Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΟ - ΣΕΚ: Μονόδρομος το Μνημόνιο! Διαφωνία ΠΑΣΥΔΥ


Ρήγμα επήλθε στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου στη StockWatch ότι «θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε το παν να αποφύγουμε το μνημόνιο, όπως πολύ σωστά πράττουν η Ισπανία και Ιταλία». ΣΕΚ και ΠΕΟ διατύπωσαν σήμερα δημόσια τη διαφωνία τους με αυτή τη θέση της ΠΑΣΥΔΥ.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, διερωτήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Χατζηπέτρου πως θα λύσουμε το πρόβλημα χρηματοδότησης εάν δεν ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης.

«Eάν δεν μπούμε στο Μηχανισμό πώς θα επιλύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης" σημείωσε ο κ. Μωυσέως για να προσθέσει οτι "δεν θέλει κανένας να μπούμε στον Μηχανισμό Στήριξης, θέλουμε όμως χρήματα για να λειτουργήσει το κράτος μας, για να πληρώσουμε τα δάνεια που λήγουν του χρόνου και θέλουμε και χρήματα για να ενισχύσουμε τις τράπεζες μας».

«Εάν υπάρχουν αυτές οι λύσεις χωρίς Μηχανισμό Στήριξης θα είναι επιθυμητές», είπε ο κ. Μωϋσέως και διαχώρισε τη θέση της οικονομίας της Κύπρου που δεν της δανείζει κανένας με άλλες χώρες, οι οποίες ακόμη μπορούν να δανειοδοτούνται.

Τις δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ σχολίασε και ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος είπε ότι «το πρόβλημα όπως έχει λειτουργήσει, οδήγησε σε ένα σημείο ώστε η επιλογή της δανειοδότησης από αυτό τον mηχανισμό να προβάλλει ως μονόδρομος γιατί δυστυχώς οι λεγόμενες αγορές που παρουσιάζονται να έχουν τόση ισχύ, ενώ είναι απρόσωπες και δεν τις ξέρει κανένας, οδήγησαν στο να μην μπορεί η Κύπρος να χρηματοδοτηθεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της».

«Έτσι, όλοι συμφωνούμε με αυτό που λέει η ΠΑΣΥΔΥ αλλά όλοι κατανοούμε ότι εάν έχουμε μονόδρομο πρέπει να τον διαχειριστούμε ώστε η τελική κατάληξη να μην οδηγεί σε μια ισοπέδωση και σε μια διαδικασία να οδηγηθεί η Κύπρος σε μια πιο βαθειά κρίση και δεν θα ακυρωθούν σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Σε ότι αφορά τη χάραξη μετώπου έναντι των μέτρων που προτίθεται να επιβάλει η τρόικα ο κ. Κυρίτσης είπε ότι δεν ήρθε η ώρα για πανσυνδικαλιστική σύσκεψη. Θα πρέπει, είπε, το συνδικαλιστικό κίνημα να ενημερωθεί πρώτα τόσο για τις προτάσεις της τρόικας, όσο και για τις αντιπροτάσεις της κυπριακής πλευράς.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ υπέδειξε από την πλευρά του, ότι θα πρέπει να χαραχθεί κοινό μέτωπο από όλους κι όχι μόνο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Επι του ιδίου θέματος δηλώσεις έκανε και ο Γιώργος Ντάσης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ο οποίος είπε οτι "πρέπει να γίνεται σεβαστή η ελευθερία έκφρασης και δράσης του κάθε συνδικάτου και δεν μπορώ να γίνω κριτής αυτής της άποψης, αν και μπορώ να πω ότι, πρέπει να κάνουν μια ανάλυση, να επιχειρηματολογήσουν, να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στο ιστορικό της χώρας και στον αγώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί είμαστε πάντα όλοι μαζί αλλά δεν μπορώ να υπεισέρθω σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου».

Οι δηλώσεις Μωυσέως και Κυρίτση έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της συνεδρίασης της ομάδας των συνδικαλιστών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που διοργανώθηκε το μεσημέρι στη Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: