Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τα βρήκαν... με απολύσεις στη ΚΕΟ(Ακόμα ένα πούλημα?)


Από την εφημερίδα πολίτης

Τη χρυσή τομή βρήκαν στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι στην οινοβιομηχανία ΚΕΟ και η Διεύθυνση της εταιρείας, θέτοντας τέρμα στην απεργία που πραγματοποιούσαν εδώ και μια εβδομάδα.

Η πρόταση του Υπουργείου τέθηκε σήμερα ενώπιον των εργαζομένων, οι οποίοι την υπερψήφισαν, ενώ την ίδια ώρα έγινε αποδεκτή και από την εργοδοτική πλευρά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 324 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης (ποσοστό 71.68%) και 119 ψήφισαν εναντίον (ποσοστό 26.32%).

Η πρόταση του Υπουργείου αναφέρει πως το προσωπικό του οποίου οι υπηρεσίες θα τερματιστούν λόγω πλεονασμού, θα περιοριστεί στα 120 άτομα παγκύπρια, ενώ η εταιρεία θα δέχεται ονόματα για εθελοντική αποχώρηση, με τον τελικό όμως λόγο, να τον έχει η ίδια.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα καταβάλει πρόσθετες αποζημιώσεις στο προσωπικό που θα αποδεσμεύσει λόγω πλεονασμού, για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας και συγκεκριμένα, θα καταβληθούν 11 ημερομίσθια για το προσωπικό που είναι κάτω των 57 ετών, 8 ημερομίσθια για το προσωπικό που είναι μεταξύ 57 και 60 ετών, ενώ 6 ημερομίσθια θα δοθούν για το προσωπικό που είναι πάνω από 60 ετών και μέχρι 63 ετών. Στα ημερομίσθια θα υπολογίζεται και ο 13ος και 14ος μισθός. Το ποσό των αποζημιώσεων, θα πρέπει να καταβληθεί από την εταιρεία σε 3 δόσεις. Το 40% του ποσού θα καταβληθεί την 1η Ιουλίου 2011, το 30% την 1η Ιανουαρίου 2012 και το υπόλοιπο 30% την 1η Ιουνίου 2012.

Όσον αφορά τη νέα συλλογική σύμβαση, η πρόταση αναφέρει πως θα έχει τριετή ισχύ, ενώ δεν θα υπάρξουν γενικές αυξήσεις μισθών, μέχρι το τέλος του 2014. Συγκεκριμένα, το 2012 δεν θα παραχωρηθούν καθόλου αυξήσεις στους εργαζόμενους, ενώ το 2013 και το 2014 θα παραχωρηθεί το μισό των προσαυξήσεων που προνοεί η κάθε κλίμακα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τριετίας, δεν θα υπολογίζεται η άδεια που αναλογεί στο 13ο και 14ο μισθό και η εταιρεία δεν θα καταβάλει εισφορές στο 13ο και 14ο μισθό (ταμείο προνοίας), ενώ μειώνεται κατά 1% η εισφορά της στο ταμείο υγείας. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης όπως όλα τα ωφελήματα του προσωπικού θα επανέλθουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την υπερψήφιση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύει την έγνοια και την ανησυχία των ίδιων των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας.

Εγώ λέω αλήθεια...

«Μιλάω πάντοτε με το πνεύμα της αλήθειας όσο σκληρή και να είναι», ανέφερε νωρίτερα στον 107.6 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις για τους υπαλλήλους της ΚΕΟ.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι να προστατεύσει τόσο την εταιρεία όσο και τους εργαζόμενους εκεί, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι παλικαριές  είναι αχρείαστες. Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε η εκκλησία να διαθέσει κάποια χρήματα από την περιουσία της, καθυστερώντας ενδεχομένως την ανέγερση του καθεδρικού ναού ώστε να διασωθεί η εργασία των εργαζομένων της οινο-βιομηχανίας, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε λαϊκισμό τέτοιου είδους προσεγγίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: