Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Για τα μάτια της Τρόικα


Τα μέτρα που διέρρευσαν στον τύπο μεσοβδόμαδα αποτελούν την προέκταση του προσχεδίου του Μνημονίου που παρέδωσε η Τρόικα στην Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή του Μνημονίου που θα υπογράψει η Κύπρος με τους δανειστές. Όπως φαίνεται το χρονοδιάγραμμα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια καθότι από τις αρχές του καλοκαιριού που πέρασε είχαν εξαγγείλει ότι το φθινόπωρο θα ψηφιστεί το Μνημόνιο.

Η ανασφάλεια που επικρατεί στον κυπριακό λαό είναι έντονη. Το βιοτικό επίπεδο αναπόφευκτα γίνεται χαμηλότερο και το ζωνάρι σφίγγει περισσότερο. Υποτίθεται ότι η Κύπρος θα τελεί υπό καθεστώς Μνημονίου μέχρι το 2015. Αν κρίνει κανείς από τα άλλα κράτη που υπάγονται σε αυτό το κατοχικό καθεστώς η ημερομηνία λήξης δεν υπάρχει.

Ακριβώς την ίδια συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει η Τρόικα και στην Κύπρο. Επίθεση στα δημόσια οικονομικά και στις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να διασωθεί το διεφθαρμένο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που μεθοδευμένα δημιούργησε μία τεράστια «μαύρη τρύπα» στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Θεραπεία σοκ χαρακτήρισε ακόμα και ο Φιλελεύθερος το κοκτέιλ των προτεινόμενων μέτρων από τους τροϊκανούς για την Κύπρο με την επόμενη μέρα να περιέχει αρκετό ψαλίδισμα σε κεκτημένα και ωφελήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται οι εισηγήσεις της Τρόικας πρόκειται να κάνουν βάρβαρη την καθημερινότητα. 

Το αντιλαϊκό πακέτο περιλαμβάνει πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και το τίναγμα στον αέρα των οικογενειακών προϋπολογισμών από τη φοροεπιδρομή που έρχεται.

Το έλλειμμα για το 2012 «επιβάλλεται» να είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και να μην υπερβεί σε ποσοστό το 4% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό «χρειάζονται» μέτρα εξοικονόμησης της τάξης των 200 με 300 εκατ. ευρώ. Για να γίνει αυτό προβλέπεται πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μαχαίρι στο κρατικό μισθολόγιο κατά 15%. Επέκταση του παγώματος των μισθών και της προσωρινής εισφοράς επί των μεικτών αποδοχών για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Κατάργηση του 13ου μισθού. Μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για τους συνταξιούχους.  

Πέρα από την αφαίμαξη εργασιακών κεκτημένων η Τρόικα πιέζει την άμεση έναρξη διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, όπως της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των Κυπριακών Αερογραμμών. Και όλα αυτά για να εξοικονομήσουν 200 με 300 εκατ. ευρώ. Όταν οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας ήδη ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές του συνολικού κεφαλαίου ανέρχεται στα 1.8 δισ. ευρώ.

Για την μάχη των εντυπώσεων όμως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρέθηκε μεσοβδόμαδα στο Προεδρικό με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας της να δείξει κατανόηση, όταν αυτή πριν μερικούς μήνες δήλωσε ότι δεν έχει καμία λύπηση για τους έλληνες γιατί φοροδιαφεύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: