Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει μνημόνιο; Tο παράδειγμα της Ελλάδας


Αναμφισβήτητα η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτελεί οδηγό και ζωντανό παράδειγμα για την πορεία αλλά και για τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μια τέτοια ένταξη. 

Στην πραγματικότητα είχαμε συνηθίσει (δυστυχώς) το ΔΝΤ να καταστρέφει οικονομικά υποανάπτυκτες χώρες τις οποίες ανάγκαζε να δανειστούν τεράστια ποσά και μετά για να τις σώσει τις εξωθούσε στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους και των δημόσιων επιχειρήσεων και διαμόρφωνε εκείνες, τις αναγκαίες, εργασιακές συνθήκες που χρειάζονταν ώστε να αρχίσουν οι επενδύσεις, με τρομερά περιθώρια κέρδους για τον εμπνευστή του ταμείου, την μαμά Αμερική. 

Η πρωτοπορία της Ελλάδος είναι ότι αποτέλεσε μέρος ενός πειράματος. Ήταν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα την οποία ανέλαβε να «σώσει» το ΔΝΤ και μάλιστα η καινοτομία ήταν διπλή αφού εμφανίστηκε και ο νέος mini wanabe -σούπέρ-ήρωας ΕΚΤ. Το νέο αυτό ψυχοπαίδι μαθαίνοντας από την μητέρα του καπιταλιστικού συστήματος (ΗΠΑ) ότι μόνο με διαπλοκές και διαφθορά μπορεί να αντέξει αυτό το σάπιο σύστημα, ειδικά μπροστά στις κρίσεις που γεννά το ίδιο, αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του βήματα. Το πείραμα αυτό μάλλον αποτιμήθηκε θετικά και γι’αυτό βλέπουμε το ένα μετά το άλλο, τα κράτη γουρουνάκια και μη, να μπαίνουν κάτω από τις φτερούγες των μνημονίων.

Αλλά ας το δούμε λίγο πιο ψύχραιμα. Δεν μπορεί να είναι όλα λάθος. Οι κυβερνήσεις για παράδειγμα στην Ελλάδα είχαν φτάσει την χώρα σε μια απελπιστική κατάσταση, Διαφθορά παντού, η Siemens αλώνιζε, τα υποβρύχια αν παραδίνονταν έγερναν, οι σπατάλες του δημοσίου ανυπολόγιστες, οι διορισμοί έδιναν και έπαιρναν, ενώ η λίστα με τα παραδείγματα της κακοδιαχείρισης δεν σταματάει πουθενά. 
Άρα η κατάσταση ήταν κακή από πριν αν αναλογιστεί κανείς και το έλλειμμα. Χρειαζόταν μια αλλαγή. Προφανώς όμως το έλλειμμα στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε μόνο του. Το δημιούργησαν άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, με υπόσταση, με πολιτική θέση και το χειρότερο όλων, το δημιούργησαν σκοπίμως. (Σημ. ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης αξίζει να διαβάσουμε το σημείο που ο Καρλ Μαρξ αναφέρεται στο πώς χρησιμοποιείται το χρέος για την χειραγώγηση ενός λαού. Τα συμπεράσματα θα είναι πολύτιμα και χρήσιμα από όποιο πολιτικό μετερίζι και αν προέρχεται ο καθένας μας.)

Οι κυβερνήσεις λοιπόν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν αυτό το χρέος και μας έφτασαν σε αυτό το σημείο οπότε είναι θετικό που εμπλέκονται ΔΝΤ και ΕΚΤ σαν πιο αξιόπιστοι και φερέγγυοι για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα. Πάμε πάλι ψύχραιμα να δούμε τα γεγονότα.

Από το «λεφτά υπάρχουν» και το «η ανάπτυξη έρχεται» του Γιωργάκη φτάσαμε στο μαγείρεμα των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και την είσοδο της Ελλάδος άρον άρον στο πρώτο μνημόνιο. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει δεν το έκανε. Υπέγραψε την εκχώρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και σύναψε τρελά δάνεια για να ξεπληρώσει τα χρέη της και για να…δημιουργήσει νέα. Εκατοντάδες δις ευρώ διοχετεύτηκαν σταδιακά στις τράπεζες (πάνω από το μισό των δανεισμένων χρημάτων) για να μην καταρρεύσουν(;). Μιλάμε για τις ίδιες τράπεζες που εν μέσω κρίσης συνέχιζαν να έχουν κερδοφορία στα προ κρίσης επίπεδα.

Το μεγαλύτερο ποσό των δανείων των νέων μνημονίων διοχετεύτηκε για να εξοφλήσουν τους τόκους των προηγούμενων, ενώ οι προαιρετικές επαναγορές ομολόγων που πραγματοποίησε η Ελληνική Κυβέρνηση, σε χρόνο που δεν ήταν συμφέρουσες για το ελληνικό δημόσιο, έδωσαν την δυνατότητα σε επενδυτικές εταιρείες να διπλασιάσουν το κεφάλαιό τους σε λιγότερο από εξάμηνο.

Και μιας και μιλάμε για αποδόσεις να διευκρινίσουμε ότι οι τράπεζες των κεντρικών ευρωπαϊκών χωρών, δανείζονται από την ΕΚΤ με προνομιακό επιτόκιο 1%  και δανείζουν στην Ελλάδα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας με 6 και 7%. Στο ταμείο βέβαια της ΕΚΤ συνεισφέρει και η Ελλάδα στο αναλογούν ποσό. Δηλαδή δίνουμε χρήματα σε ένα ταμείο σαν χώρα, το οποίο τα δανείζει σε τράπεζες με 1% για να μπορεί η τράπεζα να δανείζει σε εμάς με 7%. (αυτός είναι ο καπιταλισμός με απλές λέξεις).

Όσο κι αν προσπαθείς να χωρέσεις τις συνέπειες του μνημονίου σε δυο σελίδες δεν μπορείς. Θα πρέπει να μιλήσεις για τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων σε επίπεδα πάνω του 50% την στιγμή που οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής αυξάνονται. Για τους φόρους που ξεπηδούν από παντού και φορολογούν τα πάντα, για το Σύνταγμα που καταστρατηγείται και ακόμα και όταν το ΣτΕ βγάζει έναν νόμο αντισυνταγματικό ο αντίστοιχος υπουργός το αρνείται και τον εφαρμόζει. Έχουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την επιβολή πλαφόν προσλήψεων στο δημόσιο και το κλείσιμο ακόμα και νοσοκομειακών μονάδων όπως αυτό της καρδιολογικής κλινικής νεογνών στο Παίδων όπου χθες είχαμε το όγδοο θύμα των περικοπών από την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. 

Περικοπές και στα σχολεία, τμήματα τάξεων με περισσότερους από τριάντα μαθητές, μαθητές που από την επαρχία πληρώνουν μόνοι τους τα μεταφορικά ενώ ξεκινούν για το σχολείο τους ακόμη και δύο ώρες νωρίτερα για να φτάσουν στο κοντινότερο σχολείο. Καθημερινές καταγγελίες δασκάλων για λιποθυμίες παιδιών από ασιτία.

Πωλήσεις κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων για ένα κομμάτι ψωμί (ΟΠΑΠ, Αγροτική, Ταμιευτήριο, λιμάνια κτλ), πωλήσεις ολόκληρων μεταλλείων χρυσού σε τιμή μικρότερη από το 1% του εκτιμώμενου όγκου μεταλλεύματος και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιβαλλοντικές συνθήκες εξόρυξης και την καταστροφή που θα προκαλέσει μια τέτοια διαδικασία. Πωλήσεις ακόμα και νησιών, χιλιόμετρα παραλίας ακόμα και δασών.

Το να ζεις στην Ελλάδα του μνημονίου είναι δύσκολο. Το να την διοικείς είναι απλά περίεργο. Ταυτόχρονα με όλη την φτώχεια γύρω σου αγοράζεις φρεγάτες, συμμετέχεις σε πολεμικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, στο Ιράκ, σε συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ προσπαθείς να αγοράσεις  ραδιενεργούς τενεκέδες από την Αμερική πληρώνοντας το βάρος τους σε χαβιάρι.

Ότι κινείται καταπνίγεται, ότι αντιστέκεται χτυπιέται. Στέλνεις τα ματ και χτυπάνε όλες τις πορείες, προληπτικές συλλήψεις στο σωρό, κατασκευασμένα στοιχεία, με ευθείες βολές δακρυγόνων ανοίγεις το κεφάλι μαθήτριας μέσα στο προαύλιο του σχολείου της επειδή δεν θέλει να μεγαλώσει μέσα στον καρκίνο των χημικών. Στέλνεις ασφαλίτες σε συνελεύσεις εργατικών σωματείων, πολιορκείς την Κερατέα για μήνες,  τρομοκρατείς την Ιερισσό και απαγάγεις κυριολεκτικά τους κατοίκους της, επιστρατεύεις τους εργαζόμενους στο μετρό και τα λιμάνια μοιράζοντας τα φύλλα στα σπίτια τους με περιπολικά, σειρήνες και πάνοπλους αστυνομικούς στις 4 τα χαράματα.

Στοχοποιείς τους μετανάστες για όλα όσα γίνονται, μαζεύεις τοξικομανείς και τους κλείνεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απαγάγεις καθηγητές μέσα από το προαύλιο του σχολείου τους, προμοτάρεις τους φασίστες μέσα από τα ΜΜΕ για να κάνουν όλη την βρόμικη δουλειά. Ξύλο σε απεργούς, σε αριστερούς. Τρομοκρατείς τον κόσμο να μην αντιδράσει.

Μιλάς για την κόντρα σου με την Τουρκία και πώς θα φτιάξεις την Αγιά-Σοφιά, θυμάσαι την Βόρειο Ήπειρο και λες δεν τελείωσε ποτέ ο πόλεμος, θυμάσαι ακόμα και την Κύπρο που κάποτε «ήταν μακριά»(Κ. Καραμανλής). Όλα αυτά για να είναι μακριά τα πραγματικά προβλήματα.

Μέσα σε τρία χρόνια οι ίδιοι που έφτασαν εδώ την χώρα οι ίδιοι κόβουν τα πάντα και ηγούνται αυτής της επίθεσης. Είναι οι ίδιοι που θα μιλήσουν για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Για δουλειά και την Κυριακή, για δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα χωρίς κεκτημένα. Είναι αυτοί που καθορίζουν μισθούς στα 400€ και συζητούν με πολυεθνικές για μισθούς των 300€. 

Αλήθεια πόσο τραγικό είναι να υπάρχουν χαρτονομίσματα που η αξία τους είναι μεγαλύτερη από τον μηνιαίο μισθό του μισού τουλάχιστον πληθυσμού της χώρας; Αυτή είναι η Ελλάδα του μνημονίου, η Ελλάδα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή θα γίνει η αυριανή Κύπρος. Εκεί θα την οδηγήσει η ένταξή της στο ΔΝΤ όπως εκεί οδηγήθηκαν Ισπανία και Πορτογαλία.

Το να ζεις στην Ελλάδα του μνημονίου τελικά δεν είναι για όλους δύσκολο. Αν είσαι εργαζόμενος, αγρότης, άνεργος μικρομεσαίος θα ζοριστείς σίγουρα. Μπορεί να είσαι ένας από τους χιλιάδες που θα ξενιτευτούν, μπορεί να είσαι ένας από τους εκατοντάδες που θα αυτοκτονήσουν. 

Αλλά το να είσαι κεφαλαιοκράτης, εφοπλιστής, τραπεζίτης, εργοστασιάρχης, στέλεχος σε πολυεθνική είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην φαίνεται τόσο αλλά σίγουρα με τις συνθήκες που επικρατούν και με τους όρους που χτίζεται το αύριο η Ελλάδα θα αποτελεί το καλύτερο μέρος επενδύσεων. Μηδενική φορολόγηση, μισθοί 300€, δουλειά 7ήμερη-12ωρη, αποσυντονισμένα και απαγορευμένα εργατικά σωματεία. Μόνο εκεί θα μπορείς σα γνήσιος καπιταλιστής να απομυζήσεις την μεγαλύτερη υπεραξία από τους εργαζόμενους.

Η ανάπτυξη θα έρθει, αυτό είναι σίγουρο. Σίγουρες δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες θα μας βρει. Η κοινωνία θα υποδεχτεί την ανάπτυξη εκείνη όπου οι παραγωγικές σχέσεις θα έχουν στον κέντρο τον άνθρωπο, το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον ή θα έρθει η ανάπτυξη του υπαρκτού καπιταλισμού που απέτυχε όπου και αν εφαρμόστηκε; Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην φτώχεια των πολλών για τον πλούτο των λίγων, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην βία και στον πόλεμο. 

Σήμερα είναι η ώρα να πάρεις θέση, αύριο ίσως είναι αργά. Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με τις αυταπάτες. ΔΝΤ σημαίνει φτώχεια, εκμετάλλευση, ξεπούλημα.
Να υψώσουμε πύργο ατίθασο την αξιοπρέπεια του λαού και της τάξης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: