Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

«Διώχνουν» κωφό φοιτητή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Μια ανθρώπινη ιστορία εκτυλίσσεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: Λόγω της οικονομικής κρίσης, ένας κωφός φοιτητής, ο μοναδικός στο Πανεπιστήμιο, κινδυνεύει να χάσει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική. Και αυτό γιατί λόγω περικοπών το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα τερμάτισε το κονδύλι του διερμηνέα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ.

Ο Νικόλας Γεωργίου, κάτοικος Ανθούπολης Λευκωσίας, παρουσιάζει πλήρη αμφίπλευρη απώλεια ακοής (κώφωση) και επικοινωνεί αποκλειστικά στην κυπριακή νοηματική γλώσσα. Μετά από έναν πραγματικό αγώνα, όπως αναφέρουν οι γονείς του, Χριστάκης και Χριστίνα Γεωργίου, σε επιστολή τους προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου και με κοινοποίηση στη Βουλή, ο Νικόλας κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής, αφού πέρασε με επιτυχία τα μαθήματα του πρώτου έτους με βαθμολογία που κυμαινόταν από το 7 – 8.

Ο ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ.

Στην επιτυχία αυτή, αναφέρουν οι γονείς, εκτός από τις υπόλοιπες υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου (παροχή ατομικού μαθήματος, απλοποίηση της γλωσσικής διατύπωσης του εξεταστικού δοκιμίου, πρόσθετος χρόνος εξέτασης κ.τλ.) συντέλεσε η διερμηνεία των μαθημάτων στην κυπριακή νοηματική γλώσσα από διερμηνέα.

ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ.

Ωστόσο, συνεχίζουν οι γονείς του Νικόλα, η διερμηνέας τούς ενημέρωσε ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά της για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Μετά από έρευνα που έκαναν οι γονείς, διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν, πως «λόγω της περικοπής του κονδυλίου για τη στήριξη των φοιτητών με αναπηρίες, θα αποκοπεί το κονδύλι του διερμηνέα και για τον Νικόλα».

ΤΕΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ.

Και τονίζουν οι δύο γονείς στην επιστολή τους προς τον κ. πρύτανη του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη: «Αντιλαμβάνεστε ότι η αποκοπή της παροχής υπηρεσιών από διερμηνέα θα είναι καταστροφική για τον Νικόλα, αφού θα σημάνει και το τέλος των σπουδών του, μια και επικοινωνεί αποκλειστικά στην κυπριακή νοηματική γλώσσα. Παρακαλούμε θερμά όπως αναθεωρήσετε ενέργειές σας για τυχόν αποκοπή της υπηρεσίας αυτής. Να σημειωθεί πως έχουμε έρθει σε επαφή με άλλο διερμηνέα, που είναι πρόθυμος να αναλάβει τα καθήκοντα αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, καθώς και την πολιτική του Πανεπιστημίου για παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους φοιτητές, θα σας παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε άμεσα για τα πιο πάνω».

Όπως προαναφέραμε, η επιστολή των γονιών του Νικόλα κοινοποιήθηκε και στη Βουλή και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη. Ο τελευταίος με την παραλαβή της κατέθεσε στη Βουλή την εξής ερώτηση: «Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιες ενέργειες θα προβεί σχετικά με την υποστήριξη φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου που παρουσιάζει πλήρη αμφίπλευρη απώλεια ακοής (κώφωση) και την αποκοπή παροχής υπηρεσιών από διερμηνέα. Η υποστήριξη του συγκεκριμένου φοιτητή είναι απαραίτητη, για να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Επισυνάπτεται σχετική επιστολή απ' τους γονείς του φοιτητή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: