Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες στις αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις στο Σικάγο


Δεκάδες συλλήψεις αλλά και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Σικάγο μεταξύ της αστυνομίας και των αντι - ΝΑΤΟικών διαδηλωτών. Το Σικάγο λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο, με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν επιστρατευτεί αλλά και χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν συρρεύσει από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Chicago Tribune συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στη Michigan Avenue, όπου δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα, καθώς η αστυνομία ήταν αποφασισμένη να κρατήσει το πλήθος μακριά από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από άντρες της αστυνομίας. Ο ακριβής αριθμό δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο, ως τις 19:00 το απόγευμα τουλάχιστον επτά άτομα είχαν δεχτεί τις πρώτες βοήθειες στο Mercy Hospital, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις αρχές τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 45 συλλήψεις. Διώξεις σημειώθηκαν κατά δύο ανδρών που φέρονται να σχεδίαζαν «τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με την εφημερίδα The Chicago Tribune. Οι δύο άνδρες, 24 και 28 ετών, είναι ο τέταρτος και ο πέμπτος που διώκονται βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Μια ομάδα διαδηλωτών έσπευσε στο Art Institute, όπου η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Μισέλ Ομπάμα ήταν προγραμματισμένο να παραθέσει δείπνο νωρίς το βράδυ. Στο σημείο αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι περισσότεροι διαδηλωτές απλώς πέρασαν από το σημείο, ωστόσο, κάποιοι παρέμειναν επιμένοντας ότι «θέλουν να συναντήσουν τους Ομπάμα».

Συγκρούσεις μεταξύ ενός τεράστιου αριθμού αστυνομικών και εκατοντάδων διαδηλωτών σημειώθηκαν έξω από το McCormick Place, περίπου στις 16:00 το απόγευμα, μετά από μια μεγάλη διαδήλωση που ξεκίνησε από το Grant Park.

Διοργανωτές της διαδήλωσης παρότρυναν σε κάποιο χρονικό σημείο τους διαδηλωτές να κινηθούν από το σημείο σημειώνοντας ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει να τους απωθήσει τονίζοντας ότι προσπάθησαν πολύ να βεβαιωθούν ότι η πορεία θα ήταν ασφαλής και ειρηνική.


Η αστυνομία προέβη σε ανακοινώσεις στα ισπανικά και τα αγγλικά προειδοποιώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει νερό ή ήχο και άλλα αντιτρομοκρατικά μέτρα για να διαλύσει το πλήθος. «Σας διατάσσουμε να διαλυθείτε από το σημείο. Όσοι δεν συμμορφωθούν μπορεί να συλληφθούν ή να υποβληθούν σε άλλες ενέργειες υπό την αστυνομία». Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ότι πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο, κάποιοι προχώρησαν σε ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών.


Στο μεταξύ, περίπου 50 βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο Σικάγο πέταξαν τα μετάλλια που είχαν λάβει στο δρόμο, δείχνοντας ότι απορρίπτουν τους πολέμους υπό αμερικανική ηγεσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι βετεράνοι ήθελαν να παραδώσουν τα μετάλλιά τους σε κάποιον εκπρόσωπο του NATO. Όμως μπόρεσαν να φτάσουν μόνο ως το φράκτη γύρω από το συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ, περίπου ένα τετράγωνο από το σημείο όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντήσεις με άλλους ξένους ηγέτες. Τελικά οι βετεράνοι πέταξαν τα μετάλλιά τους προς την κατεύθυνση του συνεδριακού κέντρου.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: