Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Εργατικές εκρήξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία


                                                        Ισπανία, Σάββατο 15 Σεπτέμβρη


Μια βδομάδα μόλις μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου του Ντράγκι για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη και ενώ για μέρες τα Χρηματιστήρια προεξοφλούσαν ότι οι κυβερνήσεις έχουν τώρα ευκολότερο δρόμο μπροστά τους, η απάντηση ήρθε από εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, τα συνδικάτα της Ισπανίας είχαν καλέσει πανεθνική κινητοποίηση στη Μαδρίτη, ενώ ταυτόχρονα η μεγαλύτερη συνομοσπονδία της Πορτογαλίας οργάνωνε διαδηλώσεις σε περισσότερες από 40 πόλεις.

Τα Νέα της Δευτέρας δίνουν μια εικόνα των διαδηλωτών στη Λισαβόνα, διευκρινίζοντας στη λεζάντα ότι η φωτογραφία δεν προέρχεται από το Σύνταγμα, αλλά από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Κι όμως, οι κυβερνήσεις του Ραχόι και του Κοέλιο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ένιωσαν για τα καλά όπως την ασφυκτική πίεση της εργατικής τάξης 'αλά ελληνικά', όπως σχολιάζουν οι δικές τους εφημερίδες. Μια διαδηλώτρια στην Πορτογαλία δηλώνει: “Αυτό που συμβαίνει στην Πορτογαλία σήμερα, συνέβη και στην Ελλάδα, συμβαίνει στην Ισπανία και εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες και σε άλλες ηπείρους. Το αποτέλεσμα ήταν παντού το ίδιο: καταστροφή”. “Εμπρός! Καταστρέφουν τη χώρα και πρέπει να τους σταματήσουμε”, ήταν το κεντρικό σύνθημα στην Ισπανία.

Προσυγκεντρώσεις

Δεκάδες χιλιάδες έφτασαν με πούλμαν και με τρένα στη Μαδρίτη ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα πούλμαν με τα οποία έφτασαν οι διαδηλωτές μπλόκαραν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Μέσα στην πόλη οργανώθηκαν εφτά διαφορετικές προσυγκεντρώσεις.

Στην κάθε μία οι διαδηλωτές φορούσαν διαφορετικά χρώματα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έφτασαν όλοι ντυμένοι στα μαύρα. Οι εργαζόμενοι στην υγεία είχαν άσπρες μπλούζες και στα πράσινα ήταν ντυμένοι οι εκπαιδευτικοί. Η UGT και οι CCOO (οι δύο μεγαλύτερες συνομοσπονδίες) προσπαθούν να κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Αναγκάστηκαν να οργανώσουν αυτήν την κινητοποίηση κάτω από την πιεση του κόσμου, αλλά προσπαθούν παράλληλα να αποφύγουν να κηρύξουν γενική απεργία. Στη συγκέντρωση όμως απείλησαν την κυβέρνηση ότι η γενική απεργία είναι όντως στον ορίζοντα. Η συνέχεια ωστόσο είναι άμεση. Στις 25 Σεπτέμβρη, το κίνημα 15Μ (το κίνημα των Αγανακτισμένων που είχε εμφανιστεί πέρυσι) καλεί περικύκλωση του ισπανικού κοινοβουλίου. Στις 26 Σεπτέμβρη υπάρχει γενική απεργία στη Χώρα των Βάσκων ενάντια στη λιτότητα.

Το κλίμα αγανάκτησης είχε εκφραστεί με συγκλονιστικό τρόπο και τέσσερις μέρες πριν από το Σάββατο, την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, στη Βαρκελώνη. Η 11η Σεπτέμβρη είναι η μέρα της καταλανικής ανεξαρτησίας και υπάρχει διαδήλωση κάθε χρόνο. Όμως, φέτος, η αστυνομία εκτιμάει ότι ο κόσμος ξεπέρασε το ενάμισυ εκατομμύριο. Οι σημαίες υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από το ισπανικό κράτος ήταν ασύγκριτα περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Το δίκτυο των κινητών τηλεφώνων κατέρρευσε για πολλές ώρες. Σε όλους είναι ξεκάθαρο ότι η διαδήλωση ήταν ένα μήνυμα ενάντια στη λιτότητα. 

Η Καταλωνία είναι το 1/5 της συνολικής ισπανικής οικονομίας, όμως η κυβέρνησή της δεν έχει αρκετά χρήματα στα ταμεία ούτε να πληρώσει τους δημόσιους υπάλληλους. Εδώ και ένα μήνα έκανε αίτηση για διάσωση από το ισπανικό κράτος, ενώ την περασμένη βδομάδα ακολούθησε η Ανδαλουσία. Στο μεταξύ ανάλογα αιτήματα έιχαν κάνει και η Βαλένθια και η Μούρθια.

Αμφίβολο

Ο Ραχόι προς το παρόν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν θα ζητήσει διάσωση με επιβολή μνημονίου από την Τρόικα. Κάποιοι λένε πως καθυστερεί μόνο μέχρι να γίνουν οι τοπικές εκλογές στη Γαλικία στις 21 Οκτώβρη, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα προλάβει. Για να κατέβει το έλλειμμα στο 4,5%, όπως απαιτεί η ΕΕ, πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάνω στα 90 δισεκατομμύρια που έχει ήδη αποφασίσει.

Στην Πορτογαλία οι διαδηλώσεις έγιναν κατά τόπους και παντού ήταν πολύ οργισμένες και ζωντανές. Τα πιο οργανωμένα μπλοκ ήταν των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών, των πυροσβεστών και των δημόσιων υπάλληλων. Στη Λισαβώνα οι διαδηλωτές πολιόρκησαν τα γραφεία του ΔΝΤ, πετώντας ντομάτες και πυροτεχνήματα. Αστυνομικά σκυλιά και ελικόπτερα είχαν επιστρατευθεί για να προστατεύσουν το κτίριο της κυρίας Λαγκάρντ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (από 11% του μισθού στο 18%) με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Έτσι, λένε, θα μειωθεί η ανεργία.

Μέχρι τώρα, το μεγάλο ατού της Πορτογαλίας, σύμφωνα με την Τρόικα, ήταν η συναίνεση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα, που είχε ξεκινήσει πριν καν επιβληθεί το μνημόνιο. Τώρα η συναίνεση ξηλώνεται. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ) απειλεί ανοιχτά ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση και θα καταθέσει πρόταση μομφής αν δεν παρθούν πίσω οι αυξήσεις στους φόρους. Φυσικά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι αν αναλάβει αυτό τα ηνία της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να τηρεί τις “υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές” αλλά θα βρει “εναλλακτικές λύσεις”. Όμως η σταθερότητα της κυβέρνησης, η οποία τώρα κλείνει μόλις τους 15 μήνες στην εξουσία, εξαρτάται από τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι πλέον δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Η δράση της εργατικής τάξης ταρακουνάει ισχυρά τις κυβερνήσεις της λιτότητας σε Ισπανία και Πορτογαλία. Αν οι αγώνες στην Ελλάδα μέχρι πέρσι έμοιαζαν εξαίρεση, σήμερα είναι κομμάτι ενός γενικευμένου κύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: