Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Αντιφασιστικό κίνημα σε όλο τον κόσμο

Με την συμμετοχή αγωνιστών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία, την Καταλωνία, την Πολωνία, την Δανία και την Βρετανία έγινε το πρωί της περασμένης Κυριακής η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση που είχε οργανώσει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στην Αθήνα. 

Η συνάντηση είχε την υποστήριξη δεκάδων ακόμα αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, εργατικών συνδικάτων και οργανώσεων της αριστεράς από όλο τον κόσμο, που δεν κατάφεραν να στείλουν κάποιον εκπρόσωπο στην Αθήνα.

Η συνάντηση υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση της ΚΕΕΡΦΑ για μια μεγάλη παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό το Σάββατο 22 Μάρτη 2014.

Την συζήτηση άνοιξε με μια σύντομη εισαγωγική ομιλία ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Θέλουμε συντονισμένη δράση σε όλη την Ευρώπη. Να τσακιστεί η Χρυσή Αυγή εδώ στην Ελλάδα, να τσακιστεί η πολιτική του ρατσισμού. Στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό και φασισμό”.

Βρετανία

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γουέιμαν Μπένετ, από την κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό (United Against Fascism) της Βρετανίας.

“Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι φασίστες παντού είχαν στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα για να δουν τι θα γινόταν. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή. Στη Βρετανία η αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής είναι το BNP, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Το BNP έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην Χρυσή Αυγή. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το πλήγμα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Νόμιζαν ότι θα τα κατάφερναν να τη γλυτώσουν. Και έχει τεράστια σημασία ότι βρέθηκαν στη γωνία, μετά τη δολοφονία.

Υπάρχει μια επιστροφή του ρατσισμού στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν τρεις μεγάλες ρατσιστικές οργανώσεις. Έχουμε το BNP, που είναι φασίστες με κοστούμια. Έχουμε το EDL, την Λίγκα Αγγλικής Άμυνας, φασίστες του δρόμου. Και έχουμε ρατσιστές λαϊκιστές, όπως είναι το UΚΙP, το νέο δεξιό ευρωσκεπτιστικό κόμμα “ανεξαρτησίας”. Και πρέπει να τους σταματήσουμε.

Το EDL έκανε δυναμικά την εμφάνισή της στις αρχές του καλοκαιριού, ύστερα από την δολοφονία ενός στρατιώτη από έναν μουσουλμάνο. Το EDL κατάφερε, αξιοποιώντας την δολοφονία, να οργανώσει 34 συγκεντρώσεις μίσους μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Κάποιες από αυτές τις διαδηλώσεις συγκέντρωσαν πάνω από 1000 φασίστες.

Η κατάσταση έμοιαζε δύσκολη. Στο τέλος, όμως, αυτοί που νίκησαν είμαστε εμείς. Πριν από τρεις βδομάδες προσπάθησαν να βαδίσουν στο Τάουερ Χάμλετς, μια από τις συνοικίες του κέντρου του Λονδίνου. Δεν τα κατάφεραν γιατί βρήκαν τον δρόμο φραγμένο από μια αντισυγκέντρωση 5000 αντιφασιστών. Φωνάζαμε “δεν θα περάσετε”. Και δεν πέρασαν. Έμειναν εκεί και κλαψούριζαν, ‘οι μετανάστες ελέγχουν την πόλη’, ‘δεν έχουμε ελευθερία να βαδίζουμε στους δρόμους’. Τους απαντήσαμε, φυσικά, ότι αυτό είναι αλήθεια”.

Αυστραλία

“Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να πω ότι έρχομαι από μια χώρα που ιδρύθηκε πάνω σε φασιστικές αρχές, πριν ακόμα εφευρεθεί ο φασισμός”, είπε ο Αλέξης Κακαφίκας από την κίνηση “Όχι στην Χρυσή Αυγή” της Μελβούρνης (Αυστραλία). “Δημιουργηθήκαμε μέσα από την εκδίωξη και την εξόντωση των Αβορίγινων. Κάθε κίνημα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στην Αυστραλία είναι αναγκασμένο να έχει ανάμεσα στους στόχους του την αυτοδιάθεση και την δικαιοσύνη απέναντι στους Αβορίγινες.

Είμαστε μια ομάδα Ελληνοαυστραλών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Η πρώτη φορά που μάθαμε για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Μελβούρνη ήταν το 2011, όταν δημοσιοποιήθηκαν μερικές φωτογραφίες με μέλη της Χρυσής Αυγής στον γιορτασμό της επετείου της 25 Μαρτίου. Μάθαμε ότι είχαν συγκροτήσει έναν πυρήνα στην Μελβούρνη και διεκδικούσαν παρουσία στην πολιτική σκηνή. 

Στην επόμενη παρέλαση, το 2012, εμφανίστηκε μια ομάδα 10-15 χρυσαυγιτών με μια μεγάλη σημαία. Όταν προσπαθήσαμε να μοιράσουμε φυλλάδια, που εξηγούσαν ότι είναι ναζί, ήρθε η περιφρούρηση της παρέλασης για να μας εμποδίσει. Τους είπαμε ότι οι ναζί μοίραζαν φυλλάδια -για να εισπράξουμε την απάντηση ότι είχαν ζητήσει και πάρει άδεια για αυτό. Η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε υπό την επίσημη προστασία της ελληνικής κοινότητας.

Βασική μας δραστηριότητα αυτόν τον καιρό ήταν να μεταφράζουμε και να δημοσιοποιούμε κείμενα από την Ελλάδα που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Μάθαμε πρόσφατα ότι η Χρυσή Αυγή στη Μελβούρνη μάζεψε 50.000 αυστραλιανά δολάρια, μέσω ενός φιλανθρωπικού, υποτίθεται, εράνου. Έχουμε αρχίσει μια έρευνα για να μάθουμε ποιοί είναι αυτοί που χρηματοδοτούν την Χρυσή Αυγή και έχουμε σαν στόχο να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους.”

Πολωνία

“Οι φασίστες προσπαθούν πάντα να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να απλώσουν τον τρόμο τους και να στοχοποιήσουν τους μετανάστες”, είπε η Ελισίφ Ρογνλιέν από το “Κίνημα της 11ης Νοέμβρη” της Πολωνίας. “Η αντιφασιστική απεργία, όπως έγινε στην Ελλάδα, είναι ο καλύτερος τρόπος να τους σταματήσουμε.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της αντιφασιστικής πάλης ήταν η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943. Έτσι όταν κινητοποιηθήκαμε στις 11 Νοέμβρη, (από όπου προέρχεται και το όνομα της πρωτοβουλίας), ενάντια στην απόπειρα των φασιστών να βαδίσουν στην ημέρα της ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ξεκινήσαμε από το μνημείο της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας. Αυτό το μέρος μας θυμίζει το πραγματικό πρόσωπο, τη φρίκη του φασισμού αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλείο της πάλης ενάντια στους ναζί.

Οι φασίστες στην Πολωνία δεν είναι ιδιαίτερα δυνατοί. Είναι διασπασμένοι σε πολλές και διαφορετικές οργανώσεις και δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Είναι σκληροί φασίστες, χρησιμοποιούν τα ναζιστικά σύμβολα, αλλά παρόλα αυτά έχουν καταφέρει να συμπαρασύρουν στις κινητοποιήσεις τους έναν ευρύτερο, χαλαρό περίγυρο -που δεν είναι ναζί. Και έχουν αρχίσει να οργανώνουν κάποιες επιθέσεις ενάντια σε ομιλίες της αριστεράς, σε βάρος μεταναστών και Ρομά -η πιο γνωστή από αυτές τις επιθέσεις ήταν ο εμπρησμός του σπιτιού ενός Ινδού, όπου ζούσε μαζί με την Πολωνέζα γυναίκα του.

Εμείς οργανώσαμε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και αντιδιαδηλώσεις. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν οι απόπειρες να μπλοκάρουμε την παρουσία των ναζί στις επετείους της 11 Νοέμβρη. Δεν έχουμε καταφέρει να τους απαγορεύσουμε ολοκληρωτικά να βαδίσουν -αλλά τα δυο τελευταία χρόνια τους έχουμε εκδιώξει από τους κεντρικούς δρόμους, μπορούν να “παρελάσουν” μόνο στα στενάκια”.

Κύπρος

“Στην Κύπρο το ΕΛΑΜ είναι ξεκάθαρα οργανικό κομμάτι της Χρυσής Αυγής”, είπε ο Γιάννης Σωκράτους από τους ΑΝΤ.ΑΡΤΕΣ της Κύπρου. “Ο πρόεδρος του ήταν μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής. Από το 2004 που εμφανίστηκαν σαν Χρυσή Αυγή Κύπρου είχαν τον ίδιο πρόεδρο που έχουν και τώρα ως ΕΛΑΜ. 

Είναι πασιφανές ότι έχουν την ίδια κάλυψη από την κυβέρνηση και την αστυνομία που είχαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχουν χτυπήσει μετανάστες και δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίθεση ενάντια σε αντιρατσιστικό φεστιβάλ, όπου μαχαίρωσαν δυο Τουρκοκύπριους και μετανάστες. Η αστυνομία έκανε οχτώ συλλήψεις αντιρατσιστών, μέλη αναγνωρισμένων αντιρατσιστικών οργανώσεων και τους έσερνε για πολλούς μήνες στα δικαστήρια ενώ δεν έγινε καμιά σύλληψη από τους φασίστες, ούτε υπήρξε καμιά κατηγορία.

Μετά την δολοφονία του Φύσσα έγιναν δύο συγκεντρώσεις, μια στην Λευκωσία και μια στην Λεμεσό, με την συμμετοχή ατόμων από την αριστερά και τον αναρχικό χώρο. Πλέον όλοι λένε δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ανοχή. Πρέπει να τσακίσουμε τους φασίστες σε κάθε κοινωνικό χώρο”.

Δανία

Η μάχη ενάντια στους φασίστες γυρνάει πίσω στη δεκαετία του 1990 στη Δανία, όταν οι νεοναζί είχαν φτάσει στο σημείο να στέλνουν βόμβες σε γραφεία οργανώσεων δολοφονώντας τότε το μέλος των Διεθνών Σοσιαλιστών Χένρικ Κρίστενσεν. Την εποχή εκείνη οργάνωσαν μια καμπάνια ενάντια στους αλλοδαπούς μαγαζάτορες. Το αποτέλεσμα, όμως, αυτής της επίθεσης ήταν, όπως εξήγησε η Κριστίν Περ, να ξεπηδήσει ένα μεγάλο αντιρατσιστικό κίνημα, με τη συμμετοχή αντιρατσιστών, συνδικαλιστών και ανθρώπων από τις γειτονιές. Το κίνημα οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις και απομόνωσε τους φασίστες.

“Σε εκείνη την φάση τούς σταματήσαμε. Αλλά σήμερα προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση και την ανεργία για να επιστρέψουν. Ο πυρήνας της νέας προσπάθειας είναι το “Κόμμα των Δανών”, ένα κόμμα που έχει συσπειρώσει όλα τα παλιά στελέχη των ναζιστικών οργανώσεων. Είναι ένα κόμμα στο πρότυπο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, φασίστες με γραβάτες και κοστούμια. Πριν μια βδομάδα το Κόμμα των Δανών οργάνωσε διαδήλωση συμπαράστασης στην Χρυσή Αυγή, με σύνθημα να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει πολύ καθαρά τι είδους κόμμα είναι. Τώρα κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 19 Νοέμβρη, με κεντρικό σύνθημα, “Δανέζικες δουλειές στους Δανούς”.

Αυτό σημαίνει ότι είναι επείγον να ξαναχτίσουμε ένα αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Και αυτό έχουμε αρχίσει να το κάνουμε εδώ και δυο χρόνια. Πριν από δυο χρόνια η βρετανική EDL προσπάθησε να οργανώσει μια διαδήλωση στο Άρχους -ένα από τα “φρούρια” των ναζί που δεν κατάφερε να τσακίσει το κίνημα του ΄’90. Το αντιφασιστικό κίνημα κάλεσε σε αντισυγκέντρωση. Μαζευτήκαμε 7.000. Οι φασίστες από την άλλη μεριά ήταν, όλοι και όλοι, 120. Οι φασίστες έφυγαν τρέχοντας από το Άρχους. Αυτό μας δείχνει τον δρόμο για να συνεχίσουμε”.

Καταλωνία

“Η κίνηση μας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια ενάντια στην απειλή από ένα νέο φασιστικό κόμμα που ονομάζεται Πλατφόρμα για την Καταλωνία” είπε ο Ντέιβιντ Κάρβαλα από την πρωτοβουλία “Ενότητα ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό” της Καταλωνίας.

Η Πλατφόρμα για την Καταλονία είναι μια μινιατούρα του Εθνικού Μετώπου του Λεπέν, είναι ένα φασιστικό κόμμα με κοστούμια και γραβάτες που συμμετέχει στις εκλογές. Όταν ανακοινώσαμε την ίδρυση της κίνησής μας γελούσαν. Το μόνο που θα καταφέρετε, έλεγαν, είναι να μας χαρίσετε δημοσιότητα.

Κάποιοι μέσα στην αριστερά έλεγαν είναι αδύνατο να φτιάξουμε μια ενωμένη καμπάνια ενάντια στον φασισμό, ούτε χρειάζεται. Η εμπειρία, όμως, έδειξε ότι αυτή η αντιμετώπιση ήταν λάθος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 360 διαφορετικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην καμπάνια ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Μιλάμε για όλα τα συνδικάτα της Καταλωνίας, όλες οι οργανώσεις της αριστεράς, πολλές οργανώσεις νεολαίας, πολλές οργανώσεις μεταναστών. Από τότε που ξεκίνησε η δράση μας οι φασίστες πηγαίνουν διαρκώς προς τα κάτω. Πέσανε στις εθνικές εκλογές, πέσανε στις καταλανικές εκλογές και τώρα έχουν ξεκινήσει διασπάσεις στο εσωτερικό τους.

Αυτή η επιτυχία στηρίχτηκε σε δυο πράγματα. Το πρώτο ήταν ότι δεν βάζαμε καμιά προϋπόθεση για το ποιος μπορεί να είναι μέλος του κινήματός μας. Είσαι μέλος της κίνησης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό αρκεί να θέλεις να παλέψεις ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Το δεύτερο, πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι για την φύση του φασισμού. Όταν μιλάμε για φασίστες μιλάμε για ανθρώπους σαν τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι ή τον Φράνκο. Δεν είναι το ίδιο με τον Σαμαρά, τον Κάμερον ή τον Ραχόι. Είναι ρατσιστές, είναι δεξιοί, αλλά δεν είναι φασίστες.”

UNITE: Τα συνδικάτα ενάντια στο φασισμό

Ομιλία στην Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση έκανε και ο Στιβ Χάρτ, πρόεδρος της UAF και εκπρόσωπος του Unite, ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας, που έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη:

"Η περίοδος που ζούμε είναι δύσκολη για τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, γιατί είναι μια περίοδος λιτότητας. Η πάλη ενάντια στη λιτότητα έχει πολύ μεγάλη σημασία -και παλεύουμε ενάντια στη λιτότητα. Αλλά ο αγώνας ενάντια στην λιτότητα δεν είναι ταυτόσημος με τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό -αυτός χρειάζεται να είναι μια χωριστή, διακριτή μάχη. Είμαστε αντίθετοι με τα επιχειρήματα που λένε ότι το μόνο που χρειάζεται για να σταματήσουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό είναι να παλεύουμε ενάντια στην λιτότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συνδικάτο Unite συμμετέχει και στο UAF και στο ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: