Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μαζική μαθητική διαδήλωση χτες στην Λεμεσό (φωτό)

Οι πορείες διαμαρτυρίας των μαθητών ενάντια στην τρόικα και τα μνημόνια συνεχίστηκαν χτες με μαζική πορεία στην Λεμεσό. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό νοσοκομείο και πορεύτηκαν προς την πλατεία διοικητηρίου στο κέντρο της Λεμεσού όπου και διαδήλωσαν.

Στην πορεία συμμετείχε οργανωμένα η πρωτοβουλία μαθητών Λεμεσού που συγκροτήθηκε πρόσφατα και εκφράζει ευρύτερα το αντικαπιταλιστικό ρεύμα μέσα στη μαθητική νεολαία. Η πρωτοβουλία μαθητών είναι ανεξάρτητη από κομματικές παρατάξεις και λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά μέσα από ανοικτές συνελεύσεις. Η μαχητική της παρουσία και ο ανατρεπτικός της λόγος κέρδισε τις εντυπώσεις και έδωσε ελπίδα και προοπτική στην νεολαία που θέλει να παλέψει για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων μέσα από ανυποχώρητους και ακηδευμόνευτους αγώνες.

Το πανό της πρωτοβουλίας μαθητών έδινε ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό μήνυμα: Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, δεν θα γίνουμε δούλοι κανενός. Μέσα από τα συνθήματα και τα κείμενα που μοίραζε η πρωτοβουλία έκανε σαφές ότι η τρόικα και τα μνημόνια δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης συγκεκριμένων προσώπων η κομμάτων, αλλά οφείλεται στην δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και την πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα, όπως και το μνημόνιο. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τις μνημονιακές πολιτικές που προώθησαν και εφάρμοσαν τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, πολιτικές που επιβλήθηκαν με τη ομόφωνη υπερψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων των δύο κυβερνήσεων από όλα τα κόμματα.

Μερικά από τα συνθήματα της πρωτοβουλίας ήταν: Ούτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ να σπείρουμε τον σπόρο της εξέγερσης παντού. Μαθητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά. Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών. Όταν τα βρίσκουν στο κτίριο της βουλής η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς. Σε Κύπρο Ελλάδα και Τουρκία ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία. Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει έξω οι λαοί από την ευρωζώνη.

Το κείμενο της πρωτοβουλίας μαθητών Λεμεσού:


ΟΥΤΕ Ε.Ε. ΟΥΤΕ ΔΝΤ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ
ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ

Ας βρούμε λοιπόν ποιος πραγματικά μας πίνει το αίμα;
Η κρίση αυξάνεται μέρα με την μέρα και αυτό είναι κάτι που όλοι μας βιώνουμε στο πετσί μας. Ο κίνδυνος για εμάς τους μαθητές ένεκα του ότι το μέλλον μας είναι αβέβαιο έρχεται αργά και μεθοδικά. Η κρίση δεν διατάζει απλά να γίνουμε φτωχοί αλλά να γίνουμε και αναλώσιμοι. Πλέον ο άνθρωπος θα αναλώνεται μέσα σε μια φθίνουσα κοινωνία με ανθρώπους κούφιους από άξιες και σχέσεις. Στόχος των κεφαλαιοκρατών είναι η πτώχευση , εκτός από τα πορτοφολιών μας, του μυαλού μας και των ιδεών μας, ούτως ώστε να μπορούμε με άνεση να γίνουμε τα φερέφωνα τους. 

Κάνεις από εμάς δεν ευθύνεται ουσιαστικά για όλη αυτή την κρίση συνεπώς κάνεις από εμάς δεν διατίθεται να την πληρώσει. Η καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε οδήγησε σε αυτή την κρίση που μας χτυπούσε την πόρτα εμμονικά εδώ και πολλά χρόνια. Στη λογική αυτού παράλογου συστήματος είναι η ασταμάτητη δανειοδότηση, κάτι που απλώς οδηγεί σε φαύλο κύκλο τα κράτη, και δεσμεύει τους λαούς για ολόκληρες γενιές. Η οικονομία της Κύπρου λόγω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή ένωση , ακολούθησε τη μοίρα  άλλων μικρών Ευρωπαϊκών κρατών που οδηγήθηκαν όπως και εμείς στην αποβιομηχάνιση τους. Ο μισός σχεδόν πληθυσμός παράτησε την πραγματική βιομηχανία και την πραγματική παραγωγή και βρήκε εργασία σαν τραπεζικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, σε ένα γιγαντωμένο Τραπεζικό σύστημα το οποίο ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει και να μας πάρει όλους μαζί του. Οι τράπεζες της Κύπρου βρίσκονται σε πλήρη αποπροσανατολισμό και κατάρρευση βλέποντας τις επενδύσεις τους να φθίνουν συνεχώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάζει κατευθείαν χέρι στα κεφάλαιά τους.
       
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρολό «παντογνώστη καθηγητή» υποχρεώνει το λαό της Κύπρου , τους γονείς μας αι κατ’ επέκταση εμάς, να πληρώσουμε για λάθη που ευθύνονται οι μεγάλοι καπιταλιστές. Τα εγχώρια μνημονιακά κόμματα σε συνεργασία με τα ΜΜΕ παρακινούν τον λαό να συγκαταθέσουν και να δεχτούν  χωρίς διαμαρτυρία τις όποιες «λύσεις» αποφασίσουν. Να συγκαταθέσουν σε τι; Να γίνουν θεατές της καταστροφής των εργαζομένων και της χώρας τους ενώ οι μεγαλοεπενδυτές να μένουν ανέγγιχτοι; Να γίνουν θεατές της ατιμωρησίας των υπευθύνων, ενώ οι ίδιοι και τα παιδιά τους δεν θα έχουν μέλλον; Εννοείται ότι τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει τώρα. Τα 10 δις δεν θα μας τα χαρίσει κάποιος αλλά ο Κυπριακός λαός θα τα πληρώσει με κόπο και μόχθο. Μια σειρά από περικοπές μισθών, συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων και αλλά πολλά όπου ο κάθε ένας μας θα υποστεί. Η μοναδική σιγουριά όπου προσφέρει το πρώτο μνημόνιο είναι τα επακόλουθα του! 

Η εκμετάλλευση και η υποβάθμιση των ζωών μας έρχεται από τους ανθρώπους όπου εμείς αφήνουμε ανενόχλητους να δρουν. Όλοι όσοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη εκεί όπου μπορούσαν δημιουργώντας ένα κλίμα διαίρει και βασίλευε, απέτυχαν πλήρως. Άστοχα προσπαθούν να διασπάσουν τους ανθρώπους που θα βγουν στον δρόμο και θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Ας βρούμε λοιπόν ποιος πραγματικά μας πίνει το αίμα;
          
Εμείς ως Μαθητική Πρωτοβουλία Λεμεσού καλούμε όλους εσάς να γίνεται ένα μαζί μας. Να αγωνιστούμε και να δράσουμε ομαδικά. Κάθε μέρα, με κάθε τρόπο να διαδηλώνουμε κατά της ανεργίας και την φτώχειας όπου μας καταδικάζουν να ζούμε. Αυτοί που εγκαλούν τον πατριωτισμό μας, το κάνουν μόνο για να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να φορτώσουν σε μας τα βάρη της κρίσης και την ευθύνη στους κακούς ξένους. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, εγχώριοι και ξένοι καπιταλιστές! Ας ενωθούμε με κοινό παρονομαστή την ανατροπή του συστήματος. Ενός συστήματος όπου καταπατά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και πλουτίζει τα αφεντικά. Το δίκαιο πνιγεί όλους, ας ενώσουμε τις φωνές μας για ένα κοινό αγώνα. Εμείς τασσόμαστε διπλά από κάθε Ευρωπαίο όπου βιώνει αυτόν τον εξευτελισμό χωρίς κανένα διαχωρισμό.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΗ

Μαθητική Πρωτοβουλία Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια: