Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Περικοπές και αποκοπή 13ου μισθού προτείνει η τρόικα

Τα χειρότερα έπονται και πρέπει να ξεσηκωθούμε πριν να είναι αργά..Υπάρχει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 έξω από το υπουργείο οικονομικών.


Σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε στην υπουργική επιτροπή η τρόικα, η οποία έδωσε παράταση μέχρι το 2015 για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, η τρόικα πρότεινε μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% την επόμενη τριετία και μειώσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές κατά 10%. Επίσης, πρότεινε πλήρη αποκοπή του 13ου μισθού για δημοσίους υπαλλήλους.
Συνολικά, η τρόικα εκτιμά ότι πρέπει να προκύψουν περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες την επόμενη τριετία.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013, κοντά στο 3%.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπος, που μετέχει στην υπουργική επιτροπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προσδιόρισε τις πρώτες βδομάδες του Σεπτεμβρίου, ως τον χρόνο για την υπογραφή του Μνημονίου Στήριξης της κυπριακής Οικονομίας.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η διαβούλευση με το κλιμάκιο της τρόικα δεν θα ολοκληρωθεί τώρα, αλλά όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Επισήμανε ότι, πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά και εκτιμήσεις θα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά τη νέα συνάντηση της Παρασκευής.

Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή (ΑΤΑ) η κ. Χαραλάμπους είπε ότι, τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή και το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τη θέση αυτή.

Το θέμα της ΑΤΑ, πρόσθεσε, είναι μέρος των συζητήσεων με την τρόικα, αλλά, επισήμανε, εφόσον η διαδικασία συνεχίζεται είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: