feature=player_embedded



Χθες πραγματοποιήθηκε συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη καταστολή, που οργανώθηκε από κολεκτίβα φεμινιστριών στην Ιστανμπούλ. Να σημειώσουμε ότι οι τραυματίες της ασφάλειας που αναφέραμε λίγο πιο πάνω ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες.

Ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις λίγο πριν από τις εκλογές (12 Ιουνίου). Επιχειρεί να ρίξει και να απορροφήσει τη δύναμη του BDP (Κουρδικό κόμμα) με φιλελεύθερο αριστερό λόγο,  ενώ απ’ την άλλη προσπαθεί να αφανίσει τους εθνικιστές του MHP επικεντρώνοντας την προσοχή της κοινής γνώμης στα σκάνδαλα των μελών του κόμματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα δύο προαναφερθέντα κόμματα είναι κοντά στο όριο εισόδου στη βουλή. Ο Ερντογάν θέλει να βγει απόλυτα ενισχυμένος μετά τις εκλογές και πριν την ψήφιση μεταρρυθμίσεων του συντάγματος, που αφορούν την ανακατανομή βουλευτικών εδρών με σκοπό φυσικά την εδραίωση της εξουσίας του, κάτι που φαίνεται ότι το καταφέρνει μέχρι στιγμής. Φασιστική πολιτική με φιλελεύθερο προσωπείο δηλαδή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: